Какво знаем за самолетната катастрофа, при която според съобщенията загина руският шеф на Вагнер Пригожин и още 9

...
Точните обстоятелства на смъртта на шефа на Вагнер Евгений Пригожин
Коментари Харесай

Точните обстоятелства на смъртта на шефа на Вагнер Евгений Пригожин останаха неясни в четвъртък, въпреки че повечето експерти смятат, че това бележи отмъщението на президента Владимир Путин за неговото краткотраен бунт през юни.

Ръководителят на наемническата група, която през юни се опита да свали военното ръководство на Русия, беше на борда на самолет, който се разби в сряда, като всичките 10 пътници бяха убити, казаха руски официални лица .

Руските акаунти в социалните медии, свързани с опозицията или самия Вагнер, повториха анализа на западни мозъчни тръстове: че Пригожин живее назаем след прекратения си поход към Москва преди два месеца.нахлуването в Украйна бяха подчертани от наблюдатели, приписващи смъртта на Пригожин на Кремъл.

„Без значение причината за самолетната катастрофа, всички ще видят това като акт на отмъщение и възмездие, а Кремъл няма особено да противодейства на тази гледна точка“, каза Татяна Становая, основател на консултантската компания R.Politik.

„Ако Русия беше нормална държава, тогава неговият бунт щеше да доведе до съд“, публикува Ходорковски на социална медия. „Каквото и да си мислим за Пригожин, несъвестно е да убиеш някого без съдебен процес, особено когато той не се е укривал“, 

„Но в света, в който Путин действа – този на гангстерите – това е единственото начинът, по който нещата могат да се направят. В крайна сметка, кой знае какво може да е казал в съда? Ходорковски добави.

„Путин има навика да отмъщава със закъснение“, каза Самуел Рамани от британския мозъчен тръст RUSI, припомняйки, че Александър Литвиненко и Анна Политковская бяха убити през 2006 г., след като критикуваха чеченската война в началото на 2000-те години .

„Смъртта на Пригожин се разви много по-бързо от обикновено“, добави той.

Допълнителни въпроси бяха зададени от фигури, включително бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

"Защо Путин избра да убие Пригожин по толкова драматичен начин? Защо позволи на Пригожин да се срещне с африкански лидери по време на срещата си в Санкт Петербург?" миналия юли, написа той на X.

Нещо повече, защо на лоялните на Вагнер „сега е позволено да пишат за отмъщение в социалните медии?“ зачуди се той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР