kaldata.comАстрономи публикуваха снимката на Слънцето с най-висока резолюция в историята.

...
kaldata.comАстрономи публикуваха снимката на Слънцето с най-висока резолюция в историята.
Коментари Харесай

Учени публикуваха снимка на Слънцето в рекордна резолюция

kaldata.com

Астрономи разгласиха фотографията на Слънцето с най-висока резолюция в историята. Заснета е с телескопа Daniel K. Inouye в Мауи. До в този момент не сме виждали гигантската звезда по-този метод и това може да ни помогне да разгадаем мистериите ѝ.

Идеята на фотографията е да показва капацитета на телескопа. Показва повърхността разграничена на кафези с размера на щата Тексас. Виждаме плазмата, която се изпарява от повърхността, издига се в атмосферата и се връща назад.



Снимката е направена на 10 декември. Телескопът към момента е в развой на доизграждане, като се чака монтирането на още три инструмента. Официално ще стартира да работи през юли и ще бъде най-мощният слънчев телескоп в света. Ще може да следи структури на слънцето с размер от едвам 30 километра. Това е с над пет пъти по-добре от предшественика му – телескопът Richard B. Dunn в Ню Мексико.

Разработен е да прави прецизни замервания на магнитното поле по цялата корона (най-външната част на атмосферата на Слънцето), с цел да отговори на въпроси като…
Защо короната е с милиони градуси по-гореща от повърхността на звездата?
Когато от атмосферата на Слънцето се изпусне магнетична сила, това води до слънчеви изригвания. Те изпращат ултра-енергични частици през Слънчевата система във всички направления, в това число към нас. Това събитие може да наруши работата на GPS системите и електрическите мрежи.

Инструментите, които ще бъдат добавени, ще събират информация за температурата, скоростта и повече детайлности за слънчевите структури. Новият безоблачен цикъл ще стартира скоро, което значи, че има много какво да се види.

Телескопът употребява най-сложните оптични системи, които се приспособяват към слънцето. Използва огледала, които могат да се деформират, с цел да отстраняват изкривяванията, които са породени от земната атмосфера. Огледалата трансформират формата си 2000 пъти в секунда. По време на наблюдението на Слънцето, телескопът става толкоз парещ, че може да разтопява метал. За да се охлажда той се употребява басейн цялостен с лед, както и тръбна мрежа с дължина от 12 километра, по която върви охлаждаща течност.

От Обсерваторията са безапелационни, че това е едвам началото и тези фотоси единствено загатват капацитета на телескопа.

Освен, че построяването на телескопа е дълъг и трудоемък план, основателите му срещат и други компликации. Мястото, където се намира той, е важно за локалните хора. През 2015 година те стачкуват и желаят построяването да спре. В резултат на това стартира просветителна стратегия на стойност $20 милиона, която да образова локалните на просвета в естетика с тяхната просвета. Също по този начин, 2% от телескопното време е резервирано за наблюдения от локалните.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР