kaldata.comРоби обича да гледа сериали. По-точно само един сериал. Британската

...
kaldata.comРоби обича да гледа сериали. По-точно само един сериал. Британската
Коментари Харесай

Роботът Роби ще помага на хора, страдащи от деменция

kaldata.com

Роби обича да гледа сериали. По-точно единствено един сериал. Британската телевизионна драма „ Емърдейл “. Ще кажете: „ Кой пък е този Роби и какво като обича да гледа сериали? “ Ами Роби е малко симпатично роботче. Неговите основатели имат огромни очаквания за бъдещето му. Очаква се един ден той да оказва помощ на хора, страдащи от деменция. Дотогава обаче, Роби би трябвало да бъде подготвен да разпознава разнообразни прочувствени положения и това е повода по през целия ден да „ гледа “ „ Емърдейл “. Неговите ментори от университета Едж Хил. Арденду Бехера и неговите сътрудници избират този сериал, защото той е предложен от английската асоциация на хората с Алцхаймер, защото го дефинират за достоверно описващ болните в лицето на основната героиня Ашли Томас.

„ В момента 46.8 милиона индивида живеят с деменцията като проблем и се чака броят им да нарасне до 115.4 млн. до 2050 “, изяснява Бехера, който е началник на плана. „ Депресията и агресивното държание са постоянно най-смущаващите и предизвикателни признаци за околните на индивида, живеещ с деменция. Понастоящем, единствените способи за наблюдаване и преодоляване на деменцията е посредством директен контрол, което е изтощителен, отнемащ време и натоварен развой, който също така може да бъде и безценен. Наблюдението и разпознаването към момента са в един прекомерно ранен стадий и ние имаме вяра, че Роби е първият робот, който разпознава образно различаване, с цел да разграничи четири съществени вид държание: нападателно, депресивно, щастливо и неутрално “, добавя той.

 



А работата на екипа си е трудоемка. Те са разделили и редактирали 35-минутните епизоди, включващи Ашли на 65 082 изображения, с които учат Роби да разпознава разнообразни лицеви мимики и езика на тялото. Засега резултатите са обнадеждаващи, като Роби е изключително сполучлив при различаване на неутрални и щастливи положения. Самият Арденду към този момент е направил презентация на проучването си пред Alzheimer’s Research UK, пред IEEE и други университети.



„ Целта е Роби и сходните му роботи да търсят и откриват подсказващи характерности в случаите, в които човек може да прояви нападателно държание и да предложи нещо, с което да отвлече обекта от мислите му, като да му пусне музика, видео или да стартира диалог с него “, изяснява различен от участниците в плана.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР