Какво знаем за остров Гуам, който от дни е в

...
Какво знаем за остров Гуам, който от дни е в
Коментари Харесай

Гуам - тропическият остров без птици, в който Ким Че Ун се прицели

Какво знаем за остров Гуам, който от дни е в челните заглавия на международните медии откакто напрежението сред Съединени американски щати и Северна Корея внезапно ескалира, а Ким Чен Ун заплаши с военни удари американската военна база в Гуам?

Макар че се намира надалеч от крайбрежията на Съединени американски щати, тихоокеанският остров Гуам е американска територия от 1950 година насам. Отстоянието до Сан Франциско е 9300 километра, а до филипинската столица Манила - 2600 км.

Гуам е най-големият и гъсто обитаемият от Марианските острови, които са част от Микронезия - периметър от голям брой острови в Океания, Северния Пасифик. В непосредственост е и Марианската котловина - най-дълбоката точка на Земята. Гуам има повърхност 561 кв. км, а популацията му е към 160 000 души.

Официалното му име е Guåhan (Chamorro), а формалните езици два - британски и чаморо. 

Гуам е тропически остров, затрупан с джунгли, вулканични хълмове, само че в същото време не му липсват урбанизирани региони. Столицата се назовава Агана, а близо 40 % от популацията живее в градовете. Най-високата точка - връх Ламлам - достига 406 м надморска височина. Температурите целогодишно се движат сред 20 и 30 градуса по Целзий. Територията е постоянно сполетявана от разрушителни тайфуни.

Страшилището от Нова Гвинея

Гуам е известен като " островът без птици ". Макар природата да го подарява с забавна и богата флора и фауна, човешката интервенция води до поврат. През 40-те години на предишния век с транспортен съд случайно на острова е импортирана кафявата дървесна змия - инвазивен тип, обитаващ Нова Гвинея. В резултат измират голяма част от птиците на острова - най-малко 12 типа, а дребното останали са застрашени. Змиите нанасят и провали по инфраструктурата - редовно предизвикват повреди на електропреносната мрежа, убиват и дребни бозайници.

Народът чаморо

Местното население е формирано от народа чаморо (откъдето идва и името на формалния език, част от австронезийското езиково семейство), от който сега произлизат около 40% от жителите. Тази етническа група е с малайско-индонезийски корени. Около 3/4 от популацията е католическо, а 1/8 са протестанти. Самата дума чаморо идва от " чамори " или " чамоли ", които значат " доблестен ". Езикът чаморо се употребява главно в семействата, британският е за бизнеса и образованието, а заради комерсиалните връзки в Япония постоянно може да се чуе и японска тирада.

Големият поврат за острова идва откакто тук се настанява американските военни бази. Заради ограничението на селското стопанство след появяването им се постанова островът да стартира да внася храна и през днешния ден популацията разчита главно на импорта, с цел да задоволи продоволствените си потребности.

Военните елементи са пръснати на разнообразни места на острова. Освен военновъздушна база, има още морска въздушна станция, военноморска база с кораборемонтен двор, информационни центрове и болница. 

Мястото притегля доста туристи - към 1 милион всяка година. Те могат да разчитат на петзвездно настаняване в залива Тумон.

Не взе участие в избори, само че излъчва претенденти

Населението не гласоподава непосредствено в изборите в Съединени американски щати, само че има право да взе участие в предварителните гласувания за лъчение на претенденти за вота и да изпраща свои представители на конгресите на политическите партии. Самият остров се ръководи от определен от жителите губернатор с 4-годишен мандат.

В базите на острова има към 5000 американски военни. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР