Какво си представяме когато чуем: удобна, функционална и модерна кухня?

...
Какво си представяме когато чуем: удобна, функционална и модерна кухня?
Коментари Харесай

Уредите в кухнята

Какво си представяме когато чуем: „ комфортна, функционална и съвременна кухня ”? Кухня с дизайн по наш усет, където всичко ни е на ръка разстояние, където няма нищо ненужно, затрудняващо дейностите, осъществявани с нея. Където има всичко, от което се нуждае една съвременна стопанка, с цел да бъде такава, пестейки място, запаси, артикули и най- скъпото – време.

Това е фантазията на всяка жена, която обича да прекарва време в кухнята си. Или просто й се постанова. Всичко има своето присъединяване в идеала „ комфортна, функционална и съвременна кухня ” – дизайнът и проектирането на мебели, разположението им, осветлението, електроуредите и техните места. Когато оформяме кухнята си, деликатно сортираме всичко – гледаме да пестим скъпото място и време. Но стигнем ли до избора на електроуреди – мярката съвсем постоянно се губи. Ако не обмислим авансово какво, какъв брой и дали в действителност ни би трябвало, се оказваме затрупани с „ практични ”, както ни твърдят рекламите и продавачите, и с не толкоз практични, само че пък „ незаменими ” уреди. Техните кабели, аксесоари, които след това би трябвало грижливо да почистим, настрана – гаранции и други съпътстващи документи, които би трябвало да пазим до края на софтуерния им живот основават неправдоподобен безпорядък. И изрядният кухненски плот, основан за комфортно готвене, бързо се трансформира в рафт като от някоя верига за електроуреди.

На кои въпроси би трябвало да си отговорим, когато избираме домашен електрически уреди или когато оформяме кухнята си за пръв път?

Какво в действителност ми би трябвало, мога ли да предпочитам или уредът е незаместим с никой различен?

Ето най- елементарният образец, какъв брой е значим този въпрос – драмата към препечените филийки:

Тостер „ скачащи филийки ” – само за препечени филийки, за рядко закусващите или постоянно бързащите заран, които поставят нещо бързо на филийката и излизат.

Тостер „ затворен сандвич ” – вкусни са, несъмнено, децата ги харесват, стават и за препечени филийки, изключително наребрените, не вид „ триъгълен тост- сандвич ”, сандвичите обаче изискват повече време.

Парти грил – за най- вкусните сандвичи, запечените от горната страна, само че в тях можем да приготвим също и риба, наденички, пица, яйца, банички. Стават и за стопляне на ястия, в случай че нямаме микровълнова на този стадий.
За да не си купим и трите тостера, би трябвало да решим кой ни пасва най- добре на всекидневието и навиците.
Трябва ли ни гофретник, тъй като, когато сме били на посетители сме яли топли гофрети, само че пък ние самите няма да вършим гофрети повече от един път месечно.

Микровълновата фурна обаче не може да бъде съпоставена с никой различен апарат. Тя топли, размразява, има грил, както и от ден на ден предписания, които да приготвим непосредствено в нея.

За ценителите са хлебопекарните, машините за сладолед, минимиксерчето за питиета с разтворимо кафе. Ако сме фенове на топлия, разнороден като съставки, домакински самун и козунак, хлебопекарната е наложителна. Или държим да знаем какво ядем в сладоледа и да си го подготвяме по собствен усет, с пресни артикули, без значение от огромното многообразие на пазара, машината за сладолед е със същия статут – незаменима.

Какво харесвам/ моето семейство, какви са потребностите ми/ ни от храна, питиета и какви са всекидневно количествата им?

Понякога уредите са с доста потребни функционалности, от чието многообразие обаче нямаме още потребност. Или пък са ни изцяло ненужни. Ако нормално се храним на открито или поръчваме храна, в случай че непрекъснато ни притиска времето, нормално нямаме потребност от целият наложителен набор от домашен уреди – помощници в готвенето: кухненски робот, блендер, пасатор, електрическо ренде, резачка за салами и сирена. Блендерът обаче е обичан на феновете на коктейлите, както пасаторът на майките в интервала на зареждане на бебето. А надали има домакинство без положителния, остарял миксер и елементарното железно ренде.

Ето различен емблематичен избор – обичаната утринна напитка. Как обичаме кафето, имаме ли особено отношение на познавач, пием ли въобще кафе или можем ли с разтворимо, може би избираме чай? Тук би трябвало да решим сред кафемашина, кафеварка, термокана ( която има и други приложения, с изключение на бързия чай – бързото притопляне на малко количество вода за накисване на загорели съдове или мълниеносен тоалет на бебето и детето ).
Имаме ли такова огромно предпочитание и на процедура ще вършим ли всяка заран свеж сок, в случай, че сокоизстисквачката е апарат, който заема място и би трябвало главно да се почиства след приложимост? А цитропресата пък ни лимитира до няколко типа сок и вероятно до смесването им.

Ако сме необвързани и в всекидневието готвим единствено за себе си, може би не ни би трябвало големият кухненски робот, който макар достолепията си, е по- подобаващ за кулинари, хора, които пестят време или такива, които готвят в огромни количества. А един пасатор ще ни свърши към този момент същата работа.

Не считаме пърженето за здравословно и закономерно заобикаляме фритюрника? В същото време тези, които обичат пържените картофки, не се двоумят нито за момент, нито пък се интересуват от внушителното количество олио, честата му промяна и други фактори „ за ” и „ срещу ” фритюрника.
Знаем изгодите от киселото мляко, само че би трябвало ли ни безусловно апарат за квасене, откакто можем да си вършим кисело мляко по този начин, както бабите ни са го правили? Или пък яйцеварка?

Кое къде мога да сложа в кухнята и отвън нея, имам ли задоволително място за всичко?

Да си представим кухненски плот. Какво има на него – кафемашина ( кафеварка ), микровълнова фурна, блендер, тостер. Зависи от дължината му, само че това е добър най-малко. Другата артилерия е по шкафове, лавици, в килера, на терасата. На процедура „ комфортната, функционалната и модерната кухня ” e претрупана с кабели, уреди, които едвам се помесват по откритите пространства или се крият забравени в ъгъла на шкафа.

Кой апарат би трябвало да е на плота? Освен гореизброените още: термокана, кухненски робот, гофретник. Те са в честа приложимост или просто функционалността не им разрешава да са на закрито в долап. Добре е да сведем до най-малко уредите по плота, в случай че можем да си го позволим, и да предвидим контактите и силата на тока в тях. При състояние, че имаме и устойчивата композиция на колосите – ледник + печка, а нерядко и пералня, съдомиялна, абсорбатор

Кой можем да приберем в шкафа: Пасатор, миксер, хлебопекарна, машина за сладолед, кафемелачка, електрическо ренде, яйцеварка, апарат за готвене на пара, сокоизстисквачка, цитруспреса.. Една съвременна концепция за улеснение на кухненските шкафове е по- скоро те да бъдат превърнати в чекмеджета. Ако обособим два необятни шкафа на две равнища, на плъзгащ се принцип, това ще ни даде по- свободен достъп до вътрешните кътчета, които постоянно се задръстват, и до по- огромна нагледност като цяло. В такива шкафове елементарно се побират обемисти и уреди с неправилна форма, както и по- дребните като пасатори и други
Кое е целесъобразно да отиде на терасата: Парти грил, електрическа скара, фритюрник. Заради миризмите, които издават, а така и така не ги употребяваме всекидневно.

Оборудвайки кухнята на фантазиите си, би трябвало да слушаме точно тях. Но и да не оставим рекламите и търговците да заглушават гласа на здравия разсъдък. Кухнята е в наше улеснение, и би трябвало да я владеем, а не тя – нас. Защото времето, което хабим в почистване и нареждане на „ комфортната, функционална и мод
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР