Какво вбесява всеки обикновен човек в нашия свят най-много? Ако

...
Какво вбесява всеки обикновен човек в нашия свят най-много? Ако
Коментари Харесай

Ревю на mesh-системата Tenda Nova MW6

Какво вбесява всеки елементарен човек в нашия свят най-вече? Ако създадем обществено изследване на тази тематика, то най-вероятно в челната тройка ще се окаже неприятният wi-fi. Кому е нужно сходно лирично отклоняване? Факт е, че в днешното ни ревю желаеме да представим много извънредно за нашия уебсайт устройство, а точно mesh-системата Tenda Nova MW6.

Компанията Tenda — това е много прочут състезател на пазара на решенията за основаване на мрежи от всякаква трудност. Обикновените купувачи познават тази марка, с помощта на много евтините й рутери, които могат да предложат доста добра функционалност на бюджетни цени. Що се отнася до героя на нашето ревю, то Nova MW6 — това е готово решение, което разрешава на wi-fi мрежата покритие с повърхност до 500 кв. м (както настояват производителите). И по този начин, на какво е способна тази система и защо ни е нужна тя въобще? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим в този момент, а също даже ще прибавим спомагателна потребна информация, тъй че да започваме.
Какво е mesh мрежа?
Ако не сте систематичен админ, който може с няколко реда код да проникне във всяка компютърна мрежа, то тогава терминът „mesh мрежа“ надали ще Ви е прочут.

Ако би трябвало да го разбираем с елементарен език, то mesh-мрежата се състои от голям брой кафези. Всяка клетка в такава мрежа е обвързвана към други мрежи. При това, всяка клетка има равни права с другите кафези. Подобна организация на мрежата има своите преимущества. Първо, това е високата резистентност. Второ, нарастването на площта на покритието на мрежата. На трето място, съвсем плавната връзка без закъснение при наново свързване.



Въпреки всички преимущества на тези топ-мрежи, съществуват някои моменти, които лимитират необятното им разпространяване. И най-главната от тях — това е сложността на първичната конфигурация на mesh-мрежата.
Дизайн
Героят на нашето ревю се предлага в много атрактивна кутия в тъмни цветове. Върху нея, с изключение на изображението на самите съставни елементи, може да се откри и изложение на някои от най-важните характерности. Вътре в тази цветна кутия се намира още една кутия с черен цвят, направена от първокласен картон, навътре в която се намират към този момент и самите съставни елементи. Като цяло, външният тип на опаковката е много атрактивен и по нейния тип може да се направи съмнение, че Tenda по всевъзможен метод желаят да убедят своите купувачи, че те получават първокласен артикул.



В кутията от плътна черна пластмаса, могат да се открият трите бели кубчета, които директно съставляват клетките на mesh мрежата. Също по този начин, в кутията има три зареждания, за свързване на тези кубчета към електрическата мрежа. В комплекта има мрежов кабел, благодарение на който можете да свържете едно от кубчетата към Интернет (но за това по-долу). Не е доста изненадващо, че в кутията има доста малко друг тип документи и рекламни материали. Всичко, което идва във тип на хартиени артикули — това е една огромна брошура на няколко езика, която ще Ви помогне да свържете и настройте устройството, както и брошура с известна информация, като предизвестия и други.



Що се отнася до дизайна на самите кубчета, то те наподобяват много забавно. Имайте поради, че са доста леки и дребни по-размери. По отношение на материалите, тук се употребява пластмаса в бял цвят. Честно казано, тези блокове доста мощно припомнят на леко уголемените кубчета в конструктора Lego, само че те елементарно ще се впишат във всеки интериор. Естествено би трябвало да се помни, че в фамилиите, където има дребни деца, би трябвало да се подсигурява, че бебето няма да се добере до клетката на mesh-мрежата.



Върху самия куб има най-малко органи за ръководство. По-скоро те липсват! Единственото нещо, което е налично върху корпуса — това е тъничък светодиоден статус на връзката, който може да свети (или мига) в няколко цветя. Това в действителност е всичко. И би трябвало да признаем, че е ужасно! В края на краищата, устройството наподобява доста монолитно и изцяло.



В долната част на кубчето се намират главните конектори. Тук има гнездо за свързване на зареждането и два врата за RJ45 кабели за свързване към мрежата на самото кубче и други устройства (персонални компютри, мрежови принтери и други). Като цяло, дизайнът на Tenda Nova MW6 може да бъде разказан като елементарен, сбит и моден.
Спецификация
От дизайна дано да преминем към техническата част на Nova MW6. Той поддържа Wi-Fi 802.11 ac Wave 2 c многопотребителската скица MIMO. Използването на тази скица разрешава повишение на продуктивността на мрежата, като в същото време се свързват огромен брой мобилни устройства и компютри. Всъщност, за реализиране на подобен профит е належащо обвързваните устройства също по този начин да поддържат връзка по схемата MIMO.



Хубавото в тази ситуация, е че Nova MW6 предлага на потребителите двудиапазонен Wi-Fi: поддържа работата на обвързваните устройства на 2,4 и 5 GHz. Такъв работен диапазон е изцяло предстоящ за устройство, струващо над 250 $. Имайте поради, че честотата от 5 Ghz се употребява за поддържане на връзката сред кубчетата-клетки.

Вътре във всяко кубче има две антени, които се пробват да обезпечат оптимално постоянна връзка. Освен това, тестванията демонстрират, че при периодичност 5 Ghz можете да разчитате на скорост за достъп от 867 Mbps и 2,4 Ghz — 300 Mbps. Малко разочароващо е, че няма спомагателни USB портове, тъй че свързването на вашия принтер или външно устройство и тяхното шерване в мрежата няма да е допустимо. Що се отнася до периметъра на покритие, то потребителите могат да разчитат на 500 кв. м. Такава повърхност би трябвало да е задоволителна за дребен офис или много огромна къща.

Разбира се, хората, които са осведомени с мрежовите технологии могат да настояват, че за покриването на толкоз огромна повърхност могат да употребяват усилватели на Wi-Fi сигнала или няколко рутера. Разбира се, подобен метод има право на живот. Но главното преимущество от потреблението на Nova MW6 е да се подсигурява постоянна връзка, без да се постанова устройството непрекъснато да се свързва към различен източник на сигнал (не забравяйте, че нагоре ние говорихме за главните преимуществата на mesh-мрежите).
Свързване и конфигурация
По-горе казахме, че един от главните възпиращи фактори за развиването на mesh-мрежите — това е сложността на тяхната организация и конфигурация. Но всичко това не важи за Tenda Nova MW6. Честно казано, преди началото на запознанството ни с това устройство, малко се притеснявахме, дали елементарно и бързо ще накараме кубчето да проработи по този начин, както би трябвало. Но откакто прочетохме техническата документи, която може да намерите в комплекта, всички терзания се изпариха.

И по този начин, по какъв начин наподобява процеса на конфигурация на Tenda Nova MW6. Всичко е извънредно просто и с това ще се оправи даже и най-отдалеченият от компютърната техника човек. Преди да пристъпите към настройките, би трябвало да инсталирате на вашия iOS или Android основан смарт телефон мобилното приложение Tenda Wifi. За това може просто да сканирате QR-кода от документите или от долната страна на всяко от кубчетата.



Следващата стъпка — това е връзката на куба към Интернет. Тук потребителите имат два разновидността. Първият — интернет през маршрутизатор, а вторият — непосредствено. Ние предпочетохме втория вид, тъй като той дава опция за конфигурация на наставнически надзор и посетител мрежа. Имайте поради, че приложението ще Ви предизвести за отклоняване от някои благоприятни условия, когато употребявате първия вид.

По-нататък всичко е просто. В приложението можете да конфигурирате настройките на Wi-Fi мрежата и да изчакате, до момента в който устройството се свърже към мрежата. След това, на верните места би трябвало да се свържат и останалите два куба (просто свържете захранващите блокове). След това ще изчакате, до момента в който кубчетата стартират да споделят между тях. За качеството на връзката може да се съди по цвета на знака върху корпуса. Така да вземем за пример, синьото е сигнал за отлична връзка, жълтото — в границите на естественото, а лилавото е доказателство, че дистанцията е прекомерно огромно и би трябвало да го намалите. След  това, цялата домашна mesh-мрежа ще е подготвена за приложимост.
Качество на връзката
Ние тествахме тази система в продължение на няколко дни в нашия офис (около 400 м2). Като цяло, останахме удовлетворени от неговата работа. По време на тестванията, кубът дава отговор за връзката в помещението. Така, че умерено можем да кажем, че при свързването по едно и също време на няколко компютри и до 10 смарт телефона, мрежата остана постоянна, даже и в местата с най-голяма раздалеченост от кубчето.

Вярно е, че тук е значимо вярно съставените елементи да се подредят с цел да се стигне до най-критичните места. Най-големият песимизъм към тази система бе от тези сътрудници, които са привикнали да почиват, играейки онлайн игрички. Но даже и те признават, че пингът в такива планове, като Dota2 и World of Tanks не основават проблеми в процеса на игра.
Приложението Tenda Wifi
Нека отделим малко внимание на самото приложение.

Първо, би трябвало да се означи, че ръководството на мрежата може да се реализира единствено посредством програмата. За страдание, уеб-интерфейсът, посредством който можете да конфигурирате мрежата с компютър, тук липсва.



Второ, приложението е много функционално. Например, в един прозорец на приложението могат да се видят качеството на връзката на трите куба. Съществува опция да се уточни за всеки куб неговото местонахождение (избирайки типа на помещението, в което се намират). За страдание, ние не успяхме да проверим действителната изгода от обозначаването на местоположението, само че подозираме, че по този метод системата сама взема решение кое качество на връзката се приема, като минимално възможно.
Обобщение
Mesh-системата Tenda Nova MW6 — това е страхотна wi-fi система за обезпечаване на качествена (безжична) връзка на повърхност до 500 кв. м. Изхождайки от нашите проби, можем да предположим, на кого би се наложило да употребява такава система? На първо място, това са притежателите на междинни по величина офиси, които се нуждаят от бързо и относително на ниска цена създаване на своя мрежа. На второ място, на притежателите на частни къщи или огромни жилища. Третата категория хора — това са тези геймъри, които са привикнали да играят на преносими компютри в целия апартамент и не желаят да се примирят с по-големия пинг. Благодаря Ви, че бяхте с нас и скоро още веднъж ще се срещнем в идващите ни материали.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР