Какво трябва да знае и умее човекът в дигиталния свят?

...
Какво трябва да знае и умее човекът в дигиталния свят?
Коментари Харесай

Гергана Паси: Съвсем скоро професиите ще претърпят драматична промяна

Какво би трябвало да знае и умее индивидът в цифровия свят? Докъде сме стигнали в това отношение от позиция на нормативна рамка, само че и на разбирания и на просветителна система? Тези въпроси преглеждахме в " Радиоприемница " по Радио София с Гергана Паси - един от моторите на Националната цифрова коалиция.

Дигиталните умения към този момент са умения на днешния ден, а не на бъдещето, съдейки по това по какъв начин " с щурм " технологиите навлизат във всяка сфера на живота ни, те стават част от днешния пазар на труда. Цифровите умения надалеч не се изчерпват с потребителското потребление на компютри и смарт телефони, а всеки от нас би трябвало да може да намира, да употребява и да проучва информацията в онлайн пространството. Те получават друго изражение в другите браншове, в които ги търсим, посочи Гергана Паси и добави:

По цифрови умения България към момента няма с какво да се похвали съществено. Една четвърт от българите нямат съществени цифрови умения, което се трансформира в спънка за икономическото развиване на страната ни. Според статистиките ние сме първенци по потребление на обществени мрежи и видеообаждания, само че в същото време липсва експлоатиране на цифровите умения по един по-пълноценен метод и тъкмо в тази област липсва целенасочена държавна политика.

Трудовите специалности във типа, в който ние ги познаваме, ще претърпят трагична смяна. Според разнообразни разбори още до 2030 година огромна част от днешните работни места ще изчезнат или ще бъдат доста видоизменени вследствие на нахлуването на технологиите, предвижда Гергана Паси. Дори за някои типове специалности към момента не може да се предвижда какви ще бъдат, по тази причина е вярно при избирането на компетентност във висшето обучение да бъдат желани по-общи специалности и по-късно да насочваме напъните си в магистърската степен там, където считаме, че ще е най-ефективно. Самите компании също би трябвало да са по-отворени за това да образоват своите чиновници.

Единният дигитален пазар може да бъде избран като " приоритет на целите " на сегашната Европейска комисия. Той е онази област, която към момента е незавършена. Оказва се, че в Европа към момента има някакви виртуални граници - да вземем за пример не можем да си поръчаме всичко, което виждаме в " Амазон ", тъй като сме в София, а не в Лондон. Или желаеме да гледаме някакъв филм или друго онлайн наличие, само че то е " географски заключено ". Именно това несъгласие е повода европейските водачи да насочат напъните си за основаване на единния дигитален пазар. С други думи, откакто към този момент сме постигнали свободно придвижване на хора и артикули в Европейския съюз, към този момент е време да обърнем повече внимание на " свободното придвижване на данни ". Европа към момента не е изцяло единна като пространство.

Новите софтуерни връзки постановат и нов вид регулации. Една от тях, да вземем за пример, е обвързвана с метода, по който персоналните ни данни, които циркулират на всички места, ще бъдат добре предпазени в цифровата епоха. При всяко потребление на компютрите и смарт телефоните, кредитните карти и така нататък се събира голямо количество данни за съответния консуматор, при което се построява негов обстоен профил във виртуалното пространство. Затова Европа се пробва да регламентира това и вкарва Общ правилник за персоналните данни, които ще влезе в действие тъкмо по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, посочи в умозаключение Гергана Паси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР