Какво значи да използваш информацията като оръжие? Как се води

...
Какво значи да използваш информацията като оръжие? Как се води
Коментари Харесай

Информационната война. Как пропагандата подчинява човешкия мозък

Какво значи да използваш информацията като оръжие? Как се води психическа война? И каква е връзката сред военното дело на 20 век и подправените вести в обществените мрежи през 21 век? Надежда Цекулова споделя.

„ Първата жертва на войната е истината. “

Източниците приписват този откъс на американския политик, сенатор Хайръм Уорън Джонсън през 1918 година, както и на доктор Самюел Джонсън през 1758 година и даже на древногръцкия драматург Есхил към 550 година прочие н. е. Който и да е истинският създател на тази мисъл, той просто е събрал в думи хилядолетното познание, че информацията е оръжие.

Но какво значи да използваш информацията като оръжие? Как се води психическа война? И каква е връзката сред военното дело на 20 век и подправените вести в обществените мрежи през 21 век?
"Разум и страсти "
Теориите за какво избрани послания се възприемат елементарно от всеобща аудитория, препредават се и по този начин основават самобитна „ различна “ действителност, се развиват в последния един век най-много базирайки се на проучвания точно на военната връзка , съпътствала войните през 20 век.

През 1920 година словосъчетанието „ психическа война “ е използвано за първи път от британския историк Дж. К. Ф. Фулър. След Втората международна война това разбиране е изместено от „ психически интервенции “, което във военната теория приказва, че тези техники се употребяват освен при военно състояние.

Последните 10 години на бурно развиване на обществените мрежи трансформираха значимо инструментите, с които пропагандата доближава до всеки от нас. Днес подправените вести и дезинформацията доближават доста по-бързо и до доста повече хора от когато и да било.

Основните механизми, посредством които пропагандата ни въздейства, обаче не са се трансформирали изключително. Те са директно свързани с метода, по който разсъдъкът и страстите ни си взаимодействат, когато се срещнат с дадена информация.
"Нещо остаряло "
Невронауката е анатомичната основа на съвсем всичко, което вършим. В нашия мозък милиарди неврони непрекъснато взаимодействат един с различен, с цел да канализират разнообразни субстанции и да транспортират тласъци и информация.

Някои от най-старите проучвания в областта на пропагандата сочат, че мозъкът ни е структуриран по този начин, че повтарящата се информация има наклонността да употребява повтарящи се „ канали “. Затова когато влезем в контакт с изказване, което е в сходство с това, което към този момент знаем и имаме вяра, тази информация ще укрепи съществуващия път, а с това – и убежденията ни.
" Нещо ново "
В същото време обаче информацията, която основава чувство за „ ексклузивитет “ - за нещо, което никой до момента не е знаел и занапред се разкрива пред нас, доста по-лесно сграбчва интереса ни.

Изследвания демонстрират, че невронните реакции в кортекса на човешкия мозък последователно понижават всякога, когато сме изложени на една и съща информация. В същото време чувството, че сме изправени пред някаква оригиналност, усилва отделянето на невротрансмитера допамин, което е тип премия за мозъка.
"Нещо за душата "
Мозъкът е приспособен да дава приоритет на избрани типове информация. Силно прочувствено провокативната информация има по-голям късмет да остане в съзнанието ни и да бъде включена в банките за дълготрайна памет.
Възмущението, страхът и отвращението са измежду страстите, които провокират най-силна реакция у аудиторията.
А проучвания сочат, че възмущението, страхът и отвращението са измежду страстите, които провокират най-силна реакция у аудиторията. Наличието на прочувствен език усилва разпространяването на известия в обществените медии с към 20% за всяка дума, предизвикваща страсти, откриват откриватели от Нюйоркския университет през 2017 година
Психологическа, а не осведомителна война
Създаването на осведомителна среда, която да образува тъкмо избрани гледни точки към даден проблем и вероятно да стимулира избрани дейности, е метод, основан напълно на познаването на човешката душeвност.

„ Сред най-важните фактори, които въздействат на държанието на целевата публика, са усещанията, мотивацията, настройките и стресът “, написа в монографията си „ Психологически интервенции “ психологът проф. Георги Карастоянов . И добавя, че с цел да се промени държанието на целевата публика, е нужно да се повлияе точно на тези фактори.

Целевата публика обаче не е хомогенна и се състои от хора, които по-лесно се поддават на дезинформация, и други, които са по-устойчиви.

„ Зависи значително от подтекста и културата на всеки един човек “, изяснява Виргиния Захариева , психотерапевт, публицист и публицист.

„ Хората, които са възпитавани по-авторитарно, постоянно като възрастни имат по-голям фетиш към престижа. Те се усещат по-добре, когато могат да се доверят на някаква мощна, авторитетна фигура и да одобряват гледната точка, която тази фигура постанова “, добавя тя.

Друга група са хората, които се стремят да съберат причини, които да поддържат персоналните им показа за света – че всяко зло има причина, че всяко деяние има справедлива логичност и така нататък Това удовлетворява потребността им от сигурност, която е една от най-силните потребности на човешките същества.
Хората са склонни да се самозалъгват, с цел да запазят вътрешния си мир, което ги трансформира в „ разграден двор “ за всякаква информация, в това число подправена.
„ Тук става дума за това до каква степен хората са склонни да вършат инспекция на действителността и да съпоставят разнообразни източници “, споделя още Захариева. По думите ѝ хората са склонни да се самозалъгват, с цел да запазят вътрешния си мир, което ги трансформира в „ разграден двор “ за всякаква информация, в това число подправена.
Как да се предпазим
Изследвания сочат, че подправените вести въздействат най-силно на хората с по-ниска сдържаност – без значение от убежденията им.

„ Българите имат заложено съмнение на доста базисно равнище в националния си темперамент и за това има своите исторически аргументи “, акцентира Виргиния Захариева. Това съмнение обаче е ориентирано към институциите и държавността, а не е градивното умеене да се съмняват и да гледат сериозно на света.

Най-базисните правила за инспекция на дадена информация включват да проверим дали източникът е благонадежден, дали информацията се среща и в други източници и кои, дали има споменат създател, дали са посочени източници на информацията и фотосите и кой има интерес от тази информация.

Карастоянов, Георги, „ Психологически интервенции “, Военно издателство 2002 година

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР