kaldata.comПрез последните няколко години NASA тихо работи върху нов космически

...
kaldata.comПрез последните няколко години NASA тихо работи върху нов космически
Коментари Харесай

Бъдещият космически телескоп на NASA ще може да открива далечни екзопланети, въпреки отблясъците на звездите

kaldata.com

През последните няколко години NASA безшумно работи върху нов галактически телескоп. Той ще е по-напреднал даже от Хъбъл. Неговото име е WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope). Обявен е през 2016 година. Ще има 100 пъти по-голямо полезрение от Хъбъл.

NASA показа нова информация за напредъка и по-точно по какъв начин ще работи коронографския инструмент на WFIRST.

Това е инструмент, който блокира отблясъците на слънчевата светлина. Така по-невзрачните звезди и планети ще могат да бъдат следени. Има система от маски, призми, детектори и самоогъващи се огледала, които блокират светлината на звездите. Така тя не надвива над по-слабата светлина, която планетите отдават.



„ Опитваме се да отстраняваме милиарди фотони от звезда, която сме снимали тук на Земята. “, споделя Jason Rhodes, академик по WFIRST плана в изявление.

Коронографът е минал през прелиминарен обзор на дизайна, което значи, че са изпълнени условията за бюджета и графика. Конструирането може да стартира.

Двете гъвкави огледала в него трансформират формата си в отговор на разнообразни придвижвания, което ще компенсира дребни дефекти в оптиката.

„ Промените по повърхността на огледалата са толкоз прецизни, че могат да компенсират неточности с ширината на ДНК нишка. “, NASA изяснява в своята обява.

Това не е първият коронограф на NASA. Такова нещо има и в телескопа James Webb. Този на WFIRST ще бъде с няколко пъти  по-силен от, който и да е различен коронограф, декларира Rhodes.

Целта е телескопът да бъде пуснат в средата на 2020-та година. Ще изследва тъмната сила и ще намира далечни екзопланети.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР