Какво трябва да ядем, за да бъде умът ни бистър,

...
Какво трябва да ядем, за да бъде умът ни бистър,
Коментари Харесай

Ето кои храни подмладяват мозъка и очите

Какво би трябвало да ядем, с цел да бъде мозъкът ни избистрен, а мисълта ни да сече като бръснач? Според едно напълно скорощно проучване, извършено от група американски учени, най-важното изискване е в храната ни да се съдържа лутеин – значимо съединяване, което не се създава от организма и би трябвало да се набира с храната.

Спанакът и къдравото зеле са отпред в листата. Зеленолистните зеленчуци съдържат огромни количества лутеин, който може да се откри още и в авокадото и яйцата. Той се натрупва в тъканите на основния мозък и в очите.

Учени от университета в Илинойс изясняват за какво е значимо да се поддържа съответно ниво на лутеин в храната, написа Eurek Alert.

Учените изследвали резултата на лутеина върху 60 души на възраст сред 25 и 45 години. Оказало се, че хората на междинна възраст с по-висока централизация на лутеин в организма, от позиция на невронните реакции изглеждали на доста по-млади. Което значи, че лутеинът пази мозъка от възрастови промени.

Шведски учени от Университета Линкьопинг пък открили, че лутеинът сполучливо се бори с възпалението. Както знаем, възпалението в организма е тясно обвързвано с коронарната непълнота. Известно е, че възпаленията в организма са свързани с исхемичната болест на сърцето. В тяхното проучване са взели участие 193 души, страдащи от исхемия.

Учените измерили концентрацията на 6 публикувани каротиноиди (природни пигменти), в това число и лутеин, в кръвта на доброволците. Специалистите отчели и нивото на интерлевкин 6 – маркер на възпалението. Изследването посочило, че колкото по-висока е концентрацията на лутеин в кръвта, толкоз по-ниско е равнището на интерлевкин 6.

Ето кои храни се отличават с високо наличие на лутеин ми в какви количеста:

- кейл, къдраво зеле и зеленолистни зеленчуци - съдържа 23 720 микрограма лутеин в 1 чаша
- спанак - 20 350 микрограма лутеин в 1 чаша
- ряпа - 12 154 микрограма лутеин в 1 чаша
- тиква - 2 756 микрограма лутеин в 1 чаша
- маруля - 2 589 микрограма лутеин в 1 чаша
- броколи - 1 685 микрограма лутеин в 1 чаша
- моркови - 1 072 микрограма лутеин в 1 чаша
- артишок - 780 микрограма лутеин в 1 чаша
- домати - 221 микрограма лутеин в 1 чаша
- яйца - 191 микрограма лутеин в 1 яйце

Специалистите са разкрили също, че възпалителната интензивност на клетките от имунната система на участниците намалявала под въздействието на лутеина.

Съединението се гълтам от клетките на имунната система и се натрупва в тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР