kaldata.comНово изображение на Юпитер, което комбинира оптичния и близкия инфрачервен

...
kaldata.comНово изображение на Юпитер, което комбинира оптичния и близкия инфрачервен
Коментари Харесай

Нови спиращи дъха изображения надникват под загадъчните облаци на Юпитер

kaldata.com

Ново изображение на Юпитер, което комбинира оптичния и близкия инфрачервен набор.

Източник: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong & team/Mahdi Zamani

Юпитер надалеч не е умерено място. Цялата планета е обгърната от бурни урагани – необятни линии от въртящи се облаци обкръжават цялата планета и доближават до дълбочина доста по-голяма от дистанцията сред повърхността на Земята и най-горните атмосферни пластове на планетата ни. 

Необузданите метеорологични условия на газовия колос са толкоз разнообразни от тези на Земята, че астрономите към момента се пробват да ги изучат. Току що обаче откриватели съумяха да „ наредят още едно парче от пъзела “ под формата на удивително изображение на планетата, снимано от обсерваторията Gemini и галактическия телескоп Hubble.

Обсерваторията Gemini снима изображения в близкия инфрачервен набор, които разкриват топлинна радиация, излъчена от вътрешността на Юпитер. Когато тези изображения се комбинират с изображения от Hubble в оптичния набор, снимани съвсем по същото време, като тези от Gemini, откривателите съумяват да „ сглобят “ изображение на вътрешната и външната интензивност на планетата.



Изображението вляво демонстрира инфрачервено изображение на Юпитер, снимано от Земята в миг на засилена атмосферна турболенция, а вдясно – в миг, в който атмосферата на Земята е постоянна. Източник: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong (UC Berkeley)
Висока разграничителна дарба
Изображенията са с извънредно висока разграничителна дарба и разкриват райони от планетата, които наподобяват тъмни в оптичния набор, само че в действителност греят мощно в инфрачервения. От това излиза наяве, че тези райони са покрити със слаба до съвсем изчезнала облачна завивка, спрямо по-светлите линии.

„ Това, което следим, е доста сходно на тиквен фенер “, съобщи Майкъл Уонг, астроном от Калифорнийския университет Бъркли. „ Можете да видите ярка инфрачервена светлина в райони без облачна завивка, а където облачната завивка е дебела, инфрачервеното лъчение е едва. “

Това се следи и в района, ограждащ Голямото алено леке (Giant Red Spot) – непрестанна стихия, чийто диаметър сега е малко по-голям от този на Земята. Подобни явления са забелязвани и преди в региона на бурята, само че без да стане ясно какво тъкмо ги предизвиква.

„ Наблюденията във забележимия набор не могат да разграничат по кое време облачната завивка върху горещата сърцевина на Юпитер е дебела и по кое време е по-тънка и по тази причина нейният генезис остава тайнственост “, споделя Глен Ортън, планетарен откривател от Jet Propulsion Laboratory на NASA.



Изображения от галактическия телескоп Hubble и от обсерваторията Gemini в разнообразни дължини на вълната. Източник: NASA, ESA & M.H. Wong/UC Berkeley & team

Новите изображения сносно съумяват да пояснят този феномен. Когато съпоставим двете изображения, се оказва, че яркият инфрачервен регион съответствува идеално с оптичната сянка. Това ни демонстрира, че оцветяването маркира надълбоко „ пропукване “ в бурната завивка от въртящи се облаци.
Данни от Juno
Откритието става още по-интригуващо, когато прибавим и данните от галактическата сонда Juno на NASA. Докато орбитира към Юпитер, сондата засича атмосферни радиосигнали от мълнии, наречени sferics и whistlers.

През интервала на първите си осем обиколки към планетата, уредът Microwave Radiometer Instrument на сондата Juno засича 377 прояви на мълнии, съсредоточени към полярните райони на планетата. На Земята засичаме противоположния феномен – тук светкавичните стихии пораждат с най-голяма периодичност към екватора.



Артистично изображение на галактическата сонда Juno на фона на Юпитер. Източник: NASA

 

Цялата публикация ТУК

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР