Какво следва оттук нататък? Изчисленията ни показват, че според парламентарната

...
Какво следва оттук нататък? Изчисленията ни показват, че според парламентарната
Коментари Харесай

Парламентарна рулетка: Кога ще имаме правителство?

Какво следва оттук насетне? Изчисленията ни демонстрират, че съгласно парламентарната процедура най-късно в средата на месец май би трябвало да е ясно ще има ли държавно управление или няма да има.

Събитията стартират в понеделник – 19 април. За тази дата президентът е насрочил консултациите с политическите партии. Няма гаранция, че те ще приключат същия ден.

Можем да предположим, че най-ранo рулетката може да се завърти и президентът да връчи първия изследователски мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС на 20 април.

До 7 дни по-късно групата предлага държавно управление. Ако не бъде определено, президентът връчва мандата на втората по величина парламентарна група - в тази ситуация „ ИТН “.

Тя също има 7 дни, с цел да предложи кабинет или връща мандата. При неуспех
рулетката се завърта за трети път и президентът връчва мандата на трета парламентарна група, този път по своя преценка. Тя още веднъж има седмица, с цел да опита да сформира държавно управление.

Ако третият опит за кабинет се провали, президентът издава декрет, с който разпуска Народното събрание, насрочва предварителни избори в двумесечен период и назначава служебно държавно управление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР