Какво ще се случи на 31 януари? И как Великобритания

...
Какво ще се случи на 31 януари? И как Великобритания
Коментари Харесай

Брекзит завинаги: Следващите стъпки в евроразвода

Какво ще се случи на 31 януари? И по какъв начин Англия ще осъмне на 1 февруари? По-важното, какво ще стане по-късно? С две думи – нищо няма да се промени, само че и нищо няма да е същото. И страната ще е изправена пред доста по-трудни решения.

На 31 януари Борис Джонсън ще разгласи, че брекзит се е случил и ще приветства смелия нов свят. Биг Бен може да зазвъни. Знамена ще веят и смъкват. Но на 1 февруари Англия ще се разсъни в злокобно познатия си свят. Поне до 31 декември всички права и отговорности на участието в Европейски Съюз не престават, макар че Лондон няма да е на масата.

Снимка: iStock

И макар че нищо няма да се промени, всичко ще е друго от психическа позиция, тъй като от 1 февруари Англия ще договаря с Европейски Съюз като външна страна. За първи път намерено ще очертае друг курс, задвижван от политическата изразителност.
Досега британците правеха научен избор за бъдещето. Скоро решенията ще станат действителни, с действителни разноски. Изборът по какъв начин да се развива брекзит ще е в ръцете на Обединеното кралство.

Ако Лондон упорства бъдещото съглашение за партньорство да бъде реализирано до 31 декември без удължение, евентуалният резултат е договорка по стеснен кръг от въпроси, приоритизирани от Европейски Съюз. В най-лошия случай, малко повече от надградена версия на споразуменията в подготовка на брекзит без договорка, разисквани предходната година.

Снимка: EPA

И двете страни се нуждаят от публични мандати за договаряния. Политическите анализатори чакат дребен прогрес до лятото, тъй като дневният ред е голям и не са взети значими решения. Очаква се конфликт през септември, който да роди някакъв тип договорка през октомври за одобрение до края на годината.

Най-доброто съмнение в този момент, в случай че Борис Джонсън не реши въпреки всичко да желае удължение, е някаква частична договорка за брекзит в края на 2020 година, която да бъде последвана от по-нататъшни договаряния. Иначе казано – удължение с друго име. Новите търговски търкания ще изплуват и несигурността ще продължи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР