Какво търсите? - пита ни съседът Митко. Деца, ученици -

...
Какво търсите? - пита ни съседът Митко. Деца, ученици -
Коментари Харесай

В търсене на невидимите ученици

" Какво търсите? " - пита ни съседът Митко. " Деца, възпитаници - да ги запишем в учебно заведение " - отговаряме ние. " А! Няма ги, отпътуваха и трите за Белгия с майка си и татко си ". Същото ни споделят и пред всяка последваща врата, на която почукаме. Сменят се единствено броят на децата, и крайните дестинации - Германия, Англия, Франция.

" Ние " сме внушителна група, предвождана от двама служители на реда и още един граждански от Детска педагогическа стая. Също и шефът и двама старши специалисти на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив, петима педагози и учебни психолози от близките учебни заведения, обществен служащ от Агенцията за протекция на детето и два журналистически екипа. С визити по домовете ревизираме за какво децата, регистрирани на няколко адреса в пловдивските квартали " Столипиново " и " Източен ", към момента не са записани на учебно заведение ден преди началото на образователната година.

" Дневник " се причисли с разрешението на Министреството на образованието към обиколката на един от 23 екипа за обсег и приобщаване на деца и възпитаници в просветителната система , образувани за Област Пловдив, с цел да види по какъв начин работят и има ли резултат от напъните им. Предварителното увещание на управляващите към публицистите, да не снимаме деца без позволението на родителите им, се оказа ненужно - не срещнахме деца на набелязаните адреси, всичките са напуснали България съгласно съседите им и останалите в къщите баби и дядовци. Само едно от шест си беше вкъщи, само че родителите му обясниха, че възнамеряват и те скоро да заминат.

 Старши специалист от РУО-Пловдив Любен Жилков организира инструктаж на екипа преди началото на обиколката.
© Николай Дойчинов

Старши специалист от РУО-Пловдив Любен Жилков организира инструктаж на екипа преди началото на обиколката.

Мобилизация

Екипите за обсег са новият механизъм на просветното министерство, с който се пробва да вкара в учебните заведения децата, изпаднали от просветителната система. За цялата страна са образувани общо 1103 такива екипа с над 11 хиляди представители на разнообразни просветителни и обществени държавни институции. Техните визити по адреси започнаха на 1 септември и упоритостта им е да обходят домовете на над 206 хиляди деца и възпитаници сред 5 и 18 години, които са отпаднали или в никакъв случай не са посещавали детска градина или учебно заведение, макар че до 16 образованието в България е наложително.

" Държавата ще вложи всички сили и запаси за приобщаването на тези деца ", даде обещание в първия ден от акцията вицепремиерът Томислав Дончев, който дава отговор за координацията сред другите ведомства в държавното управление.

Справката на МОН за двете седмици, в които екипите работят на терен, демонстрира, че към този момент са обходени 20 820 адреса на деца и възпитаници, които са отпаднали от учебно заведение и над 3000 от тях са били записани назад в системата поради визитата или поради осведомителната акция, която върви паралелно.

С това движение ще са нужни още най-малко четири месеца, с цел да се ревизират всички деца в листата, само че екипите твърдят, че на децата, които ще се запишат по-късно ще се окаже специфична поддръжка, с цел да наваксат.

Засега докладът на ведомството доближава до същия извод, който и " Дневник " видя на място в пловдивския Източен регион - множеството деца ги няма на адресите им, както и родителите им, отпътували да работят или получават обществени помощи някъде другаде. Част от вратите въобще не се отварят и съседите показват, в случай че знаят - Германия, Белгия, Англия.

Има и деца и възпитаници, които са ориентирани към обществени услуги, разпознати са деца в риск, които са ориентирани към инспекторатите на детска педагогическа стая и локалните комисии за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни лица, демонстрира още справката на МОН. Установени са също и деца без обединен цивилен номер, които ще бъдат регистрирани и ориентирани към обществени услуги. За тези, които са във възраст за детска градина, ще бъдат отпуснати фамилни помощи, които ще се употребяват за непосредствено заплащане на такса в детска градина, прецизират от министерството.

Пионери

За набелязването на децата и адресите им на национално равнище се употребява Регистърът на придвижването на децата и учениците (в риск от отпадане), въведен през 2015 година в районните просветителни ръководства. Първият подобен указател на децата в риск е основан в Пловдив през 2012 година, след което образецът е употребен и в други области, а в този момент към този момент и в национална платформа, която е доста по-съвършена, споделя шефът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

В етническите квартали на Пловдив от години се вършат сходни обходи преди началото на образователната година , изяснява Киркова. Преди отговорността е била на шефовете и учителите в петте локални учебни заведения в " Столипиново " и " Източен ", само че в този момент, когато са съпроводени и от чиновници от другите виновни институции, процесът е доста по-цялостен и информацията за всички рискови и изчезнали деца може да се актуализира по едно и също време във всички системи, разяснява тя.

Това става даже в действително време, тъй като част от 23-те екипа на Област Пловдив са снабдени с таблети, където незабавно вкарват информацията, а машината следи хода и адресите, които са посетили, тъй че не може да се обърка или излъже. Екипите нормално са посрещнати позитивно и без неприязън, а полицията е там за сигурност, само че и тъй като най-добре познава кварталите, прецизира Киркова.

 Екипът е охраняван от полиция, само че на всички места е посрещнат умерено и с повече любознание, в сравнение с с друго.
© Николай Дойчинов

Екипът е охраняван от полиция, само че на всички места е посрещнат умерено и с повече любознание, в сравнение с с друго.

Точна статистика за жителите на " Столипиново " няма. Изчислението на министерството на образованието по данните от дирекцията за Гражданска регистрация и.административно обслужване (ГРАО), демонстрират, че екипите за обсег в региона имат да посетят към 13 хиляди деца в риск . Дали цифрата е точна, това следва да разберем, споделя Киркова.

По калкулации на администрацията, с адресна регистрация в квартала са към 45 хиляди души и огромна част от тях са в учебна възраст, само че присъщото за този квартал е подвижността, добавя Емил Начев, шеф на локалното приблизително учебно заведение " Найден Геров " и някогашен зам.-кмет на региона. " Голяма част от хората отпътуват, търсят реализация в чужбина най-вече трудова. Връщат се след време, а който успее остава там. Така че е доста мобилна общността и това е един от проблемите. Надяваме се тази система, която построяваме в този момент в Пловдив и страната, да покаже действителната картина и да добием визия тъкмо защо става дума ", споделя той.

Нрави и подходи

Подкрепата от страната и останалите институции в този момент разрешава и доста по-комплексно да се помогне на децата, които са тук, само че поради беднотия или проблеми вкъщи не стигат до образованието, уверена е Киркова. Участието на учителите в екипите за обсег е основно, тъй като е допустимо да познават от предходни години децата, които са се отписали, да знаят за проблемите им, или да имат детайлности от учебната документи, само че в този момент към този момент и обществените служби и полицията могат да създадат преценка на място за потребностите и рисковете в живота на детето.

" Зад всяка една цифра в действителност стоят характерности и човешки ориси и колкото и да групираме във времето учениците по категории – обществено слаби, отпътували за чужбина и така нататък, толкоз в тези групи има постоянно характерен детайл и не може да се работи еднотипно ", споделя Киркова.

 Във високите блокове в
© Николай Дойчинов

Във високите блокове в " Източен " екипът се постанова да търси домоуправителите, с цел да удостовери, че децата се емигрирали

" Наистина самостоятелни са методите. Преди малко мина едно дете да се запише, то ще бъде при нас осмокласник. При него са обществени аргументите, той е необут – наложи се предходната година да му купим маратонки, с персонални средства, само че на другия ден към този момент му бяха взети от неговите братя и сестри ", споделя и шефът на междинното учебно заведение " Найден Геров ".

Пречките децата да идват на учебно заведение са най-различни. Намесват се в това число и религията и традициите на ромската и труската общественост в региона. Част от родителите не пускат дъщерите си на учебно заведение от боязън, че някой ще ги открадне от там за булки, показва Начев. Но по-разпространена е традицията дамите да бъдат възпитавани за домакини и съпруги от дребни, и надлежно убеждението, че за това не им трябват кой знае какви познания и просветеност.

" Социално слабите фамилии и отпътувалите в чужбина са най-големите групи, само че откогато сме в този развой, интензивно се вижда, че става дума за манталитет, за традиции на етносите, за усещане. И това прави задачата ни доста много сложна ", споделя също и директорката на Регионалното ръководство на образованието.

...към светла бъднина върви...

Според Киркова би трябвало да се работи " за смяна на усещанията и настройките, за положително отношение към ученето и образованието ".

За задачата екипите за обсег се пробват да обяснят на родителите, че с учебното заведение детето ще може да се оправя освен в общността, само че и отвън нея, тъй като там са нужни притежаване на български език, математически знания, знания за здравето му и обществените правила. Стараят се да им демонстрират образци на съумели хора от техния етнос, които се трансформират в техни водачи - младежи, приключили локалните учебни заведения, които в този момент имат работа и престиж.

Силен мотив за тях се оказва и това, че в случай че желаят да ръководят автомобил, би трябвало да имат главно обучение.

Промяната в целевата помощ за учениците също ще помогне, счита Киркова. " Занапред обществените помощи ще минават през учебно заведение и през учителите. Те ще имат свободата и опцията да разпределят вярно тази помощ, с цел да не се получава този миг, в който страната се грижи за своите жители, само че дали парите отиват по предопределение не може да се каже ".

Такъв образец дава началната учителка в " Найден Геров " Цветана Димитрова. Повечето деца в класа й са от ромски генезис, и доста от тях имат поддръжката на родителите си да учат. Само едно извънредно оскъдно детенце в класа й изоставало и не посещавало постоянно часовете, само че откакто през обществените служби му били обезпечени раница и принадлежности за учебно заведение, почнало да наваксва.

Учителите в групата, с която вървим из " Източен ", разясняват, че един път щом се убедят, доста майки към този момент държат децата им да се образоват и да имат опцията да се развиват. По-отчетливата отрицателна наклонност съгласно тях са оредяващите класове, която се удостоверява и от всеобщо празните къщи, които заварват на обиколките си в търсене на възпитаници. В класа на госпожа Димитрова седем деца са напуснали единствено за една година, с цел да заминат при родителите си на Запад, а випускът за сътрудниците й, които в този момент поемат първокласниците, от четири паралелки се е свил на три.

Очаквайте още истории и фрагменти от търсенето на възпитаници в " Столипиново " на следващия ден в " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: На учебно заведение 2017 (47)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР