Какво уреждат разпоредбите в българското законодателство относно трудовия стаж при

...
Какво уреждат разпоредбите в българското законодателство относно трудовия стаж при
Коментари Харесай

Как влияе работата на граждански договор върху трудовия ни стаж?

Какво уреждат наредбите в българското законодателство по отношение на трудовия стаж при работа на цивилен контракт?

Нека първо изясним какво значи " работа на хонорар “ или по-скоро какво имат поради питащите, употребяват питащите, които употребяват тези думи. Хонорар най-общо означава  парично заплащане, изплащано за труда на работещи на свободна процедура или създатели – като писатели, преводачи, художници, артисти, преподаватели, юристи и други Заплащането на хонорари под формата на възнаграждения нормално става в два разновидността – като % от продажбите или като еднократно заплащане, изяснява доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право и основател на платформата mywork.bg.

Всъщност, когато някой работи " на хонорар “, постоянно има поради, че работи на цивилен контракт. В тези обстановки на процедура се употребяват най-много разпоредбите на договорите за поръчка и за направа по смисъла на Закона за отговорностите и договорите. При трудовия контракт се приказва за трудово заплащане. Затова няма по какъв начин да работите по трудов контракт и да получавате хонорар.

Работата по цивилен контракт по никакъв метод не би могла да повлияе върху трудовия стаж, в това число и по време на майчинство. Тя води обаче до струпване на по-голям застрахователен стаж, което ще се отрази в един доста по-късен стадий с оглед приемане на по-висок размер на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Ето за какво при работа по цивилен контракт не се натрупва трудов стаж, а единствено застрахователен стаж. Ако да вземем за пример майката, в интервала на отпуска по майчинство, работи на цивилен контракт, тази форма на полагане на труд не води до спиране на трудовия й стаж, нито до спиране изплащането на паричното обезщетение за майчинство.

Спрямо Кодекса за обществено обезпечаване обезпечените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане и за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, вместо трудово заплащане, в случай че имат 12 месеца застрахователен стаж като обезпечени за този риск.

Когато някое, като обезпечено за общо заболяване и майчинство лице, през времето на отпуск за бременност и раждане или за развъждане на дете до 2-годишната му възраст, получавате парично обезщетение, полагането на труд без трудово правно отношение (граждански договор) не е спънка за приемане на паричното обезщетение. Важно е уточнението, че тази опция се дава освен по време на прилагане на отпуска за бременност и раждане, само че и през време на прилагане на спомагателния заплатен отпуск за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

Справка:

член 48а и член 52а от Кодекса за обществено обезпечаване

по член 164  от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР