Какво следва за Хънтър Байдън, след като споразумението за признаване на вината се провали?

...
Разкриването на споразумението за признаване на вината на Хънтър Байдън
Коментари Харесай

Разкриването на споразумението за признаване на вината на Хънтър Байдън тази седмица тласна наказателното му дело в несигурни води и даде нова храна на републиканските критици в Конгреса на Съединените щати, докато те продължават разследванията срещу най-малкия син на президента Джо Байдън.

Очаква се Хънтър Байдън да се признае за виновен в сряда по обвинения в престъпление за неплащане на данъци.

Но американският окръжен съдия Мериелън Норейка в Делауеър спря признанието за виновен, след като изрази опасения по време на продължилото часове изслушване относно структурата и условията на споразумението и друга сделка, която би му позволила да избегне наказателно преследване по обвинение за притежание на оръжие, ако отговаря на определени условия.

Споразуменията за признаване на вината се договарят внимателно между защитниците и прокурорите в продължение на седмици или месеци и е необичайно — особено в случаи с голямо внимание — съдиите да не ги подписват.

Но изслушването в сряда разкри, че двете страни очевидно не са постигнали съгласие относно обхвата на споразумението около клауза за ненаказателно преследване за престъпления извън обвинението за оръжие.

Ето поглед към това, което се случва сега в наказателното дело и какво следва за разследванията на Хънтър Байдън в Конгреса.


Какво се случва сега в съда?

Норейка – назначена от бившия президент Доналд Тръмп – каза на двете страни да подадат писмени бележки, в които да отговорят на нейните опасения, в рамките на 30 дни.

Наред с други неща, съдията се противопостави на клауза в споразумението относно обвинението за оръжие, която според нея би създала роля за нея, в която тя щеше да определи дали той наруши условията. Адвокатите казаха, че искат тя да послужи като неутрален установител на факти при определяне дали е извършено нарушение, но Норейка каза, че това е работа на Министерството на правосъдието, а не на съдията.

Адвокатите на Хънтър Байдън и Министерството на правосъдието на САЩ също не са съгласни относно степента, в която споразумението му дава имунитет срещу бъдещо съдебно преследване.

Прокурор каза в сряда, че тяхното разследване продължава и че споразумението, което го защитава от други потенциални обвинения, е ограничено само до определени престъпления за определен период от време. Адвокатите на Байдън казаха, че е по-широко от това. След интензивни преговори в съдебната зала изглежда, че двете страни се съгласиха на по-тясна клауза за несъдебно преследване.

Адвокатите и прокурорите на Байдън сега ще продължат преговорите, за да видят дали могат да спасят споразумението по начин, който удовлетворява съдията.

„Те ще трябва да се върнат и да разберат как могат да постигнат споразумение по отношение на молбата и трябва да дойдат до среща на умовете, която е ясно, че нямат тук“, каза Джесика Тилипман, асоцииран декан по закон за държавните поръчки в Юридическия факултет на университета „Джордж Вашингтон“.

„Така че мисля, че това, което ще видите, е подновено усилие – или просто ще се срине.“

Съдията може в крайна сметка да приеме предложената сделка или да я отхвърли. Ако сделката се разпадне напълно, Байдън може в крайна сметка да бъде изправен пред съдебен процес.

Ще избегне ли затвора?

Дори ако съдията в крайна сметка приеме споразумението за признаване на вината, тя ще има последната дума дали Хънтър Байдън ще излежи зад решетките.

Прокурорите казаха, че ще препоръчат пробация, но съдията може да реши да не следва това. Двете данъчни обвинения водят до една година затвор. И съдията предположи в сряда, че е твърде рано да се каже дали тя желае да подпише пробация.

„Не мога да предскажа за вас днес дали това е подходящо изречение или не“, каза Норейка. „Не мога да кажа, че ще приема препоръката за изречение или дали друго изречение би било по-подходящо.“

Какво става в Конгреса?

Провалът на споразумението за признаване на вината на по-младия Байдън дойде като радостна новина за републиканците в Камарата на представителите, които се надпреварваха да свържат него и съмнителните му бизнес сделки с баща му. Републиканците вече заклеймиха споразумението като „мила сделка“.

„Съдията направи очевидното нещо, те сложиха пауза на споразумението за признаване на вината, така че мисля, че това беше напредък“, каза в сряда конгресменът Джеймс Комър, републиканският председател на Комитета за надзор на Камарата на представителите. „Мисля, че добавя доверие към това, което правим.“

Той добави, че това само ще задвижи разследването им, за да получи отговори „какво е направило семейството и какво ниво на участие е имал президентът“.

Комер разследва финансовите връзки и транзакции на Хънтър Байдън, откакто той стана председател на надзорния панел, след като републиканците получиха контрол над Камарата на представителите в началото на 2023 г.

Депутатът от Кентъки е получил хиляди страници финансови документи от различни членове на семейство Байдън чрез призовки до Министерството на финансите и различни финансови институции.


Миналия месец, малко след като Хънтър Байдън постигна споразумение с правителството, Комер обедини усилията си с двама председатели на влиятелни комисии, за да започне по-широко разследване на твърденията на двама агенти на Службата за вътрешни приходи (IRS), които казаха, че Министерството на правосъдието се е намесило неправомерно в продължилия години случай.

Специалният надзорен агент на IRS Грег Шапли и втори агент, Джо Зиглер, свидетелстваха пред Конгреса миналата седмица, че е имало модел на „бавни стъпки по разследване“ на Хънтър Байдън, включително по време на администрацията на Тръмп в месеците преди изборите през 2020 г., които Джо Байдън спечели.

Едно от най-подробните твърдения беше, че американският прокурор Дейвид Вайс в Делауеър, федералният прокурор, който ръководи разследването, поиска статут на специален адвокат, за да заведе данъчни дела срещу Хънтър Байдън в юрисдикции извън Делауеър, включително окръг Колумбия и Калифорния, но му беше отказано.

Вайс и Министерството на правосъдието отрекоха това, заявявайки, че той има „пълна власт“ и никога не е искал да повдига обвинения в други щати.

Въпреки отказите, републиканците продължават разследванията си, като искат Вайс да се включи и да свидетелства директно по случая. Министерството на правосъдието предложи прокурорът да се яви пред законодателите след ваканцията през август.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР