Какво става?“ – това е най-важният въпрос. Особено, когато сме

...
Какво става?“ – това е най-важният въпрос. Особено, когато сме
Коментари Харесай

Пловдивска група вдъхнови Кеворкян

" Какво става? “ – това е най-важният въпрос. Особено, когато сме заседнали в някакво Безвремие. Ние и в Космоса да пътуваме, отново ще се наврем в някакво запушване – до такава степен ни добутаха нашите политикани- бездарници.

Те в никакъв случай не си задават въпроса " Какво става? “. Понеже отговорът все им се изплъзва. Дали тихомълком към този момент не са ни дали чартърен – както пеят Керана и космонавтите?

Ето една историйка по този повод…

***

Всичко стартира от едно писъмце на Ники Кънчев:

" Утре ще ми гостува в Дарик от 13 до 14,30 една от най-яките млади банди " Керана и Космонавтите " - доста свежи и интелигентни, от Пловдив са.

В парчето им " Кво става ", имат фраза, в която те загатват: " В неделя няма Кеворк, ще се върви на църква… “ Идеята ми е да ти звънна по някое време на диалога и да те включим. Легендата " Всяка неделя " е жива, напълно млади музиканти те споменават… “

***

Ники е от дребното хора, с които ми е било забавно да беседвам, доста е добър в интервютата си – само че го помолих да не ме включва в диалога.

После гледах парчето - и си признавам, че се зарадвах. И още повече се учудих: Как живее словото, по какъв начин оцелява във времето?

***

Харесах " Керана и космонавтите “. Имат нюх за тегобите ни. " Кво става “ дълго ще бъде настояща. Дори постоянно. Без пресилване – тя е химн на безпътицата, в която нашите политикани ни набутаха.

И нямат приключване тия тъпанари. Вече не е ясно какви сме, сме ли нещо изобщо… - до такава степен са ни докарали.

***

Ето въпросният откъс от парчето:

" К`во става в тази страна

Дали да следя или да отпътувам

Нещо ново да открия

Или пък да си трайкам, докат` не ме затрият, ей

Аз и Гюнтер в еднофамилна къща

В неделя няма Kеворк, ще се върви на църква… “

Откъде идва това " В неделя няма Kеворк, ще се върви на църква… “?

***

През далечната към този момент 2004 година Антон Стефанов разгласява

книгата си " 77 свидетелства. Легендата и нейните герои “.

В нея 77 популярни наши съвременници, първенци на духа, обрисуват портрета на " Всяка неделя “.

Това беше велика чест за мен. Шегувах се, че това е некрологът ми - с всички любезности, които се поставят за един некролог - отпечатан авансово.

***

В книгата на Антон е оповестено и свидетелството на проф. Михаил Неделчев. В него можем да открием връзката с " Керана и космонавтите “.

***

Свидетелството на М. Неделчев:

" Участието във " Всяка неделя “ автоматизирано те превръщаше в обществена фигура.

" Всяка неделя “ имаше необикновен резултат и този резултат беше неповторим. Смисълът на предаването беше в една съборност, т.е. всяка неделя " Всяка неделя “ се гледаше от всички.

Това беше една самобитна неделна следобедна черква.

Така както религиозните хора вървят наложително на черква, по този начин и тези, които желаят да са в курса на нещата, наложително гледаха това предаване.

С появяването във " Всяка неделя “ ти в действителност ставаш посредник.

Разбира се, главният посредник е Кеворк Кеворкян, само че особената магия на предаването се криеше в резултата на свързване на всички българи посредством " Всяка неделя “.

Приносът на " Всяка неделя “ е в три неща.

Първо − наложи изрично самия Кеворкян като свръх-топжурналист, като една обществена фигура.

Второ − бяха представяни голям брой освен гледни точки към разнообразни проблеми, само че и се демонстрираше какво значи личностното наличие в културата, в публичния живот посредством тематики, които до този миг не бяха тематики на публицистиката.

Трето − сплоти всички българи и се сътвори един резултат на свързване. Всички ние, които сме били участници в програмата, би трябвало да сме доста признателни на Кеворк, тъй като с появяването ни на екрана той в действителност ни направи недосегаеми.

Самото афиширане те издигаше в очите на по-дребните управници и ти ставаше значим човек. Кеворк ни даде един статут и за това би трябвало да му благодарим “.

Анализът е на известния публицист Кеворк Кеворкян. Той е поместен във фейсбук страницата му със заглавие " Църквата, " Всяка неделя “, Керана, Космонавтите ".

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР