Какво ще се случи с фондовия пазар през 2023 година?

...
Какво ще се случи с фондовия пазар през 2023 година?
Коментари Харесай

Рецесия в САЩ през 2023 г. може да срине акциите с 25%

Какво ще се случи с фондовия пазар през 2023 година? Всичко зависи от дейностите на централните банки, най-много на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, и въздействието им върху икономическия напредък. При възможна криза оттатък океана акциите може да се срутен с 25 на 100.

Според специалисти от " Дойче банк " (Deutsche bank) е доста евентуално в средата на 2023 година в Съединени американски щати да настъпи криза, провокирана от напъните на УФР да удържи инфлацията и това да докара до внезапен и " краткотрайно мъчителен " спад на акциите, предава Българска телеграфна агенция.

Възниква въпросът какво ще се случи с рисковите акции и дали може да се стигне до сериозен спад, написа италианското профилирано издание " Мъни ".

Давид Фолкертс-Ландау и Питър Хупър от " Дойче банк " разясняват, че при криза в Съединени американски щати акциите на главните фондови пазари ще се срутен с 25 на 100 и ще се възстановят изцяло в края на годината, само че при изискване че рецесията продължи единствено няколко тримесечия.

Двамата специалисти настояват, че поддържането на висока инфлация в Съединени американски щати и Европа води до намаляване на заплатите. При повишаване на цените централните банки ще работят с по-високи лихви, което ще докара до закъснение на растежа и срив на фондовия пазар.

Подобни предвиждания направиха през последните месеци и други специалисти. През юли именитият вложител Джеръми Грантъм също предизвести, че акциите могат да се срутен с 25 на 100. През август анализаторът от капиталова банка " Сити " (Citi) Кристофър Дейнли написа в отчет, че акциите на фирмите за чипове могат да се намалят доста, защото вложителите " се сблъскват с най-лошия спад за полупроводниците от най-малко десетилетие ".

Инвеститорите стават все по-неспокойни, защото прословутата циклична промишленост върви към нескончаем спад след години на необятно публикуван дефицит, който докара до съществени вложения в потенциал, регистрира тогава " Блумбърг ".

По-рано този месец анализатори от " Морган Стенли " (Morgan Stanley) намекнаха, че по-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 би могъл да се намали с до 25 на 100 при положение на криза.

Подобен спад на акциите на фондовия пазар може да е в ход и в Германия, където е основана " Дойче банк ", както и в еврозоната, поради енергийния потрес, породен от съветската инвазия в Украйна, припомнят анализатори от немската група.

Междувременно УФР и Европейската централна банка (ЕЦБ) са решени да понижат инфлацията през идните години, а това " не би било допустимо без най-малко умерено икономическо закъснение в Съединени американски щати и Европа и забележителен напредък на безработицата ".

Интересен факт е, че " Дойче банк " бе първата огромна банка, която през април планува криза в Съединени американски щати, а през юни предвижда и за риск инфлацията да се форсира или да не се забави задоволително бързо.

Междувременно на борсовия пазар духат неподходящи и спорни ветрове. Американските акции регистрираха скок през предходната седмица, откакто протоколите от последното съвещание на УФР демонстрираха, че виновните лица чакат по-бавно повишаване на лихвите.

Вълните от митинги в Китай против коронавирус ограниченията обаче провокираха мощно съмнение към финансовите пазари, като и трите съществени показатели на Уолстрийт, в това число промишления показател Дау Джоунс, се сринаха внезапно при започване на тази седмица.

Неслучайно и ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предложи Китай да се откаже от огромните и строги локдауни и да премине към по-целенасочен метод за ограничение на КОВИД-19.

Тя прикани за " рекалибриране " на строгата политика за " нулев коронавирус " на Пекин, която има за цел да изолира всеки обособен случай на болестта, " тъкмо поради въздействието й както върху хората, по този начин и върху стопанската система ".

Ако се вземат поради прогнозите на специалистите, то вероятностите пред фондовия пазар не са розови, като всички погледи и през 2023 година ще се ориентирани към Съединени американски щати и Уолстрийт. От това какво ще се случи там, зависи като цяло развиването на фондовия пазар през идната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР