Какво ще е бъдещето на музикалния бранш след кризата с

...
Какво ще е бъдещето на музикалния бранш след кризата с
Коментари Харесай

София Щерева пред Actualno.com: Пандемията форсира адаптацията на музикалния бранш онлайн

Какво ще е бъдещето на музикалния отрасъл след рецесията с ковид, накъде поемат трендовете в слушането на музика и за какво авторските права на актьори и продуценти ще имат все по огромна тежест - по тези и други въпроси беседва със София Щерева , изпълнителен шеф на ПРОФОН. Това е дружествотo, което към този момент 20 години ръководи и пази сродните права в музиката на изпълнителите и продуцентите пред всички бизнес ползватели на техните звукозаписи - притежатели на хотели, заведения за хранене, магазини, търговски центрове, медии, телекомуникационни оператори и други
Г-жо Щерева, ПРОФОН предприе мярката за предплатено заплащане към създателите у нас като избавителен проект в интервала на пандемия. Какъв е размера на разпределените средства досега? Само членовете на сдружението ли могат да се възползват от тях?
От тази помощ могат да се възползват всички продуценти и реализатори, без значение дали са членове на ПРОФОН, или не. Условието е да са взели участие в разпределението на средства за 2018 година След подаването на заявление имаме уговорката да правим заплащане към правоносителя в седемдневен период. Останалaта сумата за неговия лицензиран репертоар ще бъде разпределена през септември. Антикризисната мярка влезе в действие от 13 април и все още са освободени близо 900 000 лева към създателите, които бяха лишени от доход и сцена поради ковид.
Как ще наподобява музикалният бизнес у нас след COVID-19? Колко съществени ще бъдат загубите за бранш " Публично осъществяване " поради неналичието на концертна активност и множеството затворени до неотдавна търговски обекти?
Пандемията форсира акомодацията на бизнеса в цифровия свят, като единствената добра вест за музиката беше растежът в стрийминга поради интервала на карантина. Артистите бяха лишени от живи участия, концертният плакат и турнетата бяха замразени, фестивалите навън - отсрочени непосредствено за следващата година. Вирусът сковава и редица бизнеси, употребяващи музиката като добавена стойност – молове, супермаркети, кафенета, фитнес центрове, заведения за хранене. Рестартът след близо тримесечна пауза ще бъде дълъг и непосилен, а загубите от бранш " Публично осъществяване " ще са в размер на милиони левове. Средно всички територии в Европа плануват към 30% спад на приходите от музика. При концертите спадът ще е над 50%.
Българска асоциация на музикалните продуценти стана Национална организация за ISRC код. Това, съгласно специалисти, е една от дребното положителни вести в сектора. Защо? Какви са изгодите?
Без ISRC код животът на всеки звукозапис и музикално видео в цифрова среда е неосъществим. Това е цифровото ЕГН на творбата и с него тя става елементарно разпознаваема за мониторинг системите на ПРОФОН. Това, от своя страна, значи и късмет за по-висок доход от потребления репертоар в радио, телевизия и онлайн. ISRC кодът може да бъде регистриран от правоносители със статут на продуцент, или самопродуциращи се актьори. Регистрацията е изцяло безвъзмездна и е мощен бизнес инструмент в ръцете на създателите.
Според световния музикален отчет приходите от стрийминг за пръв път надвишават повече от половината доходи на промишлеността. Каква е обстановката на българския пазар?
България не прави изключение от международните трендове и растежът от стрийминг у нас за 2019-та е над 65%. Това е сигурен знак, че българският музикален азбучник би трябвало да се цифровизира с колкото се може по-бързи темпове, с цел да могат артистите и продуцентите да монетизират оптимално дейно репертоара си. В момента той участва безредно, а огромна част от него тотално липсва поради проблеми с права. И тук регистрацията на ISRC кодовете ще изиграе основна роля за идентификацията на звукозаписа и пълноценния му онлайн живот.

Във всеки цивилизован пазар приходите от права са това, което обезпечава сигурност и успокоение на създателите в миг на рецесия, защото тя ги лишава от жив контакт с публиката. Изключително значимо за българските продуценти и реализатори е да се държат за правата си, тъй като приходите от тях, изключително от цифровото, са избавителен пояс в сегашното, а ПРОФОН работи и за трансформацията им в заслужено бъдеще.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР