Какво ще се случи, ако на банките извън САЩ не

...
Какво ще се случи, ако на банките извън САЩ не
Коментари Харесай

Доларовите активи на американските банки нарастват

Какво ще се случи, в случай че на банките отвън Съединени американски щати не им доближават долари? Такъв беше казусът по време на международната финансова рецесия през 2007-2008 година, когато американските финансови институции не бяха склонни да отпускат долари на своите задгранични сътрудници. Финансовите пазари пресъхнаха, а банките отвън Съединени американски щати претърпяха рецесия в доларовото финансиране. Тогава, с цел да предотврати срутва на международната финансова система, Федералният запас на Съединени американски щати даде над 500 милиарда $ "спешни средства " за задграничните централни банки, които по-късно заеха тези пари на своите локални банки.

Въпреки ограниченията, въведени след финансовата рецесия, за подсилване на международната банкова система, при експлоадиране на нова, банките отвън Съединени американски щати ще останат уязвими, предизвестява Международният валутен фонд (МВФ) в нов отчет. Фондът акцентира обстоятелството, че доларовите активи на американските банки нарастват и остават сравними с равнищата от преди рецесията, до момента в който разликата във валутното финансиране сред техните деноминирани в долари активи и пасиви фактически регистрира покачване от 2008 година.

Банките отвън Съединени американски щати, за разлика от американските, имат стеснен достъп до постоянна база от депозити в долари, те разчитат повече на краткосрочни и евентуално по-променливи източници на финансиране, като заеми от други банки да вземем за пример.

В пета глава от своя отчет за световната финансова непоклатимост, МВФ декларира, че банките отвън Съединени американски щати не престават да играят съществена роля в доларовото кредитиране в международен мащаб. От институцията откриха, че активите на банките отвън Съединени американски щати са нарастнали до 12,4 трилиона $ доникъде на 2018 година от 9,7 трилиона $ през 2012 година и остават сравними с равнищата преди рецесията по отношение на общите им активи.

Фондът също по този начин уточни, че разликата във финансирането на банки отвън Съединени американски щати - разликата сред активите и дълга, държани в щатски долари, е повишена до 1,4 трилиона $, които съставляват 13% от активите.

Способността на банките да финансират доларовите си активи от постоянни източници за дълъг интервал от време се е подобрила умерено от 2008 година насам. Високо ликвидните активи на банките, които могат да бъдат продадени бързо във времена на рецесия, също са се подобрили, означават още от МВФ.

Притесненията от евентуална рецесия на пазара за доларово финансиране бяха провокирани предишния месец, когато споразуменията за назад изкупуване на акции и известията към намаляването на лихвите се усилиха до равнища, които не бяха следени след разгара на международната финансова рецесия през 2008 година

Докладът приканва държавните управления да конфигурират буфери за отбрана против такива обстановки, което може да ускори шоковете и да се популяризира в техните стопански системи. Такива буфери включват по-големи запаси от централните банки, "за да се запълни празнината, в случай че ликвидността в $ пресъхне ", както и "договорености за замяна на централната банка, които обезпечават достъп до щатски долари в интервали на стрес. "

По всичко проличава, че в бъдеще системата за финансиране ще бъде по-предразположена към скок на лихвите, в сравнение с в предишното. Трезорите ще имат по-малък потенциал да работят като абсорбатор на шоковете. Дали централните банки ще свикнат с новата нормалност, следва да разберем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР