kaldata.comСписъкът от съседи на Плутон значително се удължи, което увеличава

...
kaldata.comСписъкът от съседи на Плутон значително се удължи, което увеличава
Коментари Харесай

Астрономи откриха над 100 малки планети отвъд Нептун

kaldata.com

Списъкът от съседи на Плутон доста се удължи, което усилва възможностите на откривателите да разбулят мистерията към хипотетичната Девета планета.

Астрономи откриха нови 139 галактически тела, които спадат в категорията дребни планети. Това е термин, който се отнася за дребни тела, които орбитират към Слънцето, само че не са нито планети, нито комети. Те са ситуирани в тъмните и студени околности на Слънчевата система – надалеч оттатък орбитата на Нептун.

Новите попълнения в клуба на дребните планети съставляват едвам 5% от броя на всички транснептунови обекти (trans-Neptunian objects – TNO), защото, съгласно астрономите, те наброяват към 3000.



Структура на Слънчевата система, включваща планетите, планетите джуджета, астероидните пояси и най-големите транснептунови обекти. Източник: Wikipedia
Ловецът на тъмна сила DES
Изследователи проучиха данните, събрани от изследователската стратегия Dark Energy Survey (DES) през първите четири години от работата ѝ – от 2013 година до 2017 година DES учи космоса благодарение на 520-мегапикселова камера, която е инсталирана на 4-метровия телескоп Blanco в обсерваторията Серо Тололо в Чили.

Както подсказва името на програмата, главната цел на DES е проучване на тъмната сила. Това е мощ, за която се счита, че е виновна за ускоряващото се разширение на Вселената. Освен за тази цел, получените изображенията с висока разграничителна дарба се употребяват за редица други проучвания. Едно от тях е търсенето на дребни планети в нашата Слънчева система.
Голямото „ пресяване “
Изследването стартира с наблюдаване на 7 милиарда обекта, снимани от DES. След изключването на обекти, които се появяват на съвсем едно и също място в другите нощи, като да вземем за пример галактиките, обектите спаднаха до единствено 22 милиона. Oт тези 22 милиона обекта 400 са счетени за евентуални транснептунови обекти, откакто техните придвижвания бяха проследени в продължение на най-малко шест нощи.



През октомври 2007 година галактическият транспортен съд New Horizons на NASA снима планетата джудже Макемаке от разстояние 52 AU (7,8 милиарда км). Наблюдава се по какъв начин отдалечените звезди и галактики остават съвсем стационарни, до момента в който транснептуновата планета джудже Макемаке се измества доста. Източник: NASA, JHUAPL, SwRI, Daniel Bamberger

След инспекции в продължение на месеци, екипът дефинира, че 316 от тях са в действителност транснептунови обекти. Повечето от тях са познати и към този момент каталогизирани обекти. Те се намират на сред 30 и 90 астрономически единици (astronomical units – AU) от Слънцето, а 139 от тях са нови за науката. (1 AU е дистанцията сред Земята и Слънцето, което се равнява на 150 милиона километра.)

Техниките за проучване, които се създадоха освен това изследване, могат да подкрепят бъдещи търсения на транснептунови обекти. Eдна от обсерваториите, които ще се възползват от тях, е основаната онлайн Обсерватория Вера Рубин, която се чака да стартира работа през 2020 година

“Много от стратегиите, които сме създали, могат елементарно да се приложат към разнообразни бази данни, като да вземем за пример тези, които Обсерваторията Рубин се чака да събере “, споделя в изказване Педро Бернардинели, аспирант по физика и астрономия в Университета в Пенсилвания.
Мистериозната Девета планета
В момента се организира разбор на цялата база данни от DES. Предполага се, че по този начин ще се открият още най-малко 500 транснептунови обекта. Такива открития могат да се окажат основни за доказването или отричането на съществуването на Девета планета – хипотетична планета, за която се счита, че се спотайва в далечните кътчета на Слънчева система, на стотици астрономически единици от Слънцето.



Орбитите на шест от най-отдалечените транснептунови обекти в Слънчевата система (в лилаво). Всички те са „ изтеглени “ в една посока. Това се изяснява със съществуването на хипотетична Девета планета (или Планета Х). Очаква се нейната орбита да следва оранжевото очертание. Източник: Caltech / Robert Hurt

Основен аргумент за съществуването на такава планета произлиза от аномалии в орбитите на някои транснептунови обекта. „ Съществуват теории за гигантска планета, което е била част от Слънчевата система, само че към този момент не е, или която е доста надалеч и доста солидна, само че прекомерно бледа, с цел да може да се следи “, твърди Гари Бърнстийн, съавтор на проучването и професор по астрофизика в Университета в Пенсилвания.

„ Направата на азбучник е занимателната част от проучването “, прибавя Бърнстийн. „ След като създадем тази база от данни, би трябвало да съпоставим това, което сме разкрили с това, което теориите сочат, че би трябвало да открием. “

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, трябва
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР