Какво ще се случи ако спътниците в околоземна орбита внезапно

...
Какво ще се случи ако спътниците в околоземна орбита внезапно
Коментари Харесай

Французи направиха симулация на атака от сателитите в орбита

Какво ще се случи в случай че спътниците в околоземна орбита ненадейно подхващат противников дейности? Човечеството има премного грижи с следващата вълна на пандемията от ковид, само че това не омаловажава заплахите, които дебнат от откритото пространство наоколо до планетата ни. Франция организира първото по рода си военно обучение в галактическия център в Тулуза. Френският президент Еманюел Макрон взе участие в работно съвещание и персонално следи военната симулация на галактическа офанзива. Операцията е с кодово име AsterX.

Името на учението е в чест на Астерикс - първия френски сателит, изведен в околоземна орбита през 1965 година. Десетилетия по-късно към планетата ни кръжат от ден на ден спътници и всевъзможни остатъци от разнообразни апарати. И това е единствено част от казуса, припомня военачалник Мишел Фридлин, командващ френските галактически сили. Според него днешните спътници към този момент не следват непрекъсната орбита към Земята. Те трансформират височината и кривата на полета си, приближават се до други спътници. Генерал Фридлин счита за изключително рискова способността на спътниците да извършват военни и шпионски дейности под прикритието на цивилен задачи.

Симулацията AsterX е основана на действителни произшествия и закани. Разиграват се обстановки, сходни на случай от 2017 година, когато съветски спътник се доближава рисково до френско-италиански боен спътник. Миналата година Вашингтон насочи обвинявания към Русия, че е " провела опит с противосателитно оръжие в откритото пространство ". В настоящето галактическо обучение вземат участие и партньорски сили от Съединени американски щати и Германия. Френското командване акцентира, че задачите на симулацията са напълно отбранителни.

Операцията е част от галактическата самодейност от 2019 година, в която Париж планува да вложи близо 5 милиарда евро. За развиването на амбициозната стратегия Франция разчита на голяма база данни за повече от 10 000 галактически обекта, които са под непрекъснато наблюдаване. Страната разчита до края на десетилетието да разполага с патрулиращи спътници, снабдени с камери и мощни лазери, които да държат на уважително разстояние прекомерно " любопитните " противников апарати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР