Какво се знае за причините за съботната експлозия на Кримския

...
Какво се знае за причините за съботната експлозия на Кримския
Коментари Харесай

Тайно оръжие, а не камионът-бомба стои зад атаката на Кримския мост? ВИДЕО

Какво се знае за аргументите за съботната детонация на Кримския мост досега?

Има доста теории за това какво се е случило, само че не всички от тях са доста достоверни. Русия побърза да допусна, че това е камион-бомба. Снощи президентът Владимир Путин разгласи офанзивата за " терористичен акт ", като зад нея съгласно него стои Украйна.

От Кремъл даже оповестиха маршрута на камиона, като стана ясно, че той е тръгнал от България - и по-точно Бургас.

Кадри от охранителни камери, публикувани в обществените медии, демонстрират камиона движещ се на запад през моста по време на детонацията. Руските управляващи показаха 25-годишния мъж от Краснодар, Самир Юсубов, като притежател на камиона и споделиха, че водачът е бил по-възрастен родственик, Махир Юсубов, предава BBC.

Но деликатното разглеждане на фрагментите наподобява демонстрира, че камионът няма нищо общо с детонацията.

Те демонстрират голямо огнено кълбо, изригващо тъкмо зад - и от едната страна - на камиона, до момента в който той стартира да се изкачва по повдигната част на моста.

Another video of the explosion on the Crimean Bridge.
— Rob Lee (@RALee85)
 

Скоростта, с която теорията за камиона бомба стартира да се популяризира в съветските среди, беше подозрителна. Това допуска, че Кремъл е предпочел терористичен акт пред по-тревожна опция: че това е дръзновен акт на бойкот, осъществен от Украйна.

В моето време съм виждал доста огромни транспортни ИВУ (импровизирани взривни устройства) ", споделя някогашен специалист по експлозиви от английската войска. " Този камион не наподобява да е такова транспортно средство. "

Той е на мнение, че по-правдоподобното пояснение е солидна детонация под моста - евентуално провокирана благодарение на някакъв скришен морски дрон.

" Има добре обосновани отчети, които допускат, че украинците имат в употреба както разследващи, по този начин и ударни морски транспортни средства с дистанционно управление ",  споделя английският специалист по експлозиви. " Тази оперативна идея е създадена в продължение на години, а не месеци. "

Ако по този метод Украйна е съумяла да нападна Керченския мост, на стотици благи от следена от Украйна територия, тогава това е една от най-амбициозните интервенции на Киев до момента. Но с изключение на няколко шушукания в столицата, никой не удостоверява теорията.

Всъщност в изказване нощес ръководителят на кабинета на президента Зеленски, Михайло Подоляк, наподобява утвърди теорията на Москва за камиона бомба.

" Отговорите би трябвало да се търсят в Русия ", сподели той в изказване и добави, че детонацията е резултат от вътрешни битки сред разнообразни елементи на съветските служби за сигурност.

" Това е съответно проявяване на спора сред ФСБ (службата за вътрешно разузнаване на Русия) / ЧВК (частни военни реализатори, като групата Вагнер), от една страна, и Министерството на защитата / генералния щаб на Руската федерация, въпреки това ", сподели той.

Но знае ли Подоляк нещо, което всички останали не знаят?

" Мостовете нормално са проектирани да устоят натоварвания надолу върху палубата и несъмнено количество странично натоварване от вятъра ", изяснява той. " Те нормално не са проектирани да устоят натоварвания нагоре. Мисля, че този факт бе употребен при украинската офанзива. "

Някои наблюдаващи са забелязали, че в един от другите видеозаписи на охранителната камера нещо, което наподобява на носова вълна на дребна лодка. Тя се появява до една от подпорите на моста, част от секундата преди детонацията. Какъв тип лодка може да бъде?



На 21 септември в каналите на съветските обществени медии бяха публикувани изображения, показващи мистериозна безпилотна лодка, изхвърлена на брега покрай съветската военноморска база в кримския град Севастопол.

Тя наподобява на огромен черен затрупан каяк, цялостен с инсталирани на носа датчици и бяло, сходно на перископ устройство от горната страна. Според локални известия плавателният съд е бил изтеглен в морето и взривен.

" Беше открита част от безпилотно средство ", сподели губернаторът на следения от Русия Севастопол. " След привършване на проучването този уред беше погубен в морето от детонация. Никой не е потърпевш. “ "

Това не е първият път, когато се популяризират известия, които допускат, че Украйна има достъп до сходно скрито съоръжение.

Точно както в предходните епизоди - в това число потъването на флагмана на съветския Черноморски флот " Москва " и мистериозната офанзива през август, която опустоши съветска военновъздушна база в Крим - Киев е доста благополучен да кара всички да гадаят.

Всичко това е част от извънредно сполучлива осведомителна акция, която Украйна води, дружно с военните си старания, още от пълномащабното навлизане на Русия през февруари.

Засега наподобява, че работи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР