Какво ще влиза в основния пакет здравни услуги, които ще

...
Какво ще влиза в основния пакет здравни услуги, които ще
Коментари Харесай

Експерти в здравния сектор отново поискаха точни сметки около които ще се прави здравна реформа

Какво ще влиза в главния пакет здравни услуги, които ще се покриват от 8-процентната здравна вноска, кои действия ще изпаднат от него, в случай, че е прекомерно раздут и парите не доближават? Кога най-накрая ще има остойностяване на дейностите, услугите, труда в здравния бранш, с цел да е ясно кое какъв брой коства, за кое тъкмо има пари от обществените средства и за кое ще се доплаща? Как ще се усъвършенства профилактиката, доолничната помощ, с цел да не се стига до този голям % на признати пациенти в болница?

Кой ще поеме в бъдеще скъпоструващото лекуване на хората с редки болести да вземем за пример, на онкоболните, на хората с тежки хронични заболявания? И до каква степен това държавно управление ще може до края на мандата си да направи обсъжданите към този момент към девет месеца промени в здравно-осигурителния модел или всички хрумвания ще останат повече на думи.

Това бяха главните въпроси, които участниците в днешната кръгла маса, проведена от здравното министерство по въпросите за смяна в здравно-осигурителния модел, насочиха към здравния министър Кирил Ананиев. Почти всеки от изказалите се специалисти, представители на съсловни организации, на пациенти, синдикати, омбудсманът, застрахователи, поставяха тези въпроси. А Ананиев, който през днешния ден излезе с нов – трети вид на хрумвания за смяна в модела, по който ще се финансират здравеопазвните действия, сподели, че до края на годината ще е дал отговор на всички отправени питания. Тогава щяло да има и остойностяване на главния пакет действия, които ще се заплащат от здравната вноска, с цел да знаят хората вбъдеще какво ще се заплаща от вноската им и защо ще би трябвало да се застраховат в допълнение или да доплащат кеш. А откакто тези въпроси са изчистени, министерствто ще задвижи и нужните законодателни промени, с цел да задвижи промяната.

Кога обаче на процедура може да се чака действително влизане в действие на концепциите на здравните управляващи, още е неразбираемо. Ако Ананиев съблюдава посочените периоди, то пакетът промени може да е подготвен към пролетта на идната година. Те обаче евентуално ще са свързани и с бюджетни закони, които се гласоподават обичайно в края на годината. Необходимо е да се види и дали ще има здравни фондове, които ще желаят да влязат на здравния пазар, да се конкурират със здравната каса, да създадат сериозните първични вложения и да отговорят на множеството условия, заложени в концепцията. Експерти разясниха, че по този начин ромените могат да стартират най-рано от 2021 година, когато са и постоянните парламентарни избори.

Кирил Бошов от Асоциацията на българските застрахователи означи, че концепцията на здравния министър е като съперници на касата да се включат напълно нови здравноосигурителни фондове. Създаването на нови фондове ще изисква големи нови капитали от нови участници, добави той. И предложи да се употребяват сегашните лицензирани застрахователи, които да преминат нова тежка форма на долизензиране, да се ревизира дали дават отговор на стрикти условия, да имат нужните капилати и така нататък Но въпреки всичко сегашните застрахователни фондове да могат да се употребяват за база.

Бошов, както и множеството от участниците в днешната полемика, изиска ясно дефиниране, остойностяване на базов пакет действия и да е ясно какво се покрива против базовия здравен пакет.

Концепцията на Кирил Ананиев планува здравното министерство да договаря със съсловните организации какви съответни действия ще влизат в главния пакет услуги, покривани с обществените вноски. Цените на тези действия обаче ще се договарят сред изпълнителите на здравна помощ – лечебни заведения, лекари, зъболекари, които ще вършат своите оферти и ще дават цени на услугите си и ще се договарят със здравните фондове.

Означава ли, че всеки от фондовете ще образува собствен личен пакет и цени, попита омбудсманът Мая Манолова. Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров също изиска тази смяна да се премисли, тъй като по този начин лекарите щели да бъдат подложени на сериозен напън от доста по-мощните от тях структури в лицето на здравните фондове. И изиска рамково договаряне за съществени минимални цени. " Как ще осигурим по-добро качество, като подложим на напън за още по-ниски цени лекарите, които и в този момент покриват недофинансирането от страната ", попита Маджаров.

Експертът от българския офис на Световната здравна организация Михаил Околийски още веднъж означи, че разноските за опазване на здравето мъчно могат да бъдат понижени, в случай че не се подчертава предпочитано на профилактиката и на доболничния бранш. По думите му акцент би трябвало да е върху укрепването на първичната здравна помощ, поддръжка на общопрактикуващите лекари в образование, заплащане, нефинансови тласъци. Има по-добри способи за усъвършенстване на разноските от това да се вкарват спомагателни стълбове на здравното обезпечаване, добави Околийски.

Председателят на групата на ГЕРБ и на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова също разяснява, че приоритет на ръководещите е превъзмогването на противоположното съотношението сред болнична и извънболничната помощ. Определи сегашната обстановка, при която за 2017 година е имало към 2.2 милиона хоспитализации, за " релативно неефикасен модел " и заприказва за повече вложения в профилактика.

В края на полемиката здравният министър Кирил Ананиев взе думата, с цел да каже, че показаната от него идея е " скелета " на новия модел. Не влезе в кокретика и не отговори на мтожеството заложени въпроси. Например за бъдещите условия за работата на новите фондове, дали ще се намерят въобще такива, които да желаят да работят в конкуренция с касата, за това по какъв начин ще се преструктурирант неефективни лечебни заведения и дали ще бъдат закривани лечебни заведения, с които никой не е сключил контракт. За остойностяването, за това кой ще поеме тежките и скъпи случаи, дали страната ще стартира да покрива цялостния размер на здравната вноска за хората, които обезпечава и други

Обеща тези въпроси да получат отговори до края на годината. И съответни законодателни промени по-късно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР