kaldata.comПоследни данни от космическия апарат Cassini нa NASA разкриват, че

...
kaldata.comПоследни данни от космическия апарат Cassini нa NASA разкриват, че
Коментари Харесай

Защо атмосферата на Сатурн е толкова гореща

kaldata.com

Последни данни от галактическия уред Cassini нa NASA разкриват, че електрически токове, подбудени от взаимоотношения сред слънчевия вятър и магнитното поле на Сатурн, предизвикват ярките полярни сияния и загряват атмосферата.

Горните пластове в атмосферата на газовите колоси Сатурн, Юпитер, Уран и Нептун са горещи, сходно на земните. За разлика от случая със Земята обаче, Слънцето е прекомерно надалеч от тези външни планети, с цел да се окаже то „ провинен “ тези високи температури. Техният източник на нагряване е една от най-големите загадки в планетарните проучвания.

Нови разбори на данните от галактическата сонда Cassini на NASA дават достоветно пояснение за високите температури във външните атмосферни пластове на Сатурн. Както при него, по този начин и при другите газови колоси в Слънчевата система обяснението се крие в съществуването на полярни сияния.

Проучването на полярните сияния на Сатурн стартира през 1979 година, когато галактическият транспортен съд Pioneer 11 следи ултравиолетово изсветляване на полюсите на Сатурн. Впоследствие Voyager 1 и 2 при започване на 80-те години на предишния век предоставиха подробни данни за голямото магнитно поле на планетата.



Северното полярно зарево на Сатурн, снимано с телескопа Hubble на NASA. Източник: ESA/Hubble, NASA & L. Lamy (Observatoire de Paris)

Тези зрелищни светлинни шоута, сходно северните и южните полярни сияния на Земята, са породени от слънчевата радиация. За разлика от Земята обаче, полярните сияния на Сатурн могат да се видят единствено в ултравиолетовия набор. Изображенията на тези сияния разкриват пулсации, само че като цяло наподобяват закрепени и самостоятелни от въртенето на планетата.
Полярните сияния загряват атмосферата
Обяснението е, че електрическите токове, в резултат от взаимоотношението сред слънчевия вятър и заредените частици от луните на Сатурн, „ разпалват “ полярните сияния и загряват горната атмосфера.

Изследването е оповестено на 5 април 2020 година в Nature Astronomy. То съставлява най-детайлното картографиране на температурата и плътността на външната атмосфера на газовия колос.

„ Разбирането на диманичните процеси във външните пластове на атмосферата в действителност изисква световен взор. Този набор от данни за пръв път дава опция да разгледаме горната атмосфера от полюс до полюс, до момента в който в същото време виждаме по какъв начин температурата се трансформира в дълбочина “, съобщи Зара Браун, водещ създател на проучването.



Анимиран 3D модел на галактическия уред Cassini. Cassini е част от взаимната задача Cassini–Huygens на Американската, Европейската и Италианската галактическа организация. Цел на задачата е проучване на планетата Сатурн, в това число пръстените и луните ѝ. Mисията включва апарата Cassini на NASA и лендъра Huygens на ESA, който кацна на най-голямата луна на Сатурн – Титан. Източник: NASA
Атмосферните течения разпределят тази сила
Чрез създаване на цялостна картина за това по какъв начин топлината циркулира в атмосферата, учените са в положение да схванат по какъв начин полярните електрически токове нагряват горните пластове на атмосферата и по какъв начин се движат ветровете. Първоначално топлинната сила е съсредоточена в полярните области. В следствие атмосферните течения разпределят тази сила към екваториалните региони, като ги нагряват до два пъти повече в сравнение с Слънцето би могло.

„ Резултатите са от голямо значение за нашето схващане на горните атмосферни пластове на планетите. Те са значима част от наследството на Cassini “, показа съавторът на проучването Томи Коскинен, член на екипа по ултравиолетови изображения на Cassini. „ Те оказват помощ да се отговори на въпроса за какво най-горният пласт на атмосферата е толкоз парещ, до момента в който останалата част от атмосферата е студена. “



Структура на атмосферата на Сатурн. Aтмосферата на Сатурн е формирана от почти 75% водород и 25% хелий, като има и следи от други съединения и субстанции като вода и метан. Източник: Quora

Управляван от Лабораторията за реактивни мотори на NASA в Южна Калифорния, Cassini наблюдаваше Сатурн от орбита в продължение на повече от 13 години, преди да свършат запасите му от гориво. След осъществяването на 22 доста близки обиколки към Сатурн, той беше „ потънал “ в атмосферата на планетата през септември 2017 година
Grand Finale
По време на “гмуркането ”, познато като Grand Finale, бяха събрани главните данни за новата температурна карта на атмосферата на Сатурн. В този стадий от задачата в продължение на шест седмици Cassini беше ориентиран към няколко ярки звезди в съзвездията Орион и Голямо куче. В този миг те се намираха оттатък Сатурн. Докато галактическият уред наблюдаваше по какъв начин звездите се издигат и залязват зад гигантската планета, учените проучиха по какъв начин звездната светлина се трансформира, при прекосяване през атмосферата. По този метод се дава оценка за плътността на атмосферните пластове в дълбочина.



Артистична илюстрация на „ гмуркането “ на Cassini в атмосферата на Сатурн на 15 септември 2017 година Безопасното привършване на задачата удовлетворява условията за отбрана на планетата, с цел да се избегне вероятно замърсяване на луните на Сатурн, които биха могли да имат условия, подобаващи за живот. Източник: NASA/JPL-Caltech

Измерването на плътността на атмосферата дава на откривателите нужната информация, с цел да се даде оценка за температурата. Плътността понижава с надморската височина, а скоростта на понижаване зависи от температурата. Така се открива, че температурите доближават най-много наоколо до полярните области.

„ Въпреки че са открити хиляди екзопланети, единствено планетите в нашата Слънчева система могат да бъдат изучавани толкоз детайлно. Благодарение на Cassini имаме по-подробна картина на най-външния атмосферен пласт на Сатурн от която и да е друга планета във Вселената “, сподели Браун.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР