Калифорния лансира първата в страната система за ранно предупреждение за

...
Калифорния лансира първата в страната система за ранно предупреждение за
Коментари Харесай

В Калифорния вече има система за ранно предупреждение за земетресение

Калифорния стартира първата в страната система за ранно предизвестие за земетресение, която открива сеизмични талази и предизвестява жителите посредством приложение за мобилни телефони, преди Земята да е почнала да се тресе, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който прикани жителите на щата да смъкват приложението MyShake на годишнината от опустошителното земетресение в Лома Приета на 17 октомври 1989 година, увери, че системата е по-усъвършенствана спрямо употребяваните в Мексико и Япония.

" Цената на достъпа до живота се отъждествява с подготовката ", сподели той на конференция в Окланд, хвърляйки взор към новия мост, който размени срутения при земетресението в Лома Приета, лишило живота на над 60 души в региона на залива на Сан Франциско.

Системата, която употребява стотици сеизмични датчици, с цел да открие сеизмични Р-вълни, може да обезпечи на жителите 20 секунди, преди да стартира земетресението.

Това време може да се употребява, с цел да се изключат газови съоръжения или да се отворят вратите на асансьори.

Сеизмичните Р-вълни, които минават през вътрешността на Земята, идват преди повърхностните талази и са с по-голяма периодичност по време на труса. Редица животни могат да почувстват Р-вълните, означиха от Американското геоложко сдружение. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР