Какво ще кажете за едно винено пътешествие до Израел? До

...
Какво ще кажете за едно винено пътешествие до Израел? До
Коментари Харесай

Винено пътешествие до Израел

Какво ще кажете за едно винено странствуване до Израел? До Горна Галилея и Голанските възвишения?

Със същия триумф бих могла да ви предложа да посетим дружно лозята на Танзания, знам. Преобладаващата част от пиещите вино, и напълно не дребна от така наречен ценители, нямат визия, че в Израел се прави вино.

Ако въпреки всичко са чували за нещо сходно, то това е сладкото Kidush, което се пие на религиозния шабат.

Както постоянно става, и за огромно благополучие на любознателните и отворените към новото, истината не би могла да бъде по-различна. След една наситена с интензивни прекарвания седмица изпитвам компликации да подредя видяното и да преценява кое е това, което най-вече ме впечатли в Израел: трудолюбието и безспорната отдаденост, с която се прави вино в много сложни условия; сърдечността и дружелюбието на хората или самите виновност, които са толкоз забавни и толкоз разнообразни едно от друго, също като хората, които стоят зад тях?

Не знам, по тази причина стартирам поред.

Посещението в Израел беше проведено от моя колежка от WSET от Германия. Сред редиците на приключилите дипломната стратегия има традиция за образуване на няколко пътувания годишно до малко познати, нови или просто забавни винени райони.

Дълбоко впечатлената от престоя си там през септември предходната година моя колежка взема решение, че безусловно и други хора би трябвало да видят какво става в Израел и приготвя винен, и кулинарен, тур.

Програмата, която получавам е оптимално интензивна: за една седмица са планувани визити на общо 10 мазета от пет разнообразни винени района, за обяд и вечеря - визити в разнообразни заведения за хранене и дори кибуци плюс два тура с екскурзоводи из Йерусалим и Тел Авив. Много пътешестване, доста вино, доста храна. Както го обичам.

В края на публикацията са изброени посетените мазета с техните уеб уеб сайтове, на които има подробна информация за нещата, които вършат, в добавка - къси персонални бележки от мен.

Историите им си наподобяват и описват за тежък труд на хора, търсещи собствен дом. Вината обаче, и това беше голямата изненадата за всички нас, бяха безусловно разнообразни. Всяка маза стои ясно запечатана в съзнанието ми със личен профил, темперамент и метод към виното. По-важни от неизбежно субективните дегустационни бележки ми се костват нещата, които ни се споделиха и демонстрираха:

Земята

Винените райони в тесния и дребен Израел възлизат общо единствено на 5000 хектара. Разпръснати са из северната, централна и южна част на страната и са осем на брой: Голански възвишения, Горна Галилея, Долна Галилея, Кармел, Юдейски равнини, Йерусалимски хълмове, Юдейски хълмове, Негев.

Климатът им варира от необитаем - горещо лято, студена зима и огромни температурни разлики ден-нощ – през средиземноморски до съвсем континентален със сняг през зимата (Голански възвишения и Горна Галилея).

Лозята са ситуирани по скатовете на хълмове, в междинни котловини, по високи плата или в равнинни елементи наоколо до морето. Височината им варира от 100 до 1100 м. н. в. Почвите са най-вече вулканични, варовикови, глинести или тера роса.

В пустинята Негев, разумно, се срещат и песъкливи. Природата е сложила добра основа за израелското вино, дарявайки го с нещо извънредно значимо – многообразие. Естествено, в случай че е елементарно, няма да е забавно и по тази причина в картината два съществени, малко по-тъмни, щриха нанасят страната и водата:

- Селскостопанската земя в Израел е благосъстоятелност на страната и се отдава под аренда за 59 или 99 години.

Лозята, като такава земя, би трябвало да се намират в селскостопански региони. Избите съгласно закона са индустриални единици и надлежно са прогонени в индустриални зони или просто по средата на нищото.

Не можеш да правиш и селско стопанство, и индустрия, т.е. лозята не са благосъстоятелност на избите, а на независими лозари. Такова нещо като маза, заобиколена от лозови масиви, съвсем няма. Малко имат шанса да имат лични лозя и това са единствено приватизирани кибуци, които са почнали да се занимават и с правене на вино.

Гроздето постоянно пътува до избата и то минимум на час и половина път. Това постоянно става в хладилни камиони, тъй че не се възприема като особена компликация, пък и различен метод няма. Работата с лозарите, въпреки и с първични компликации преди години, в този момент действа доста добре, най-много тъй като израелците са извънредно новаторски и трудолюбив народ и се усещат свързани със земята си по метод, който външни хора доста мъчно могат да схванат.

Лозята се гледат във формировка „ Guyot”като обособените пръчки се подвигат много нависоко, тъй че се получава стена с огромна повърхност. Бере се основно на ръка, като не липсват несъмнено и трактори, всичко зависи от размера на избата и лозето.

- Водата – извънредно необичаен и безценен природно-държавен запас.

95% от лозята в Израел се напояват, тъй като въпреки и нощите или зимите да са студени в някои райони, то летата без изключение са подтискащо горещи и най-важното – сухи. Капковото напояване и неговото управление посредством компютърни системи е просвета владяна в най-дълбоки елементи както от технолозите, по този начин и от лозарите, само че това не би трябвало да учудва, като се има пред тип приносът на Израел в усъвършенстването на този способ за напояване.

За избите ресурсът е държавен, тъй като страната Израел е построила система за преместване на вода из цялата си територия на извънредно високо софтуерно равнище и това надлежно коства, не малко. За лозята в Израел въпреки всичко има светлина в тунела: всеки решил да премине от гледането на изискващи щедро напояване култури (банани) към такова на икономични в това отношение (лозя) получава помощи от страната.

Избите, гроздето, виното и пазар(лък)ът с бог

В Израел има към 250 мазета, като трите най-големи - Carmel, Barkan и Golan Heights Winery – преработят към 65% от реколтата. Всички те са оборудвани на високо софтуерно равнище, даже когато става въпрос за безусловно гаражни виновност (правени в нечий гараж) и дребни размери на произвеждане.

Преобладава френският дъб, като има и отявлени почитатели на американския, както и експериментиращи с дъб от Източна Европа.

Експериментът с дъба е обвързван с другия огромен и решителен за бъдещето на израелското вино опит – този с гроздето. Както демонстрира археологията, по тези земи вино се е предписание доста преди римляните, само че историята напряко изличава този клон на селското стопанство за повече от 2000 години.

Днес израелската земя напълно не е сигурна кой е най-подходящият вид, както за тероара й, по този начин и за имиджа й в очите на останалия винен свят. Няма остатъци, нито сведения за автохтонни сортове. Предполага се, че сирата се е чувствала добре в тези ширини, което поддържа ненапълно тезата, че името на сорта идва от персийския град Шираз, само че доказателства за това няма.

В обезверено търсене всеки на личната си истина в лозята се гледа надали не всичко, което може да се срещне по света. От алените това са каберне совиньон, мерло, сира/шираз, каберне фран, каринян, петит сира, аргаман, пти вердо, малбек, мурведр, небиоло, пино ноар, санджовезе, барбера, зинфандел, темпранийо, турига насионал.

(Argamanе израелска кръстоска сред Souzao и Carignan и в превод значи ален. Както демонстрира името, търсенето е било в посока вино с бездънен и кондензиран цвят. Днес единствено една винарна, и то от огромните, създава вино от аргаман, което е в ниския ценови сегмент.)

От белите се отглеждат шардоне, совиньон блан, гевюрцтраминер, вионие, коломбар, бял ризлинг, емералд ризлинг, шенин блан, семийон, александрийски мускат, пино блан и русан.

Най-много площи заемат каберне совиньон и мерло със надлежно 25% и 20% от площите. При белите водят мускат и совиньон блан с по 5%.

Важно за пазара на израелско вино е то да бъде кашерно, другояче няма късмет да бъде продавано в заведения за хранене, магазини или хотели. Това не е поради ултра-религиозните общности, а тъй като на Великден всички сме доста набожни, както демонстрира и личният ни, православен, опит.

На Пасха всички съблюдават религиозните ритуали, а и се пие доста вино, ето за какво на виновността написа „ kosher for Passover”.

Очевидно за избата е по-лесно да прави напълно кашерно вино, в сравнение с да си предизвиква обилни главоболия веднъж в годината.

Освен това не би трябвало да се не помнят към шестте милиона евреи в Съединени американски щати, съвсем толкоз, колкото е популацията на Израел, доста от които съблюдават Шабат и които съставляват главния пазар за израелското вино.

Когато преди време зададох въпроса „ Какво прави едно вино кашерно?” на един български набожен евреин, той ми отговори: „ Аз. Ти единствено го внеси.”

Очевидно истината е друга и ето какво тъкмо разграничава кашерното вино (Jájin kaschér) от „ нормалното” (Jájin stam):

Основно състояние е, че от пресоването на гроздето до бутилирането на виното, т.е. както материалът, по този начин и цялото съоръжение - преси, помпи, резервоари, бъчви и т. н. – могат да бъдат докосвани единствено от религиозни евреи, спазващи Шабат.

Тъй като притежателите на мазета и технолозите кардинално не са религиозни, те изпадат в не изключително комфортната обстановка да не могат да допрян личното си вино, до момента в който то не е бутилирано. Безспорно тук се желае огромно самообладание и умеене за прехвърляне и управление.

Освен това, важат следните правила:

Тук би трябвало да се каже, че по доста умни способи избите съумяват да избегнат това предписание и си вършат умерено вино от самото начало.

Естествено на всички технолози беше заложен въпросът какво става в случай че съдбоносен миг от прибирането на реколтата се падне в събота? Отговорът, напълно по еврейски, беше, че до момента постоянно са съумявали да се оправят.

Има и кашерни бъчви, които не се разграничават като качество на дървото от елементарните. Просто местата, на които е належащо уплътнение и което кардинално се прави с присъединяване на брашно, при кашерните бъчви се уплътняват със специфична смола. Това по никакъв метод не въздейства на виното (дори и не се сещайте за рецината, двете нямат нищо общо).

Виното

Принципно Израел е страна на аленото вино, разпределението на пазара е 70% алено, 20% бяло, 7% пенливо, 3% розе.

Пият се скромните 4 л. на глава от популацията годишно. Както загатнах нагоре, всеки обезверено търси най-удачният вид за лозята и винения си светоглед.

Попаднахме на удивителни кариняни, които демонстрираха, че сортът може да се отблагодари при вярно отношение; монументални каберне совиньони; благоуханни каберне франи, пино ноари в стилистика каквато ви хрумне и ширази, които ехтяха на персийско завещание. Две от избите демонстрираха Пети Сира, която можеше да накара калифорнийската да се засрами.

Белите приличаха доста на българските виновност (тук оставям всеки да пояснява написаното, както сметне за удачно), като се изключи някои шардонета, идващи от single vineyards и които можех да се мерят с най-хубавите Шаблита.

Общото за всички виновност е високият алкохолен % на виновността, забележителен проблем за европейските консуматори в последно време, само че не и за израелците. Едва на 15,8 % те признаваха, че може би алкохолът идва малко в повечко и от самото начало питаха дали го усещаме. Стилът им е на границата сред Стария и Нов свят, с извърнат към Новия свят взор.

Избите

Никой от нас не очакваше да се усеща по метода, по който установихме, че се усещаме на втория ден: възхитени от хората и виновността и жадни за още.

Освен професионалната изненада да опитаме толкоз забавни, разнообразни и направени с умеене и обич виновност, някак си не чакахме да ни посрещнат тези спокойни, скромни, сърдечни и уверени в това, което вършат, без да бъдат самодоволни, хора.

Любимо факсимиле за незапознатите с тематиката е това за не изключително общителния евреин, който се изолира от заобикалящата го среда. Срещнахме се с тъкмо противоположното: хора, жадни за контакт и обмяна на мнение и опит.

Tishbi – една от дребното мазета, практикуващи интензивно винен туризъм. Предлагат дегустация на червени сухи виновност и френски шоколади на „ Valrhona”, която несъмнено отваря сетивата за нови чувства. Имат дребен фамилен ресторант с кухня, проектирана от притежателя, самият той буен готвач, в която оферират феноменални вегетариански пици и направени от тях сирена (кухнята е кашерна и не може да се смесват месни и млечни продукти).

TulipWinery - ситуирана в селището Kfar Tikva (Село на надеждата), в което живеят и работят хора с друга степен на умствена назадничавост или както ги назовават в Израел „ хора със специфични нужди”, в това число и в избата Тулип. Много фини виновност и забележителни сирена, които ни бяха поднесени към тях.

TzoraVineyards - едни от дребното късметлии със лични лозя, защото създателят й, в качеството си на член на кибуц, е отглеждал грозде и взема решение да се занимава с произвеждане на вино. Тероар-исти с невероятни single vineyard виновност.

Golan HeightsWinery - дна от трите в действителност огромни като размер мазета с над 5 милиона литра вино реколта. Собственици са 4 кибуца и 4 мошава (Moshav е нещо като кооператив, за разлика от кубуца, където няма никаква форма на персонална собственост). Притежават 15 разнообразни лозови масива. Подобно на Мондави в Калифорния, голяма винена институция, в която всяко вино си знае мястото и наред с правилната масовка, има забележителни и скъпи виновност.

GalilMountainWinery – джойнт-венчър с водещото присъединяване на Голан Хайтс Уайнъри, намиращ се в кибуца Yiron. Много съвременни - и като виновност, и като архитектура. Изключително приветлив технолог, работещ в подножието на Голанските възвишения, където не се знае по кое време още веднъж ще завалят патрони.

Dalton Winery - първото място, на което виждаме основен технолог жена. Високата 150 см Naama държи нещата крепко под око и прави страхотни виновност. Тук чухме и първият професионален анекдот: „ Каква е разликата сред стандартно и органично лозарство? Първите пръскат лозята си денем, вторите - през нощта.”

Adir Winery - впечатляващо място и хора. Началото дават козите: двете фамилии, които се заселват в Горна Галилея преди половин век през днешния ден отглеждат най-голямото стадо кози в Израел и създават артикули от козе мляко за знамение и приказ. Поне съгласно мен, единственото място на света, за което знам, че предлага сладолед от козе мляко. В следствие вземат решение да вършат и вино и засаждат лозя. Избата е учредена през 2003 година, виновността са точно направени с огромни упоритости и доста пари. Въпреки това - извънредно скромни и благи притежатели.

AvidanWinery - безусловно гаражното произвеждане на Тцина Авидан, в действителност проектант по специалност, се случва в наетия чартърен гараж на един кибуц. Въпреки това виновността й не са кашерни, тъй като, както споделя самата Тцина, няма потребност – скъпите бутикови артикули в дребни серии се разпродават за нула време. Страхотни ширази, които в случай че не бяха с толкоз висок алкохол, щяха изумително да припомнят Северна Рона. За моя огромна горест Тцина Авидан към този момент не е сред нас.

Vitkin Winery - фамилна бутикова маза, работеща по типичния за Израел метод: с лозя, разпръснати из цялата страна и с доста сортове: каринян, вионие, гевюрцтраминер, ризлинг, петит сира, пино ноар и други Впечатлително уверени в посоката, в която вървят хора.

Margalit - в случай че има основоположник и патриарх на израелското вино, това е Яир Маргалит. Професор по химия и физикохимия, той стартира да се интересува от вино, до момента в който е гостуващ професор в Университета Дейвис в Калифорния. Резултатите от това „ надничане през вратата на сътрудниците до мен” са първата бутикова маза на Израел, виновност единствено от каберне совиньон, каберне фран, мерло и петит сира, които се търгуват по правилото на grandscrus-вината от Бордо и дълги години консултантски услуги за започващи израелски мазета. От всички мазета, които посетихме, Маргалит са единствените, които не напояват лозята си – нечувано и считано за невероятно в Израел. Баща и наследник Маргалит потвърждават освен противоположното, само че и че резултатите са такива, че виновността се разпродават без излишък в границите на три уикенда през март и април всяка година.

авт. Яна Петкова, goodlife.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР