Какво всъщност провокира расисткия скандал на мача България - Англия?

...
Какво всъщност провокира расисткия скандал на мача България - Англия?
Коментари Харесай

Имаше ли умишлена провокация от сектор Б?

Какво в действителност предизвика расисткия скандал на мача България - Англия? Този въпрос по този начин и не получи явен отговор нито по време на дуела на ст. " Васил Левски " в понеделник вечер, нито в безкрайните полемики в часовете след края му.

Със сигурност футболистът, който пръв подаде сигнал на хърватския арбитър Иван Бебек, беше дебютантът в английския отбор Тайрън Мингс. Според непотвърдени данни тъмнокожият бранител е чул маймунски възгласи от трибуните в бранш А на националния стадион.

На почивката капитанът на българския отбор Ивелин Попов отиде точно при феновете в централната естрада под козирката и организира с тях продължителна и разпалена полемика, преди да се прибере в съблекалнята. След края на дуела обаче халфът направи друго разобличаване: " Няколко пъти вървях, приказвах със стюардите от В бранш да предупредят почитателите да не се стига до такива ексцесии най-после, тъй като всички страдаме. "

А действително оживление по трибуните имаше единствено в бранш Б, където група от трийсетина мъже с черни якета и качулки тихомълком напусна стадиона незабавно след второто спиране на играта в 40-ата мин. Според Българска национална телевизия причина за това било желанието на въпросните почитатели " да не бъдат обвинени за прояви на расизъм ". В което няма никаква логичност, защото при липса на сходни дейности не би следвало да има потребност от терзание.

Английската телевизия ITV 1, която излъчваше дуела, пък популяризира фрагменти, на които ясно се вижда, че феновете, отправящи хитлеристки поздрави и демонстративно показващи продукти, осмиващи антирасистката акция на УЕФА с контрапосланието No Respect, са настанени в бранш Б. Така че е доста по-вероятно да става въпрос за умишлена провокация, планувана и изпълнена доникъде на първото полувреме. Което, несъмнено, към този момент са единствено обосновани догатки.

От европейската антидискриминационна организация " Футбол против расизма в Европа " (FARE) обаче към този момент оповестиха, че са събрали задоволително доказателства за прояви на расизъм от страна на българските последователи, които ще бъдат предоставени на УЕФА.

" Имахме наши наблюдаващи на мача и тяхната роля в тази ситуация е основна, тъй като те са отбелязали проблемите и са събрали доказателства за това, което всички видяхме по малкия екран - разяснява изп. шеф на FARE Пиара Поуър, представен от в. " Дейли Мейл ". - Не слагаме под въпрос обстоятелството, че имаше огромна демонстрация на расизъм, и в този момент това ще бъде доказателството, от което УЕФА се нуждае, с цел да стартира законово целесъобразно следствие против българите. "

" Част от доказателствата ще бъдат предоставени от нас, а други ще са от малкия екран, която излъчи дуела - продължи Поуър. - Ето за какво не може да се приказва за липса на доказателства. Беше много шокиращо да забележим това, имайки поради какво се обсъждаше преди срещата, какво внимание беше обърнато на българските почитатели и предизвестията, които бяха отправени към тях от страна на футболисти и публични лица. Изглеждаше, че българските ентусиасти бяха решени да се покажат във допустимо най-лоша светлина. "

По време на дуела влезе в деяние протоколът на УЕФА при такива проблеми. Първата точка от него допуска послание на диктора на стадиона към почитателите с апел да преустановят расистките викания, което се случи в 29-ата мин. Втората точка от протокола планува краткотрайно прекъсване на мача и прибиране на футболистите в съблекалните, а третата стъпка е преустановяване на дуела, само че до тях за наслада не се стигна.

" Много се обсъждаше какво би трябвало да се случи, когато имаме такива събития по време на мач - съобщи шефът на FARE. - Трябваше ли британските футболисти и тяхната федерация да бяха отказали да играят в тази среща, имайки поради какво се очакваше и че в последна сметка сметка терзанията им се оправдаха? Трябва ли в този момент тимът на България да бъде изхвърлен от всички шампионати, без значение каква ще е идната стъпка в процеса на налагането на санкции? Това са доста сложни въпроси, на които в този момент УЕФА ще би трябвало да отговори. Това не са лесни за взимане решения. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР