kaldata.comСпоред последни проучвания, водородният сулфид, от който е изградена атмосферата

...
kaldata.comСпоред последни проучвания, водородният сулфид, от който е изградена атмосферата
Коментари Харесай

Уран мирише на развалени яйца

kaldata.com

Според последни изследвания, водородният сулфид, от който е построена атмосферата на Уран, предизвиква миризлив мирис на развалени яйца.

Уран е седмата по ред планета в Слънчевата система и третата по величина (диаметър), като отстъпва единствено на Сатурн и Уран. Масата ѝ е 14 пъти по-голяма от земната, което я прави най-маломасивната от гигантските планети.

„ Ако някой злополучен странник премине през облаците на Уран, би го посрещнал доста противен мирис ”, декларира Патрик Ъруин от Оксфордския университет, началник на изследването.

Освен това той би имал и по-големи проблеми, защото, съгласно Ъруин, ще бъде  изложен на температури от -200 °C. Също по този начин поради състава на атмосферата, построена главно от водород, хелий и метан, той би се задушил преди да има опцията да усети мириса.
Атмосфера
Изследователи от дълги години се пробват да открият състава на високите облаци на Уран и по-конкретно, дали в тях доминира амонячният лед, както при Юпитер и Сатурн, или сероводородният лед. Отговорът не е явен, защото е мъчно да се проведят детайлни наблюдения на далечния Уран. При Юпитер и Сатурн е по-лесно освен тъй като са по-близо до Земята, само че и тъй като сме пратили към този момент задачи до тях. Уран е посетен единствено един път и то за малко – от галактическия уред Voyager 2 през 1986 година
Ъруин и сътрудниците му изследват атмосферата на Уран посредством спектрометъра NIFS (Near-Infrared Integral Field Spectrometer) – инструмент, принадлежащ на обсерваторията Gemini на Хаваите. NIFS изследва слънчевата светлина, отразена от атмосферата на Уран и търси следи от водороден сулфид.

„ Съвсем малко количество остава над облаците под формата на наситена пара ”, съобщи Лей Флетчър от Университета в Лейчестър. „ Точно по тази причина е такова предизвикателство да се улови съществуването на амоняк и водороден сулфид над облаците, покриващи Уран. Най-сетне поради превъзходните качества на Gemini успяхме да създадем пробив. ”
Защо е толкоз мъчно
Изследователите настояват, че облаците на Нептун са доста сходни на тези на Уран. Голямата разлика сред атмосферите на тези ледени колоси и тази на по-близките Юпитер и Сатурн се крие в образуването на планетите. И по-точно това, че Уран и Нептун сa се формирали доста по-далеч от Слънцето, оттолкото другите два газови колоса.

„ По време на образуването на Слънчевата система салдото сред азотът и сярата, т.е. сред амонякът и новооткрития на Уран водороден сулфид, се е определило от температурата и мястото на образуване на планетата ”, съобщи Флетчер. Очаква се следващи проучвания да разбулят загадката към атмосферата на този мразовит колос.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Pe
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР