Какво стои в основата на технология, от която тръгва експлозията

...
Какво стои в основата на технология, от която тръгва експлозията
Коментари Харесай

Носителката на наградата Тюринг, Шафи Голдвасер: Блокчейн технологията има светло бъдеще

Какво стои в основата на технология, от която потегля детонацията на криптовалутите? Стои просто един въпрос, проблем, който се ражда по време на лекция в залата на един университет през 1981 година и пленява вечно научното любознание на Шафи Голдвасер. По това време тя е студент, само че години по-късно търсенето на отговорите на този въпрос ще ѝ донесе премията Тюринг (еквивалентът на Нобелза компютърни науки). Проф. Шафи Голдвасер е професор по електроника и компютърни науки в един от най-престижните механически университети в света, Масачузетският софтуерен университет (MIT) и шеф на Института за доктрина на изчисленията в университета Berkeley. Тя бе един от специфичните гост-лектори на формалното разкриване на първия български институт за компютърни науки, неестествен интелеткт и технологии INSAIT, състояло се при започване на седмицата в НДК и преди да стъпи на сцената на събитието даде особено изявление за " Мениджър Нюз ".

- Проф. Голдвасер, Вие сте притежател на премията Тюринг за основаването на златния стандарт в обезпечаването на сигурни интернет транзакции. Какво влияние има вашето изобретение върху финансовите системи през днешния ден?

- Финансовите системи през днешния ден са изцяло подвластни от електронните транзакции, както във връзка с прехвърлянията, по този начин и във връзка с идентификацията. Всичко това е обвързвано с блокчейн технологията, с концепцията за електронни транзакции през тази технология, чиято мощ е опцията да докажеш, че транзакциите са автенични и зад тях стои този, който в действителност ги прави. Голяма част от моята работа е била отдадена на това да се удостоверява идентичността на участниците в процеса, без да се разкрива друга информация.

- Кога и по какъв начин се зароди у Вас ползата към криптографията?

- Не е просто интерес, а обич, която се роди, до момента в който бях студент, някъде през 1981 година Имах теоретичен началник, който преподаваше „ Теория на числата “. Първата лекция във водения от него курс беше отдадена на криптографията и си припомням по какъв начин тогава изникна въпросът допустимо ли е да се осъществя едновременна транзакция сред двама души в интернет. Всичко това ми се стори запленяващо.

- Имате деен експертен принос в теорията и практиката на основаване на сигурни цифрови екосистеми. Какво е вашето мнение по противоречивата тематика „ за “ и „ срещу “ криптовалутите?

-  Мисля, че концепцията за блокчейн като система за прехвърляния е доста вълнуваща. В целия този развой ти можеш умерено в някакъв смисъл да изключиш ролята на медиатора. Това значи, че контролът е по едно и също време в ръцете на доста участници, а освен в обсегана дадена компания или държавно управление. Смятам, че това е голямо преимущество. Дигиталните валути са едно от първите приложения на блокчейн технологията, което не е изненадващо. Съвсем естествено е опцията да създадеш цифрова валута просто въз основата на съглашение сред две страни да отключи такава огромна притегателна мощ, да породи непрестанно възходящ интерес към опциите на този инструментариум. Дали това ще се окаже главното приложение на този тип технология или не, към момента е рано да се каже. Всичко опира до мащаба на приложение. Ако този мащаб е по-голям, това ще увеличи доверието на хората в транзакциите с цифрови валути и надлежно, потреблението на блокчейн технологията ще се разраства и уголемява и в други области. Така че, на въпроса „ за “ или „ срещу “ криптовалутите, моят отговор по-скоро е, че виждам бъдеще за тази технология и то, ярко бъдеще, изключително в случай че се влагат от ден на ден старания за подобряването на сигурността ѝ.

- Какъв капацитет за България и в коя област би могъл да отключи откритият при започване на седмицата институт за върхови софтуерни разработки INSAIT?

- Потенциалните изгоди за страната са най-общо в развиването на науката, по-конкретно в осведомителните науки, медицината, финансите. Имате потребност от насърчаване на експертиза в компютърните логаритми, от компютърни експерти, експерти за работа и култивиране на огромни бази данни, статистици и програмисти. Мисля, че България има голям капацитет, който може да се разгърне вследствие на откриването на INSAIT. Този център ще даде подтик на софтуерното развиване на страната, а това ще подтиква растежа на стопанската система и бизнеса.  

Ира Павлова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР