Какво ще е бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в контекста

...
Какво ще е бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в контекста
Коментари Харесай

Бъдещето на ЕС: Качество на храните, Brexit и пакет Мобилност

Какво ще е бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в подтекста на новата Европейска комисия (EК) с ръководител Урсула Фон дер Лайен? Докъде стигна тематиката с двойния стандарт при храните? И по какъв начин Brexit и пакет " Мобилност " ще се отразят на една от фундаменталните полезности на Европа - свободното придвижване на хора и капитали? По тези и други въпроси беседва с Диляна Славова, ръководител на секцията по външни връзки към Европейския стопански и обществен комитет (EИСК).

По всевъзможен метод се опитваме да лобираме против двойния стандарт при храните в Централна и Източна Европа. Следващият стадий, който беше доста значим, бе обвързван с слагането на въпроса в Европарламента. Ние като консултиращ орган направихме всичко допустимо, с цел да накараме сътрудниците от всички страни членки да схванат какъв е казусът. И още веднъж - за доста хора е мъчно да осъзнаят, че, когато имаме етикетиране на даден хранителен артикул, който се транспортира в страни и от Източна, и от Западна Европа, от един и същи брант, на етикета би трябвало да има разказани едни и същи съставки. Това би трябвало да бъде оправено и тъкмо за това се борим. Ние сме обединен пазар и всички наши производители се борят на този пазар, дружно с производителите на всички страни членки.

Надяваме се още веднъж въпросът да бъде подложен в Екологичен потенциал, тъй като въпреки всичко те са решаващата институция. Това, което ние още веднъж може да създадем, е да предизвикваме чувания, конференции, събития, проведени от наши евродепутати. Тоест да осъществяме поддръжка за този разговор.


Знаете, че региона на земеделието е с най-вече регулации във времето. Но съгласно мен всичко това е останало от предишното. Става дума за дистрибутирането на артикули за страни от Източна Европа, които бяха с друг етикет, въпреки и на един и същи бранд, само че с разнообразни съставки вътре. Поне аз това позволявам - останала архаична процедура от предишното.

Вижте - и Европейската комисия, и съответните генерални дирекции трябваше да реализират съгласно мен по-голям надзор. Обикновено към нас те ползват извънредно непоколебим надзор. По време на присъединението нашите млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия бяха под непрестанен надзор - дали дават отговор на всички условия като брой на соматични кафези, микроорганизми и така нататък По този метод би трябвало да бъдат проверявани всички представители на производители и преработватели в Западна Европа. Смятам, че откакто е издигнат този въпрос, това няма да бъде подминавано, както до момента.


Много е значимо да забележим по какъв начин тъкмо Англия ще излезе от Европейски Съюз. Ако Лондон излезе със договорка, която да дава отговор на договорни връзки с Европейската икономическа зона, това е едно. Ако е без договорка, това значи, че се ползват мита и такси на свободната търговия. Затова към момента тук има доста въпросителни. Надяваме се след изборите във Англия и със съответното държавно управление да стане ясно най-малко какво ще предложат те. За страдание, от последните две години това е постоянно неизясненост, само че ние постоянно сме се подготвяли за другите благоприятни условия.


Трудно е да се каже. Но ето, както давам отговор аз за Комисията по външна политика, това значи, че ние незабавно би трябвало да формираме орган за добросъседски връзки с неправителствения бранш на Англия. А до през вчерашния ден те са били наши сътрудници. Виждате, че ще е мъчно. Всичко зависи от договорката. Това, което би трябвало да се знае, е, че с Англия при възможен Brexit е нужно да поддържаме топли връзки.

Това е много сложен въпрос, защото няма единно отношение към него измежду страните членки. Виждате, лобираме с сътрудниците от България, Румъния, Полша, Словакия, с сътрудниците от Балтийските републики също. Има митинги, синдикати.


Вижте, това е битка за пазар. Но когато има такава битка, тя би трябвало да се води почтено и прозразчно. Ние сме част от този пазар и предлагаме услуги, които в някои случаи са по-добри.

Според мен той рано или късно ще бъде подложен на дневен ред, само че тогава ще има потребност от по-голямо лобиране. Трябва да има благоприятни условия за компромисни решения по обособените точки. Трябва да решим тъкмо кои са целите, с цел да може по други точки да предложим компромисни решения. 

Диляна Славова ръководи секция „ Външни връзки “ на ЕИСК. Ролята на Европейския стопански и обществен комитет е на съвещателен орган, който реализира връзката сред гражданско общество и огромните европейски институции. В комитета има три групи - работодатели, служащи и група по европейско разнообразие, в която могат да членуват организации на потребителите, аграрни производители, както и представители на така наречен `свободни професии`.
Очаквайте втора част от изявлението с Диляна Славова по тематиките, свързани с бежанската рецесия, сигурността и защитата на континента, както въздействието на комерсиалните войни върху стопанската система на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР