Какво ще стане, ако ЕС докаже, че не може да

...
Какво ще стане, ако ЕС докаже, че не може да
Коментари Харесай

Защо ЕС не може да се справи със сигурността и отбраната си?

Какво ще стане, в случай че Европейски Съюз потвърди, че не може да подсигурява европейската сигурност? В миг, когато физическото наличие на Америка в Европа към този момент не може да компенсира несигурността, подбудена от неналичието на умствени благоприятни условия, този въпрос е от изключителна значимост.

НАТО има доста малко значение без Съединени американски щати, а европейците сами не могат да подсигуряват сигурността си. Когато значението на НАТО е сложено под въпрос от стратегическата корист със служебно състояние от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и пренебрежението към съюзниците, на Стария континент се развихри напрегнат спор за това кой ще дава отговор за сигурността и свободата на европейците, в случай че Америка се отдръпна. За доста европейски страни, въпреки и не за всички, отговорът, съвсем по дифолт, е Европейски Съюз. И това не е изненада. След НАТО Европейски Съюз е вторият дирек на Пакс Американа (Американският мир) в Европа.

Самият Европейски Съюз подхранва вярата, че може да се намеси, в случай че НАТО се разпадне. Това докара до основаването на нови структури с акроними като Pesco ( " Постоянно структурирано съдействие в региона на защитата " ), Card (координиран годишен обзор на защитата, EFT (Enhanced Forward Presence - Засилено предно наличие ) като допълнение към съществуващите към този момент стратегии. Военните са заети да създават доктрината на Европейски Съюз, а дебатът за либерализирането на пазарите в отбранителния бранш е толкоз остарял, колкото и този за единния пазар. Пикантни изявления за " стратегическа автономия ", европейска войска и „ европейски суверенитет “ към този момент са нещо напълно обикновено в огромни церемониални речи за ЕС. Човек може да остане с усещане, че Европа най-сетне се е събудила стратегически. Но какво ще стане, в случай че тези обещания са подправени?

Широко публикуваното отвращение на държавните управления да харчат пари за защита (и това не е единствено на думи) и недоразвитата стратегическа просвета в столиците на Европейски Съюз са задоволително неприятно нещо, само че те могат да бъдат преодолени с течение на времето. По-големият въпрос е дали има повече структурни аргументи, заради които Европейски Съюз не е транспортното средство, което да обслужи повишените потребности във военно отношение през ХХI век. Сещам се за три сходни структурни спънки.

М оже да се купи компромис

Преди всичко обичайният механизъм за евроинтеграция, употребен от Европейски Съюз, не се ползва в браншове като сигурността и защитата. Мръсната дребна загадка на евроинтеграцията са многочислени политики, които могат да бъдат осребрени, за да се реализира компромис сред страните членки. С други думи: компромис може да се купи. Страните членки, които със стиснати зъби се помиряват с интеграцията, която не утвърждават, ще бъдат възнаградени за това. По същия метод страните членки, които не желаят да работят заедно заради избрана причина, могат да се изплатят от нежелани отговорности.

Сигурността и защитата са сфера, която обаче не може елементарно да бъде осребрена. Все отново става въпрос за оцеляване, а политиката за защитата е обвързвана с ядрото на това, което образува една страна. Пазарлъците за суверенитет, които вършат интеграцията в Европейски Съюз допустима в други сфери, не се решават лесно в тази. Отбраната също e и основната част на обществения контракт на една страна с популацията й – законност срещу отбрана. За разлика от всяка друга политика, парите са доста по-малко употребявани като стимулант в тази извънредно фундаментална договорка. И в Алианса това е прието - даже когато член 5 за взаимната защита е задействан, всяка страна членка има право съгласно наредбите в конституцията на страната си да реши какво да прави.

Да се има вяра, че сигурността и защитата могат да бъдат обект на общностната процедура в Европейски Съюз, значи да се пренебрегне основата на висшите политики.

На второ място, за същинската интеграция в областта на сигурността са нужни огромни количества политическо доверие. Но за разлика от усещането на множеството хора, Европа през днешния ден е това, което постоянно е била: политическа среда с ниско доверие. Независимо дали става въпрос за евроуправление, постколониални ползи, връзки с Москва, фискална нерешителност, връзки с Вашингтон, разноски за защита, права на малцинствата, или даже остарели исторически рани, картината постоянно е една и съща: французите не имат вяра на германците, Берлин не има вяра на Париж, а италианците не имат вяра нито на французите, нито на германците. Ситуацията дори е по-лоша. Германците не имат вяра на себе си, а англичаните - на целия континент, Дъблин пък не има вяра на Лондон. Варшава също не има вяра на Берлин, а Берлин се съмнява във Варшава. Централна Европа не има вяра на Австрия, румънците не имат вяра на унгарците, а на Балканите никой не има вяра на никого. Югът не има вяра на Севера, а Изтокът не има вяра на Запада. Когато Америка беше доминираща сила в Европа, старите европейски съперничества бяха изоставени, само че в този момент това няма изключително значение. След като Америка се отдръпва, остарели проблеми ще се върнат на европейския политически пазар.

Липсата на доверие убива интеграцията

В сферата на сигурността и отбраната липсата на доверие е палач за всяка важна интеграция. Това е повода, заради която европейските народи не се сплотяват и не споделят военни активи или в случай че го вършат, споделят единствено тези елементи, които в най-малка степен са свързани с националната сигурност. В резултат на това Европа е политически пазар с ниско доверие, политическата система на Европейски Съюз е съзнателно основана като скица, в която се заобикаля водачеството. Договорите са написани, тъй че нито една страна да няма политическа доминация в клуба, а да не говорим за военна доминация. Малките страни стават относително огромни въз основата на договорите, както и противоположното.

Институционалните механизми за реализиране на взаимни отстъпки са точно изградени за посредничество във властта, да се поддържат нещата най-технически и да се подписват пакетни покупко-продажби за разширение на опциите за маневри с цел балансиране на ползите. Сигурността и защитата печелят съществено от ясно изразено лидерство. Изисква се тъкмо това, което Европейски Съюз старателно се пробва да избегне: огромни мускули, непосредствено и бързо взимане на решения, йерархични структури във властта и централизирана оперативна власт. Европейски Съюз освен че мъчно се оправя с тези въпроси, само че и не става ясно дали Европейски Съюз може да го направи. 

Посочването на структурните спънки за значимото европейско съдействие в сферата на сигурността и защитата няма за цел да попречи на дебата.
НАТО към момента е пожеланият транспортен съд на сигурността за съвсем всички европейци, само че бъдещето му е неразбираемо и по тази причина европейците, иска - не желаят, би трябвало да поддържат този втори дирек. Те имат потребност да са наясно против какво са изправени и целта им би трябвало да е доста по-висока от днешната. Само тогава ще бъдат готови за мъчителните диспути, откакто необятната публика осъзнае, че обезпечаването на сигурност и отбрана без Америка ще бъде извънредно скъпо. Очакванията обаче не би трябвало да са високи. Тъй като единственото по-лошо нещо от импотентен Европейски Съюз е Европейски Съюз, който дава обещание света, а по-късно се проваля и не извършва уговорката.

----------------------------

* Ян Техау e шеф на Европейската стратегия в американския " Джърман Маршал фонд “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР