Каквото и да си говорим, езерото Хилиър, разположено на остров

...
Каквото и да си говорим, езерото Хилиър, разположено на остров
Коментари Харесай

Тайната на уникалното розово езеро Хилиър

Каквото и да си приказваме, езерото Хилиър, ситуирано на остров Мидъл в югозападната част на Австралия, е необикновен естествен феномен. Не инцидентно то притегля туристи от целия свят. Намира се едвам на няколко крачки от океана и е оцветено (съвсем естествено!) в блестящо розов цвят.

Първоначано учените допускаха, че психеделичната багра на водния басейн се дължи на комбинацията от морска сол и високите равнища на сода бикарбонат, която се среща във водите на езерото.

Наскоро обаче австралийският микробиолог Кен Макграф съумя да потвърди, че този неповторим цвят на водата е вследствие от на така наречен халобактерии (Halobacteriaceae) и други родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо наличие на сол. Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които унищожават съединенията в химични разтворители. Учените считат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато към езерото е имало произвеждане на кожени произведения.

От птичи взор езерото Хилиър наподобява блестящо, бонбонено розово. Погледнато от брега обаче то е по-скоро транспарантно, нежнорозово. Бреговете му са покрити със солни наноси, изхвърлени от извънредно солените води на неповторимия естествен феномен. /obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР