Каквото и да си говорим, разводът е изключително стресово събитие

...
Каквото и да си говорим, разводът е изключително стресово събитие
Коментари Харесай

Как се отразява разводът на здравето?

Каквото и да си приказваме, разводът е извънредно стресово събитие в живота на човек. Той бележи краят на фантазиите, на очакванията да изживееш с определения в миналото сътрудник живота си, да остареете дружно. Разводът е неопределеност, боязън, от време на време и облекчение, несъмнено, когато взаимоотношенията в една връзка от дълго време са станали безнадеждни. Оказва се обаче, че разводът въздейства освен на психическото, само че и на физическото ни здраве.

Изследователите са на мнение, че той  може да повлияе неподходящо върху здравето , изключително на хората след 50-годишна възраст, които след разлъка с колегата се " занемаряват ", написа в. " Дейли експрес ". Специалистите свързват  тютюнопушенето   и   бездействието  на тази възраст с риск от преждевременна гибел, който за разведените е с цели 46 % по-висок, в сравнение с за фамилните.

Останалите без сътрудник хора също така  изпитват по-голямо незадоволство от живота , усещат се несигурни, постоянно се самообвиняват, изпитват злоба към щастливите двойки или най-малкото непознатото благополучие им носи горест.  Това се следи по-често при разведените дами. Склонността към тютюнопушене и безучастие е присъща и за двата пола.

Тази взаимозависимост частично се изяснява с неналичието   на   сътрудник , който да окуражава индивида да се грижи за здравето си. Същото е като с готвенето. Когато човек живее самичък, нормално няма тласък да готви, още по-малко всеки ден, и си споделя: „ За кого да го върша? “ Може би няма по-тъжно възприятие от това да се чувстваш непотребен.

Интересно наблюдаване е , че мъжете  по-трудно претърпяват разлъка , тъй като генетически в тях е кодирано да се отдалечават от  приятелите  си, вместо да ги употребяват като рамо за поддръжка. Склонни са да се затварят в себе си и по този метод да генерират още по-голямо напрежение и стрес, вместо да споделят с непосредствен човек и да се разтоварят най-малко малко. В това отношение дамите са по-отворени една към друга. Прословутата им словоохотливост, граничеща от време на време с клюкарене, в този случай им оказва помощ.

Причина за това държание на  мъжете  и  жените  е  хормонът вазопресин , който се отделя в задната половина на хипофизата. Той е виновникът мъжете мъчно да поддържат връзката със своите приятели, до момента в който при дамите е противоположното. А това значи, че мъжете най-вероятно ще тъгуват по-дълъг интервал от време (макар да не им личи) и заради това ще страдат повече.Всичко това се отразява и на физическото им положение.  Изследването  демонстрира още, че неотдавна разведените мъже имат по-слаб имунитет от женените.

Цветелина Велчева за Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР