Какво знаем за алкохола? За спиртните напитки битуват заблуди, които

...
Какво знаем за алкохола? За спиртните напитки битуват заблуди, които
Коментари Харесай

Всички вярваме на тези неща за алкохола, но се оказват мит


Какво знаем за алкохола? За спиртните питиета битуват заблуди, които одобряваме за истина, без даже да се замислим. Някои от тях са в областта на градските митове, други наподобяват просто явни, написа obekti.bg. И въпреки всичко, преди да седнем за следващото „ наздраве “, не е неприятно да поопресним знанията си и да отсеем митовете от истината. 1. Жените могат да „ носят ” колкото мъжете Това в реалност не е чак толкоз публикуван мит, само че звучи политически правилно и от време на време се акцентира като мотив в разногласията дами - мъже. Е, не е правилно.

При идентична височина и тегло дамите всмукват 30% повече алкохол в кръвта си от мъжете – ерго, дамите се напиват по-бързо със същото количество алкохол. Това е по този начин, тъй като структурата на нежния пол се характеризира с по-висок % на телесни мазнини, които не способстват за обработката на алкохола, и с по-малко наличие на вода, което пък спомага за по-високата му централизация в кръвта. Освен това мъжете разполагат с по-голямо количество от ензима ADH, който разгражда алкохола в стомаха, преди той да отиде в черния дроб.  На процедура по-голямата телесна маса е спомагателен фактор, който покачва алкохолната устойчивост на мъжа. 2. Пиенето убива мозъчни кафези Прави ли ни алкохолът по-глупави? Става дума за това дали пиенето убива мозъчни кафези, а не за „ героични “ осъществявания в нетрезво положение. Според проучвания на Куинслендския институт за мозъка в Австралия и Университетската болница в Хайделберг, Германия, всички можем да си отдъхнем – алкохолът не поврежда мозъка, колкото и да ни боли глава на идната заран. Той не убива мозъчни кафези, единствено краткотрайно затруднява работата им и всички настъпили промени са изцяло обратими. Многобройни проучвания удостоверяват още, че умерената консумация на вино е добра профилактика против деменция, сърдечносъдови болести и инсулт. 3. Абсентът е халюциноген Наричан още „ зелената самодива ”, абсентът - анасонов алкохол, подправен с билки - дълги години е имал славата на опиат, водещ до полуда. Легендата е забавна, само че, наподобява, погрешна. До началото на 19. век абсентът бил публикуван най-много измежду европейската аристокрация. С всеобщото произвеждане обаче напитката станала надалеч по-достъпна и известна. Стигнало се до такава степен, че откакто през 70-те години на 19. век винопроизводството претърпяло няколко мъчително некачествени реколти, абсентът се наложил като най-разпространения алкохол във Франция, измествайки виното.

Това не се харесало на винопроизводителите и те завихрили същинска клеветническа акция против абсента. Твърдяло се, че напитката има наркотични свойства, че води до халюцинации и антисоциално държание. За спомагателна тежест абсентът се асоциирал с упадъчни бохеми и създатели - Бодлер, Ван Гог, Оскар Уайлд и Тулуз-Лотрек. Наркотичният резултат се приписвал на една от неговите съставки – пелинов дестилат, съдържащ химическото съединяване туйон. До началото на Първата международна война напитката била неразрешена по целия свят. Забраната паднала едвам към края на предишния век и абсентът още веднъж намерил път към масите и чашите. Останало само ограничаването равнището на туйон да не минава избрани граници. Все още няма изясненост какъв тъкмо е резултатът на туйона, само че и няма данни той да е халюциноген. 4. Менделеев и водката През 1864 година Дмитрий Менделеев написа дисертацията си „ За смесването на алкохол с вода “. Оттам потегля митът, че великият академик е основал съветския стандарт, съгласно който във водката би трябвало да има 40% наличие на алкохол. Звучи сантиментално – геният на периодическата таблица дава още един скъп подарък за човечеството – същинската водка. Уви, както множеството сантиментални истории, и тази е небивалица. Това, което великият академик прави, е, че открива: при разтвор с централизация на спирта 46% чистият алкохол и водата се разтварят най-пълно един в различен и това е оптималната им примес с най-ниско тегло. Химикът не загатва на никое място думата водка. Държавният стандарт за 40-градусовата съветска водка е въведен през 1896 година и е резултат от работата на… служители. Те закръглили градусите, които до тогава варирали сред 38º и 47º, с цел да си улеснят смятането на акциза.

5. Кафето отрезвява Звучи разумно, нали? Горещо и горчиво, ободряващо и даващо сила - обичаното кафе като че ли е безспорната диаметралност на алкохола и може да ни отрезви, в случай че сме попрекалили с чашките. Точно противоположното! Отрезвяващото деяние на кафето е единствено илюзия. Кофеинът е мощен стимулант и има маскиращо и заблуждаващо деяние – т.е. зарежда ни с сила и ни пречи да осъзнаем, че към този момент сме пили задоволително и би трябвало да спрем. Това може да има тежки последствия. В Съединени американски щати да вземем за пример през 2010 година група студенти приключват в болница точно след консумация на „ енергиен микс “ от алкохол и кофеин. Изтрезняването е въпрос на време и даже резултатът на едно малко пиво върху тялото трае най-малко 2-3 часа. 6. Лек против махмурлука Уви, няма. Причините за махмурлука са сложни и към момента не са изцяло ясни на учените. Алкохолът сигурно дехидратира, цялостни тялото с коктейл от отрови и краде глюкоза, от която мозъкът се нуждае, с цел да работи. Резултатът на другата заран постоянно е зашеметяване, гадене, пресъхнала уста и отвратително главоболие.  В тези случаи националната медицина предписва лекуване със зелева супа, шкембе супа, леден душ и колкото и неуместно да звучи – една бира.

Последната рецепта е известна и като „ кучешки косъм “ и се базира на убеждението, че една бира ще успокои гадните признаци на махмурлука. Простата истина обаче е, че колкото повече алкохол има в тялото, толкоз повече време се разгражда и толкоз по-дълго ще продължи махмурлукът. Въпреки това обаче една дребна водка може доста да облекчи положението. Най-добрият лек против махмурлука, уви, си остава времето. Все отново кафето и аспиринът на другата заран са две обичайни средства, които могат да ни оказват помощ.

Това демонстрират и опитите на Майкъл Олински и неговия екип от университета „ Томас Джеферсън “ във Филаделфия. В проучването, оповестено през 2011 година, учените употребявали композиция от кофеин и противовъзпалителни медикаменти, с цел да облекчат главоболието, породено от етилов алкохол, при плъхове. 7. Алкохолът през сламка Звучи като виц, само че към момента има хора, които настойчиво имат вяра, че в случай че употребяват алкохол през сламка, опияняващият му резултат ще се усили. Как тъкмо би трябвало да стане това, не е доста ясно. Едната доктрина гласи, че минавайки през сламката, алкохолът се смесва с въздуха, а наситеният със алкохол въздух отива в носовата празнина, откъдето алкохолът се всмуква по-бързо в кръвния поток. Разбрахте ли? Според други става дума за по-бързото прекосяване на напитката от чашата към стомаха, откъдето идва и скоростното „ ампутиране ”. В интерес на истината сламката няма различен резултат, като се изключи че прави пиенето на бира надалеч по-малко мъжествено. 8. Биреното коремче В подтекста на бирата не можем да пропуснем и мита за биреното коремче – натрупването на мазнини, което изключително при господата дава на корема характерната гюлеобразна форма. Този вид напълняване се асоциира точно с несъразмерната консумация на пенливата напитка.

Досега обаче учените не са разкрили друга връзка сред бирата и биреното коремче с изключение на, несъмнено, приема на калории. Бирата несъмнено е хранителна: една дребна - 330 мл, съдържа към 100 калории. Това обаче не наподобява толкоз доста, съпоставено с безалкохолните питиета като колата – 110 калории за чаша от 250 мл. В умозаключение - други фактори, като това, което ядем с бирата, а и генетичната предразположеност играят доста по-решаваща роля за коремчето.

9. Червей в текилата ОК, това е на половина правилно. Червей в действителност има, само че не в текилата. Всъщност става дума за сходна спиртна напитка – мескал, която се прави също от пустинното растение агаве. През 50-те години на предишния век в Мексико Якобо Лосано Паес, производител и търговец на мескал, разкрил, че след преработката на листата в алкохола постоянно попадат червейчета. Животинките живеели в агавето и били знак за фалшив артикул. Бизнесменът обаче открил, че неканените посетители дават по-различен усет на мескала, и по този начин му пристигнала съобразителната концепция да ги брандира.

Идеята се разпространявала дотолкоз, че червейчето станало нарицателно даже за нямащата нищо общо текила. Очевидно, в случай че в питието плува нещо гнусно, то безусловно напитката е пъклен екзотична - респективно този, който я употребява, минава за съвременен и ексцентричен. На някои даже червейчетата им се сторили прекомерно безобидни и по този начин се стигнало до „ бутилиране “ на дребни скорпиончета в мескал. Вкусове всевъзможни... 10. Пиенето сгрява Много, доста неправилно. Приятната топлота, която се разлива по тялото след чаша грог да вземем за пример, е единствено заблуда. Алкохолът в действителност изпраща повече кръв към кожата и по този начин провокира освен чувството за топлота, само че и добре познатото зачервяване. При този развой обаче губим топлота и тялото изстива. Това е рисково, изключително в студените месеци, тъй като може да докара до измръзване. 11. Шампанското опиянява по-бързо Има легенди, които са правилни. Връзката сред мехурчетата в шампанското и по-бързото напиване е потвърдена от Фран Ридаут от университета „ Съри ”, Англия. Ридаут и екипът й тествали резултата върху две групи доброволци. На първата група било обещано газирано шампанско, а на втората дегазирано. През втората фаза на опита групите разменили местата си. Било открито, че тези, които пили газираното шампанско, имат по-висока централизация на алкохол в кръвта и респективно резултатът от опиянението бил по-силен. Каква е ролята на мехурчетата, към момента не е изяснено. Една от теориите е, че въглеродният двуокис в тях форсира прекосяването на алкохола от стомаха към тънките вътрешности, а оттова и неговата абсорбация.

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР