kaldata.comТийнейджър от Скарсдейл, щата Ню Йорк, прави откритие от световна

...
kaldata.comТийнейджър от Скарсдейл, щата Ню Йорк, прави откритие от световна
Коментари Харесай

17-годишен открива планета на третия ден от стажа си в NASA

kaldata.com

Тийнейджър от Скарсдейл, щата Ню Йорк, прави изобретение от международна значимост – той открива нова планета. 17-годишният Улф Кукиър кара едвам третия ден от стажа си в NASA, когaто открива нова планета на 1 300 светлинни години от нас в съзвездието Живописец. И освен това – това е първата планетна система към двойна звезда, открита от галактическия уред TESS на NASA.



17-годишният Улф Кукиър

Планетата, която е публично наименувана TOI 1388b, е с маса седем пъти по-голяма от масата на Земята. Тя обикаля към две звезди, което значи, че там биха се следили два залеза, сходно на небезизвестния Татуин – родната планета на Люк Скайуокър в „ Междузвездни войни “.



Залези на планетата Татуин, „ Междузвездни войни “

Според данни на NASA, едната звезда, към която планетата орбитира, е 10% по-масивна от нашето Слънце. Другата е с три пъти по-малка маса от него. Двете звезди в системата се завъртат една към друга за към 15 дни. Планетата пък приключва цялостна обиколка към тях за 95 дни.

Методът, по който телескопът TESS засича планети е посредством оценка на количеството светлина при прекосяване на обект сред звездата и нас. Този способ се назовава пасажен способ за разкриване на екзопланети. Чрез проучване на данни от телескопа се търсят повтарящи се спадове в светимостта на звездата, които се дължат на обикаляща я планета.



Пасажен способ. Когато планетата премине пред звездата, светимостта понижава.

В послание към пресата, откривателят от института SETI и наставник на младия стажант, Веселин Костов, разяснява, че човешкото око е по-оборудвано да засича избрани шаблонни промени, в сравнение с програмиран логаритъм. Това прави работата уместна за стажанти.

Улф прекарва лятото си като стажант в центъра на NASA Goddard Space Flight. Преглеждайки данни от телескопа TESS, той вижда особеност.

„ Преглеждах данните за всичко, което ни бяха инструктирали “, споделя Кукиър. „ На третия ден от стажа ми, забелязах сигнал от системата TOI 1388. Първоначално си помислих, че той е провокиран от прекосяване на едната звезда пред другата, само че времетраенето не съвпадаше. Оказа се, че е планета! “

Все още възпитаник, Кукиър прави изобретение, което го подрежда до водещи американски откриватели. Тийнейджърът става съавтор на обява по отношение на откритието през Юни. Тя към момента се преглежда.

Работата на Кукиър бе показана публично тази седмица на 235-тата среща на Американското астрономическо общество в Хонолулу.

От стартирането в работа на телескопа TESS през 2018 година той е разкрил 37 доказани екзопланети и още 1 500 претенденти за такива.



Космическият телескоп TESS, който има за цел откриването на екзопланети по пасажния способ

От NASA споделят: „ Очакваме задачата TESS да изследва стотици хиляди системи от двойни звезди през първичната ѝ двугодишна фаза. Така че се надяваме още доста сходни планети да бъдат открити. “

Чрез това изобретение, ние се доближаваме до по-доброто схващане за образуването и еволюцията на системите от двойни звезди.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР