kaldata.comРечниците на хакерите по целия свят, току-що получиха огромно обновление.Трой

...
kaldata.comРечниците на хакерите по целия свят, току-що получиха огромно обновление.Трой
Коментари Харесай

Милиони адреси и пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

kaldata.com
Речниците на хакерите по целия свят, преди малко получиха голямо обновяване.
Трой Хънт, известният експерт по осведомителна сигурност и основател на уеб страницата Have I Been Pwned, съобщи за великански списък със записи, който му е станал притежание неотдавна. Хънт събира и провежда информация, събрана от хакерски офанзиви, обвързвана с данни за регистриране, които са били откраднати при тях.

Наскоро, няколко от неговите източници го насочват към информативен масив, помещаващ се в MEGA. „ Колекция #1 “ съдържа 2 692 818 238 двойки имена и пароли, подредени в папки. След разбор и пресяване на големия масив, Хънт открива, че неповторимите имейл адреси са 772 904 991, а неповторимите пароли тук – 21 222 975. Всички пароли са били авансово декриптирани и както показва Хънт, са били обществено притежание на голям брой страни. Хънт споделя, че от разбора, който той е направил, излиза наяве, че огромен брой от записите принадлежат на към този момент известни пробиви, само че има и доста записи, които влизат за пръв път в базата на Have I Been Pwned.

Може да ревизирате дали вашият имейл участва в листата с достигнати от хакери регистрации  тук , а употребяваната от вас ключова дума –  тук .

Какво може да извършите, в случай че вашият имейл адрес или ключова дума са били компрометирани?

Ако до момента не сте употребявали управител за пароли, евентуално е време да започнете да употребявате подобен. Програми от този вид има задоволително доста на брой – безвъзмездни, платени, офлайн и онлайн, за голям брой операционни системи и браузъри. С потреблението на управител на пароли, вие ще бъдете освободени от бремето на запомнянето на паролите, които имате за вашите регистрации, създавайки неповторими записи за всяка от тях. Не забравяйте да употребявате двуфакторна отбрана на регистрацията си, където е разполагаем сходен способ за регистриране и променяйте постоянно паролата си.

Ако употребявате 1Password, може да употребявате вградената в програмата функционалност за връзка със уеб страницата на Хънт и базата данни на уеб страницата. За потребителите на Keepass и по какъв начин да конфигурират и употребяват специфичния плъгин на уеб страницата, може да прочетете  тук .

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР