Какво занимание би могла да има една млада майка на

...
Какво занимание би могла да има една млада майка на
Коментари Харесай

Най-добрият таен агент на Англия през 20 век – домакиня с 3 деца

Какво занятие би могла да има една млада майка на 3 деца във военна Европа в средата на 20 век? Да бъде разузнавач. Тази концепция не би хрумнала на множеството домакини тогава. Всъщност това не е била първичната концепция и на Одет Сансом, само че след едно неправилно изпратено писмо тя се озовава в редиците на тайните сътрудници, които се борят против нацистите.

Историята на французойката Одет е толкоз впечатляваща, че по нея е написана книга, а по-късно е изработен и филм. В Англия и до през днешния ден е народен воин. Има няколко военни ордена, връчени след Втората международна война. Ето по какъв начин стартира всичко.

Родена през 1912 година във Франция, Одет емигрира във Англия, откакто се дами за англичанинa Рой Сансом. Живее в Съмърсет и има три дъщери, родени в интервала 1932 – 1936г. Дотук животът на французойката е напълно елементарен и спокоен. Тогава по една случайност или по-скоро занимателен парадокс светът й се обръща на 180 градуса.

През пролетта на 1942 година Кралският флот на Англия приканва хората да дават картички или фамилни фотоси, направени във Франция, която е окупирана от германците. Кадрите ще оказват помощ за опознаването на региона и за подготовката на военните дейности там. Домакинята и майка Одет с огромен възторг подготвя фотоси, направени в родината й.

Слага ги в плик за писмо, само че на него написа неверен адрес. Този на английското разузнаване, а не на Кралския флот.

По стичане на събитията писмото й е прегледано и сътрудниците виждат капацитет в тази жена, тъй като тя има всички знания, приказва свободно езика и няма да разсъни никакви съмнения, в случай че бъде изпратена на задача там. Предлагат й да стане техен сътрудник и за огромна изненада на брачна половинка си Одет приема. Не след дълго се развежда с Рой. В живота си по-късно тя има още два брака, и то за секрети сътрудници като нея.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР