Какво ще се случи с болница, ако заради лекарска грешка

...
Какво ще се случи с болница, ако заради лекарска грешка
Коментари Харесай

Лекарски грешки могат да доведат до фалита на болници

Какво ще се случи с болница, в случай че поради лекарска неточност би трябвало да заплати обезщетение, което се равнява на половината й годишен бюджет? Ако здравно заведение, което е едно от дребното в даден район, фалира, това не слага ли в риск пациентите? И за какво никой не си взема поука от делата за лекарски неточности, тъй че да се минимизира рискът от нови.

---

От началото на 2007 година до края на септември т.г. в България са водени 458 цивилен каузи за компенсации поради лекарски неточности. Тези каузи не престават почти по близо 4 години, т.е. повече, в сравнение с другите цивилен процеси в страната. В момента още висят производства, въпреки и малцина, почнали в периода 2007 - 2012 г. Причината за продължителността на тези каузи най-често е, че като доказателства по тях се употребяват медицински експертизи. " В тези производства постоянно се изслушват сложни експертизи, в които са включени движимости лица от разнообразни медицински специалности, както и голям брой повторни или спомагателни експертизи. " Забелязва се, че в огромната си част по-дълго траялите каузи са отлагани неведнъж за чуване на повече от една експертиза или заради продължителния интервал, в който съдът е изпитвал компликация да назначи движимости лица ", се споделя в проучването " Медицинският деликт " на юрист Мария Шаркова, показано в сряда. Проблем с експертизите по тези каузи е и че малко лекари са съгласни да вземат участие в процеси срещу сътрудници. 

Средният размер на търсеното обезщетение е 71 320 лева

Разноските на пациентите, който водят делата, са приблизително 5482 лева - за държавна такса и минимално заплащане на един юрист. Отделно има разноски за експертизи, за приканване на очевидци и издаване на правосъдни удостоверения, преписи и така нататък

64% от проучените каузи са завършили дефинитивно. В към 40 на 100 от тези случаи съдът е признал претенциите на ищците и им е определил обезщетение. Преглеждайки делата, юрист Шаркова стига до извода, че 1/3 от тях нямаше да бъдат заведени, в случай че връзката сред лекари и пациенти беше на равнище. Често обаче медиците не съблюдават етичните правила, държат се жестоко, крият информация и оставят у хората чувство, че не се интересуват от страданията им.

" Броят на делата, завеждани всяка година против лечебни заведения, се усилва последователно. Не може обаче да се твърди, че случаите на настъпване на вреди при оказване на здравна помощ са се нараснали. Няма данни в тази посока. Може обаче да се допуска, че увеличението на правосъдните разногласия се дължи на по-голямата осведоменост на пациентите и повишаването на публичната сензитивност към този проблем ", счита юрист Шаркова, която е експерт по здравно право и за повторно работи по сходно проучване.

 

Най-голямото обезщетение все още е 490 хиляди лева

 

Делото по този проблем против болница " Токуда " е все още висящо и не се знае дали решението на първата инстанция ще бъде доказано. Става дума за проблематично раждане, което е довело до увреждане на детето. В.И. постъпила в болничното заведение през юни 2013 година, тъй като преносвала бременността си. И раждането било провокирано. В исковата молба до Софийския градски съд се твърди, че лекарите не са решили вярно обстановката и макар проблемите с бебето траяли опитите за обикновено раждане, вместо да създадат секцио. Не била направена общоприетата прогноза на раждането, която изисква вагинален и ехографски обзор и запис на сърдечните тонове на детето. Така цезаровото сечение е направено прекомерно късно, на фона на дълго траещо и задълбочаващо се задушаване на плода.

Бебето се родило с тежки увреждания, без непринудено дишане, с единични глухи сърдечни тонове, без рефлекси. Още в първите дни след раждането детето получило гърчов синдром, отклонения в мускулния тонус и рефлексната активност. В желае се споделя още, че и по-късно животът на детето траял с непрекъснато вървене на лекари поради тежкото му здравословно положение. То има неврологични проблеми, физическото му развиване е забавено и на процедура момиченцето е напълно парализирано.

Майката пък е претърпяла огромна кръвозагуба - към 2 литра, която е довела до анемия. Пред съда твърди и че още не е преодоляла тежката психологична контузия. За това дамата претендира за обезщетение от 50 хиляди лева за себе си и 500 000 лева за детето. Софийският градски съд дефинира 450 хиляди лева на момиченцето и 40 хиляди лева на майка му.

По време на делото специалистите изясняват грешките, позволени от лекарите. Като се стартира оттова, че терминът на дамата е бил погрешно изчислен и тя въобще не е преносвала, мине се през това, че не е трябвало да употребяват форцепс, а да пристъпят към незабавно секцио, и се стигне до това, че не са изпратили плацентата за проучване, както повелява процедурата при такива случаи. Ако е било направено цезарово сечение, нямало да се стигне до задушаването на бебето и уврежданията му, безапелационни са специалистите.

По друго дело с рекордно обезщетение искът е за 900 000 лева, а дефинитивно присъденото обезщетение е 400 000 лева Заедно с разноските по делото, които болничното заведение е наказана да заплати, сумата набъбва до 580 хиляди лева Става дума за болничното заведение в Кърджали. А казусът е от 2010 година, когато при урологична интервенция пенисът на дете на 2 години и 9 месеца е изгорял от лекаря и това е довело до некроза. На процедура момченцето остава без пенис.

 

След това детето е лекувано в " Пирогов ", само че следствията са необратими

 

Лекарят - шеф на урологичното поделение в болничното заведение, е приет за отговорен и по наказателно дело е наказан условно. Първата инстанция, която преглежда гражданския иск - Окръжният съд в Кърджали, присъжда на родителите на момченцето 170 хиляди лева Съдът приема, че не може да обезщети детето за бъдещи вреди - да вземем за пример за това, че няма да може да има семейство и деца. Могат да се компенсират единствено към този момент настъпили събития, изяснява първата инстанция. Апелативният съд в Пловдив удостоверява това решение. Върховният касационен съд обаче постановява, че справедливото компенсиране на вредите на детето е 400 хиляди лева Размерът на компенсацията е стимулиран от висшите съдии с това, че лекарската неточност вечно е засегнала физическото и психическото здраве на детето. Взет е поради и стандартът на живот в страната.

Данните на НЗОК сочат, че средният размер на заплатените средства за оказване на болнична здравна помощ на това лечебно заведение е 80 000 лева месечно. Годишните доходи от касата са към 1 млн. лева. Това значи, че общата сума, която лечебното заведение е следвало да заплати, надвишава размера на главния доход на болничното заведение за половин година.

Когато болница е наказана на такова огромно обезщетение, тя безусловно може да банкрутира от едно дело. " Подобни последици от правосъдните каузи могат осезаемо да повлияят върху качеството на здравната помощ в дадени обитаеми места, в които това лечебно заведение е единственото или едно от дребното ", изяснява Шаркова.

Абсурдното е, че и след този случай има и други повредени деца, постъпили в болница със същата диагноза - фимоза. И при тях става дума за изгаряне с електрокоагулатор. В един от казусите е присъдено 30 000 лева обезщетение, откакто в Хасковската болница изгарят крайници на детето и се постановат 4 интервенции в " Пирогов ". Друг сходен случай на изгаряне е оценен от съда на 50 хиляди лева

При тежки увреждания на дете исковете на родителите за вреди се отхвърлят, защото съдилищата одобряват, че те са косвени. " А косвените вреди не се обезщетяват ", изяснява юрист Шаркова. Такъв е казусът с Л.П., която изпада в будна кома, откакто е погрешно интубирана преди интервенция поради изострен апендицит. При намесата на анестезиолога, който съгласно очевидци е бил пийнал, момичето получава бронхоспазъм, епилептичен спазъм и сърдечен арест. То изпада в клинична гибел, като след това е възобновена сърдечната активност. За това през март 2018 година Софийският апелативен съд присъжда 220 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди и над 20 хиляди лева за имуществени вреди. Искът на майката обаче е отритнат. Жената упорства да бъдат обезщетени моралните й страдания поради необратимо повреденото здраве на детето. Освен това майката се грижи за момичето непрекъснато. Но на две инстанции искът й не е признат. Предстои да се произнесе и Върховният съд. 

Адвокат Шаркова е уверена, че е време

да се подхващат ограничения за предварителна защита на лекарските неточности

и възстановяване качеството на медицинските услуги. Първата стъпка обаче е да се сътвори система за докладване и разбор на тези събития. Законодателна самодейност за това обаче няма. А това прави уязвими както пациентите, по този начин и работещите в здравната система. Според нея възходящият брой на делата и присъжданите компенсации би трябвало да е тласък за по-честото потребление на способи за различно решение на разногласията. Каквато е медиацията. Или да бъде основана административна процедура за обезщетяване на пациенти по образците на скандинавските страни. Болниците обаче имат ограничавания да сключват споразумения, с които се признават отговорности или се завършва зародил правосъден спор.

 

---

Хирургията и гинекологията са измежду най-рисковите специалности

Най-рисковите специалности са хирургия, акушерство и гинекология, ортопедия и травматология, дентална медицина и незабавна медицина. Това сочи анализът на правосъдните каузи. Според юрист Шаркова тази информация е значима във връзка със сключването на наложителните застраховки на лекарите. Като за лекарите от най-рисковите специалности би следвало да се дефинират по-високи застрахователни предели.

Тази информация би могла да послужи и на самите лекари, които работят в рисковите специалности - да вземем за пример да бъдат основани логаритми за държание, в допълнение образование на експертите, инспектиране на вътрешните актове и процедури в звената, повишен надзор и т.н. 

В множеството случаи ответници по делата са лечебните заведения, а не лекарите. А при сключването на застраховките по Закона за здравето в общия случай болничното заведение се явява " застраховащ ", а лекарите - " застраховани ". Самата болница е застрахована единствено в случай че категорично е договорила това със застрахователя или е сключила обособен контракт. Само в 22 % от делата за лекарски неточности болниците насочват противоположен иск към застрахователните компании. Ако не бъде предявен подобен противоположен иск, има заплаха отминалостта за търсене на пари от застраховката да изтече, до момента в който влезе в действие правосъдното решение за лекарската неточност. 

РАЗНОСКИ

" Разноските, които ще платят пациентите, в случай че изгубят делата, могат да ги откажат да ги водят или да повлияят на размера на претендираното обезщетение ", счита Шаркова, която за повторно изследва практиката по делата за лекарски неточности. Според нея финансовият риск е илюстриран добре със правосъдно решение от това лято. Делото е за 100 000 лева и е изгубено от наследниците на ищеца, който умира при започване на процеса, траял 4 години. В исковата молба се твърди, че мъжът е имал израстък на черния дроб, само че в две лечебни заведения му е сложена неверна диагноза и е лекуван с обезболяващи и глюкоза. Така са изгубени 2 години, в които е можело да бъде съответно лекуван. Експертите по делото стигат до извода, че " става въпрос за доста необичаен и атипичен израстък, който не дава промени в проучванията, заради което и не е могло да бъде диагностициран ". Съдът приема, че индивидът е лекуван вярно и няма лекарска неточност. След отхвърлянето на желае наследниците на умрелия би трябвало да платят 13 130 лева такси и разходи по делото.

НОЖИЦА

Съдилищата би трябвало да следват едни и същи критерии, когато дефинират компенсациите. Доброто правораздаване с изключение на всичко е и предвидимо. Съдебната процедура по делата за лекарски неточности обаче познава случаи, при които за идентични вреди се присъждат разнообразни компенсации. Така да вземем за пример гибелта на дете в един случай е оценена на 300 хиляди лева, а в различен - на 160 хиляди лева И двете съдебни решения са от 2017 година

Обезщетението от по 160 000 лева се явява заслужено. То подхожда на типа и тежестта на търпените от родителите вреди, изразяващи се в преживявани болки и премеждия от гибелта на техния 14-годишен наследник, приема Апелативният съд в Бургас. Магистратите настояват, че са се съобразили и с младата възраст на умрялото дете, както и с настоящата правосъдна процедура.

По същото време обаче Върховният касационен съд приема, че справедливото обезщетение е по 300 хиляди лева на майка и татко, изгубили поради лекарска неточност 4-годишното си дете. По делото обаче са присъдени по 200 хиляди лева, защото родителите са предявили непълен иск. " Обезщетението за неимуществени вреди би трябвало да е съобразено с публичния аршин за правдивост. Неимуществените вреди нямат парична оценка, заради което компенсацията за тях се дефинира по вътрешно разбиране от съда ", написа в решението на висшите съдии.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР