Какво точно е френският шик, трудно може да бъде обяснено,

...
Какво точно е френският шик, трудно може да бъде обяснено,
Коментари Харесай

Тест драйв: Peugeot 208

Какво тъкмо е френският изискан, мъчно може да бъде обяснено, тъй като всеки от нас го свързва с друго нещо. Като автомобилни почитатели, за нас френският изискан са колите.

В историята си те постоянно са били елегантно цветно леке и цялостна диаметралност на педантично проектираните, само че от време на време извънредно скучни немски коли. За положително или неприятно, несъмнено. Те са смели, съобразителни, дръзки, нелогични, новаторски, от време на време налудничави. Френските коли са нещо, което си купуваш, тъй като го искаш, а не тъй като би трябвало.

Новото потомство на Peugeot 208 е точно подобен автомобил. Има напълно нов външен тип, по отношение на своя предходник, въпреки че е запазил неговото име и главната му линия, с която се разграничава от всички останали коли на пазара - извънредно дребният волан.
 Снимка 462994

ДИЗАЙН

Отвън наподобява софтуерно и смело. Гледайки го начело, в първия миг си казахме, че някой е бутнал стола на дизайнера, до момента в който рисува, ръката му е трепнала и е направила две отвесни линии надолу от фаровете. А той го е погледнал и си е споделил: " Хм, това не наподобява зле. " И в действителност е по този начин.

Въпросните " черти " съставляват LED сегменти на фаровете, които на мрачно наподобяват като зъбите на кобра. Никога в историята на Peugeot не е имало такива форми, само че какво от това, щом наподобява добре. Главният дизайнер на Porsche 911 би се самоубил ритуално, в случай че прочете предходното изречение. За благополучие, надали ще го направи.
 Снимка 462999

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: Peugeot 208 Puretech 130 GT Line Работен размер: 1199 куб. см. Мощност: 130 к.с. Въртящ миг: 230 Нм Ускорение: 8.7 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 208 км/ч Среден разход: 4.5 л/100 км Трансмисия: 8-степенна автоматизирана Базова цена: 24 577 лева
Отзад стоповете образно са свързани, а самите осветителни тела са три и са отвесни. На нас малко ни припомнят на тези на Ford Mustang, като ясно осъзнаваме глупостта на сравнението.

Факт е, че цялостният дизайн на купето е доста еднороден, линиите преливат гладко една в друга, а в композиция с блестящо жълтия цвят, огромните джанти и черния спойлер на задния похлупак, който е част от GT Line осъществяването, новата 208-ица наподобява доста добре.

КАК съдебна експертиза ЖИВЕЕ С НЕГО

И елементарно, и мъчно. Peugeot 208 е от тези коли, които всички ние одобряваме за строго градски. Но това надалеч не е по този начин.

През годините компактният хечбек клас много набъбна на размери, което значи, че четирима възрастни напълно умерено могат да пътуват и отвън града. С единственото конкретизиране - че багажът на всеки от тях не би трябвало да надвишава един приблизително огромен сак или дребен куфар за бюджетна самолетна компания.

Peugeot 208 е повсеместен всекидневен инструмент, той в действителност се усеща ужасно в централната градска част, а и би изглеждал отлично, паркиран пред някое съвременно заведение, да вземем за пример.

Но с него можем да отидем и на море, и на планина, и ще се усещаме все по този начин еднообразно съответно. Повтаряме, с изискването, че не носим алпинистко съоръжение или екипировка за гмуркане - тогава няма да е комфортно, поради размера на багажника.
 Снимка 463001

Управлението е леко и ненатрапчиво - не натоварва, само че и не впечатлява с нищо. Може би по този начин и би трябвало да бъде. И като стана въпрос за ръководство... кормилото. Не може да приказваме за 208, без да споменем най-противоречивото решение в тази кола - дребният волан.
 Снимка 462992

Идеята на дизайнерите на интериора е да сменят напълно концепцията, че водачът гледа километража през дупката на кормилото.

В Peugeot считат, че най-малко в тази ситуация на 208 водачът би трябвало да гледа километража над кормилото.

За задачата кормилото е доста по-малък от нормалното, а таблото е вдигнато нагоре. Когато карахме предходната 208-ица, бяхме малко скептични по отношение на това решение, а през днешния ден още не сме сигурни, че това е най-логичното нещо, само че... френски коли, какво да ги правиш.
 Снимка 462991

Проблемът за нас е не толкоз в позицията на таблото, колкото в размера на кормилото. Колата се усеща някак си като детска играчка в ръцете, а поради по-малката окръжност и при висока скорост, всяко придвижване на кормилото се отразява доста повече на гумите. А това прави държанието по неравните пътища леко изнервено.

Но въпросното възприятие се компенсира от чудесното цифрово табло с тримерен резултат, което е проектирано в България и в действителност наподобява добре. Предлага се против доплащане, само че съгласно нас си коства всеки лев.
 Снимка 462996

ДВИГАТЕЛИТЕ

Новото Peugeot 208 се предлага с три бензинови и с един дизелов мотор, както и в напълно електрически вид.
Може да: се гордеем с него Не може да: останем безразлични към него Липсва му: естествен волан
Освен в случай че не гоним най-ниската допустима цена, ние бихме подминали базовия мотор със 75 конски сили, тъй като последните са прекомерно малко за същинско 208 чувство.

Версията със 100 конски сили е рационална, само че в един съвършен свят бихме желали да разполагаме с най-мощния бензинов мотор със 130 конски сили.

Хубавото е, че при всички разновидности може да разчитаме на превъзходен разход и ниски равнища на нездравословни излъчвания. А в наши дни това е доста значимо. Лошото е, че в случай че държим на високата мощ, ще би трябвало да платим повече - най-малко 38 000 лв..
 Снимка 463000

Разделихме се с новото Peugeot 208, разсъждавайки за смисъла на живота и френския изискан. Какво тъкмо е той? Елегантност, финес, приоритет на дизайна пред функционалността, както и известна рекламация. Тази кола има всичко това.

Истината обаче е, че с базововото осъществяване няма да успеем да усетим нейната душа. Необходимите съставки тук са ясни: GT Line, електронното триизмерно табло, мощният бензинов мотор.

Остава да ни хареса и цената, и всичко ще бъде наред. Но както казахме и преди, Peugeot 208 е кола, която желаеме, не от която имаме потребност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР