„Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за

...
„Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за
Коментари Харесай

"Труд": Истерия за пари тресе Съюза на съдиите в България

„ Каквото и да ти приказват, знай, че става дума за пари”. Тази фраза на известния американски драматург Джон Стайнбек най-точно разказва реакцията, с която бе посрещнато предложение на депутати от ръководещото болшинство за повишение прозрачността измежду магистратите. Оказа се, че няколко оферти за промени в Закона за правосъдната власт са в положение не просто да изобличат за следващ път двойнствения морал на другояче претендиращите за “собственост” върху правото на последна инстанция по всевъзможни въпроси вълнуващи обществото, само че за първи път принуждават “умните” и “красивите” да стачкуват не за дела и правила, а за пари, оповестява " Труд ".

С желанието да изключат всяка опция за взаимозависимост върху активността на магистратите, депутатите оферират да се ограничи всяко външно финансиране на съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите. Това тормози доста бързо върхушката на политически и олигархично подвластен Съюз на съдиите в България и присъдружните им “кафяви” медии, издържани също от непознати фондации, а и на цялата войска от “грантово” подвластни анализатори, ГМО-политици, “безплатни” поборници за морал и също толкоз “безплатните” професионални протестъри. Воят в отбрана на грантовете е толкоз огромен, че с лекост заглушава даже гръмотевичния екот и в най-големите летни стихии. Безценно е! Да виждаш по какъв начин “грантаджийският елит” към този момент не стачкува за полезности и нематериалност, а за битието. Собственото си.
Никой не желае да лишава правото на съдиите, прокурорите и следователите да се сдружават, с цел да разискват професионалното си ежедневие и провокациите пред своята работа. И поради това няма и реакция от множеството от магистратските асоциации и камари, а само от върхушката на Съюза на съдиите в България и обвързваните с нея проксита на олигархичното задкулисие. Нещо повече, “смешен плач” провокира фактът, че ССБ и компания сами се припознаха като “мишени” и се оповестиха за “жертви” на законопроекта. Очевидно, има за какво. Ето един прегледен образец, който в случай че не друго, би сложил под подозрение решението и на най-принципния и почтен магистрат.

От години на интернет-страницата и на формалните бланки, с които Съюзът на съдиите в България показва позиции по въпросите на правораздаването у нас, непроменяемо стои логото на холандското министерство на външните работи. Това е по този начин, тъй като ССБ получава финансиране по разнообразни планове от Холандия. Според изявления в медиите, през 2010 година съдийската организация получава 698 000 евро за подсилване на потенциала си посредством програмата MATRA. В края на 2013 година започва и план “Изграждане на благотворна среда за самостоятелна правосъдна власт в България”, който е с бюджет от 150 390 евро.

През годините Съюзът на съдиите в България е бенефициент и на Фондация “Америка за България”, както и на Европейския стопански механизъм. Средствата от втория донор се разпределят от представителството на американския човекомразец Джордж Сорос у нас – Институт “Отворено общество”. Макар финансирането на съдийската организация да не е скрито, на никое място няма систематизирана информация за общия размер на грантовете, които върхушката на ССБ е усвоила. Според изявления от началото на 2016 година, става въпрос за най-малко 2,5 млн. лева, които са отишли за образуване на конференции, издаване на наръчници, заплащане на възнаграждения на лектори, пътувания и така нататък Почти непроменяемо е присъединяване в грантово финансираните планове на магистратите Мирослава Тодорова, Калин Калпакчиев, Нели Куцкова.

На няколко пъти тематиката за скрития смисъл на грантовото финансиране на избрани съдии е била обект на експертно разискване. Доколко (без)пристрастен би бил един арбитър, в случай че би трябвало да взема решение търговски спор сред българска и задгранична компания, в случай че единствено преди месец е получил хонорар за присъединяване в следващия грантов план с непознат донор? В края на 2009 година отпред на Съюза на съдиите в България застава арбитър Мирослава Тодорова, която се отхвърля от заемания пост в края на 2012 година Освен всичко останало, в този интервал от ССБ с огромна горделивост афишират на своите членове, по какъв начин с общителното съдействия на Холандския съюз на съдиите, са получили сборника “Принципни въпроси на независимостта и безпристрастността на правосъдната власт”, направен по самодейност на холандската фондация “Съдии за съдии”. Фактът, че по това време ръководител на ССБ е точно Тодорова, допуска положително познаване на кардиналните въпроси на независимостта и безпристрастността, от които всеки един магистрат, наред с вътрешната си увереност, би трябвало да се води при отсъждането на всяко свое решение.

На 9 юни екип на охранители от частен СОТ е изпратен на адрес на бул. “Фритьоф Нансен” № 5 поради задействана тревога. На мястото е хванат, в несъответстващо положение, юноша, който се опитвал да счупи стъклената врата на състезателен магазин. Пристига и притежателят на магазина. Извикана е и полиция. Случката се разиграва малко преди 08.00 часа сутринта. Установена е самоличността на нарушителя на публичния ред. Става въпрос за 23-годишен холандски жител, който откакто осъзнава сериозността на случая, пробва да откри излаз, давайки на служителите на реда последните си 42 лв. (две банкноти от по 20 лв. и една с номинал от 2 лева). Холандецът е отведен в полицията, закононарушението му е документирано и предадено на прокуратурата, която желае налагането от съда на най-тежката мярка “задържане под стража”, защото се касае за закононарушение по член 304 от Наказателния кодекс – “подкуп на длъжностно лице”, а наказването е до шест години затвор.

Мярката за неотклонение се гледа от арбитър Мирослава Тодорова, която сега е обект на дисциплинарно произвеждане поради закъснение на изписването на 229 каузи. Заради систематичното налагане на “бавно правосъдие”, арбитър Тодорова към този момент един път беше наказвана с намаляване и пренасяне от Градския в Районния съд. В съответния случай, с опита на холандския юноша да подкупи двама български служители на реда, Тодорова намира за вярно да наложи мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 500 лева По-късно тричленен правосъден състав на Софийския апелативен съд ще анулира решението на арбитър Мирослава Тодорова и ще наложи задържане под стража на холандския гамен, опитал се да подкупи двама български служители на реда.

Неоспоримите обстоятелства са: ССБ получава финансиране от Холандия; емблематичен някогашен ръководител на ССБ отхвърля да задържи под стража жител на Холандия; решение, което трима други съдии намират за неправилно и анулират.

Депутатите оферират магистратските организации да не се финансират и от европейските фондове. Макар че на пръв прочит тази корекция да наподобява странна, дотолкоз, че европейското финансиране се съфинансира и от националния бюджет, то е вярно. За да доближат европейските средства до бенефициента – в тази ситуация магистратска организация, те минават през Управляващия орган на съответната стратегия, който, с изключение на всичко друго, има отговорностите да управлява честното и транспарантно разходване на средствата. Какво би станало, в случай че следовател и прокурор би трябвало да проверяват корист с европейски пари от началник или член на Управляващия орган, който преди този момент е одобрил финансиране от 100 000 евро за Асоциацията на прокурорите или Камарата на следователите? Същото се отнася, даже в по-голяма степен, и за управителните членове на Съюза на съдиите в България, на които може да им се наложи да съдят подобен почитан държавен служител, който е позволил злоупотреби с еврофондовете.

Освен рестриктивните мерки за външно финансиране, става известно, че и друго предложение на депутатите нарушава “спокойния сън” на представителите на върхушката на ССБ. Става въпрос за въвеждането на обвързване всички магистрати да заявяват участието си в съсловни организации и всевъзможни други сдружения, неправителствени организации, съюзи, даже и масонски ложи. Вече година и половина Съюзът на съдиите в България отхвърля да разгласи действителния си членски състав. У нас има малко над 2200 съдии, а от ССБ настояват, че 900 от тях членуват в организацията, само че не желаят да ги разгласят.

Предложенията за смяна на Закон за съдебната власт, импортирани от депутати, отпред с ръководителя на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ, са повече от навременни и потребни за жителите. Истерията, с която са посрещнати от върхушката на ССБ и кликата й в “кафявите” медии, единствено удостоверява смисъла от поправките.

Полезно би било, в случай че вместо отбрана на персоналния си джоб, кликата по върховете на ССБ да си напомни един от правилата, залегнал в Етичния кодекс на българските магистрати. Този за независимостта на магистрата. “Независим е този магистрат, който при осъществяване на служебните си отговорности се управлява само от вътрешното си разбиране и закона, като не се поддава на напън, закани, тласъци, директни или косвени въздействия от представители на която и да е друга власт – обществена или частна, вътрешна или външна за правосъдната система”, написа в Кодекса за етично държание на магистратите. В последна сметка, всеки, който е осъществил упоритостите си и е станал арбитър, не го е направил, с цел да реализира скрита политическа активност в правосъдната система, нито да получава възнаграждения по планове, нито с цел да посещава семинари в 5-звездни СПА-хотели или да пътува на образования в чужбина, а би трябвало да го е направил, тъй като се стреми да обезпечи бързо и заслужено правораздаване и господство на закона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР