Какво стои зад 14-годишната история на антикорупционната комисия и защо

...
Какво стои зад 14-годишната история на антикорупционната комисия и защо
Коментари Харесай

Защо е важно кой оглавява Антикорупционната комисия?

Какво стои зад 14-годишната история на антикорупционната комисия и за какво е значимо кой я оглавява?

В началото Антикорупционната комисия носи друго име и е известна като " Комисията Кушлев ". За 6 години тя запорира парцели за над половин милиард лв. и завоюва 16 каузи във Върховния съд.

Снимка: БГНЕС

През 2012-та дружно с новото име на комисията беше въведена и по този начин наречената гражданска конфискация. Имущество стартира да се лишава и без влезнала в действие присъда. В шефския кабинет влезе Пламен Георгиев. И той, и Кушлев бяха преизбирани на поста, и двамата - освобождавани след скандал.

Със законови промени предходната година комисията стана КПКОНПИ, на малко - антикорупционна. Тя се сплоти с комисията за спор на ползи и пълномощията й се усилиха.
Сотир Цацаров и КПКОНПИ: Датите и събитията Хронология на един (не)предизвестен избор
" Големият абсурд обаче е в това, че въпреки и наречена антикорупционна комисия тази комисия не може да бори корупцията, тъй като няма проверяващи пълномощия, а няма и обвинителна функционалност, т. е. имаме една законова симулативност, която няма по какъв начин да бъде изпълнена с действително наличие за противопоставяне на корупцията ", изясни доц.д-р Атанас Славов – учител по конституционно право в СУ.

Снимка: btvnovinite.bg

КПКОНПИ проверява вашето имущество за 10 години обратно, само че в случай че вие сте си купили това имущество преди 12 години и не си пазите документите, тъй като не всичкото обществено имущество се води в регистри, комисията споделя: " Вие не можете да докажете произхода на това имущество. Считам го за незаконно” – изясни Иван Брегов от Института по пазарна икномика.

Според анализаторите тази комисия остава най-важната в страната. Нейният ръководител се избира от Народното събрание. Това, съгласно доста адвокати потвърждава връзка сред ръководещото болшинство и самостоятелния основен прокурор.
ГЕРБ и Патриотите предложиха Цацаров за КПКОНПИ Бил "убеден общественик "
Според Иван Брегов, Сотир Цацаров ще укрепи комисията доста мощно. „ Той ще я построи, той знае по какъв начин да гради уред и ще го направи. Въпросът е, че самата комисия е вредна”, означи Брегов.

Ако бъде определен, Сотир Цацаров ще поеме комисията към Никулден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР