kaldata.comИнженери по роботи от Масачузетския технологичен институт (MIT) конструираха робот,

...
kaldata.comИнженери по роботи от Масачузетския технологичен институт (MIT) конструираха робот,
Коментари Харесай

Робот във формата на червей може да достигне до човешкия мозък чрез артериите

kaldata.com

Инженери по роботи от Масачузетския софтуерен институт (MIT) конструираха робот, във формата на червей с магнитно ръководство, който може да направлява ловко по извънредно тесните артериални пътища на човешкия мозък, които са изпълнени с доста завои и кривини.

Някой ден, изобретението може да се употребява за изчистване на съсиреци и тромбове, които провокират инсулти и аневризми, написа научно-популярното списание Gizmodo.

Инсултът е една от водещите аргументи за гибел и неработоспособност по света, само че е открито, че положението може да бъде облекчено посредством изчистване на запушванията на кръвоносните съдове в границите на първите 90 минути след настъпването на инсулта. Този способ на намеса усилва фрапантно процентът на преживяемост измежду пациентите. Процесът е извънредно комплициран и изисква квалифицирани хирурзи, които ръчно да ръководят тънката тел през артериите на пациента и да я прокарат към повредения мозъчен кръвоносен съд, като към нея ще бъде прикован катетър, който да извърши намеса, или просто да извлече кръвния съсирек.
Предизвикателствата
 

Не всичко е идеално обаче. Има заплаха въпросните проводници да увредят кръвоносен съд. Също по този начин хирурзите, които ще извършват интервенцията, по време на лечението ще бъдат изложени на висока радиация, защото от самото начало ще би трябвало да се употребява флуороскоп, който да ги управлява и да генерира рентгенови изображения в действително време на мозъка на пациента. Надяваме се лечението да бъде усъвършенствана.

Използвайки опита си в биосъвместимите хидрогели на водна основа и създаването на магнитни механизми за интервенции и инвазивни операции, инженерите на MIT сътвориха роботизирания червей, съдържащ гъвкава сърцевмина от никел – титаниева сплав с опция да запомня заложената ѝ форма, като по този метод при прегъване, да се върне в началното си състояние. След това сърцевината е покрита с гумена паста, в която са вградени магнитни частици, и е обгърната във външно покритие от хидрогел, което разрешава на роботизирания червей да се плъзга по артериите и кръвоносните съдове без никакво търкане, което да е рисково и да има риск от увреждане.
Полевите проби
Роботът е тестван в симулиран в дребен извит път от трудности, завършен от дребни пръстени, ръководен от мощен електромагнит, който може да бъде задействат от задоволително огромно разстояние, тъй че да бъде отвън тялото на пациента. Инженерите тестваха робота в имитиращи кръвоносни съдове, наподобяващи тези в мозъка, със същия размер, и откриха, че освен устройството може елементарно да се ориентира в по този начин показаните му трудности, само че и че има капацитета да се награди с спомагателни принадлежности като механизъм за снабдяване на лекарство в кръвоносния съд за понижаване на съсиреците. Те даже сполучливо замениха металната вътрешност на червея с оптичен кабел, тъй че откакто доближи местоназначението си, роботът може да излъчва мощни лазерни импулси, с цел да подкрепи цялостното унищожаване на тромба или съсирека.

Роботът освен ще направи процедурите след претърпян инсулт по-бързи и ефикасни, само че в бъдеще и ще понижи излагането на хирурзите на радиация.

И марак в този момент да го тестват благодарение на ръчно ръководен магнит, в последна сметка могат да се основат машини, кото да управляват ситуацията на магнита чрез технология на интензивните магнитни полета (MIT), което от своя страна в допълнение ще усъвършенства и форсира прекосяването на робота през тялото на пациента.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР