Какво се търси и предлага на пазара? Ще направим ли

...
Какво се търси и предлага на пазара? Ще направим ли
Коментари Харесай

Пазарът на имоти без промяна: Търсят се селски къщи в близост до големите градове

Какво се търси и предлага на пазара?

Ще създадем ли това лято по този начин наречената „ COVID-сделка ", както през последните месеци на смешка назовават преференциална покупка на парцел. Паднаха ли цените поради пандемията, какво се търси и предлага на пазара? Репортерите на NOVA Ева Костова и Цеца Алексова ревизираха цените в София и на морето.

Много минуси, малко плюсове. Това е равносметката, която вършим след карантината. С помощта на специалисти ще проверим цените на парцелите първо в София.

„ Към днешна дата пазарът не е изключително по-различен. 95% към този момент от интензивността на купувачите е възобновена, съвсем на 100% са възобновени купувачите, които вървят на огледи. Разбира се, преглеждат се разнообразни видове парцели ", съобщи Гергана Тенекеджиева, шеф на компания за недвижими парцели.

И до момента в който преди след най-търсения двустаен апартамент, се нареждал тристайният, през днешния ден, за изненада на брокерите, ги изместил тип парцел, който дефинират като нов феномен.

„ Купувачите си търсят извънградски парцели. Тази наклонност чакахме да се понижи като размер, откакто се възвръща стопанската система и позициите на пазара на недвижими парцели, само че тя се резервира ", изяснява Тенекеджиева.

Още преди края на изключителното състояние, парцелите на разстояние от половин до един час път от огромния град станали извънредно апетитни, изясняват специалистите.

„ Къщи наоколо до Бургас. Явно хората желаят да имат някакъв парцел, където в случай че нещо още веднъж се случи да имат двор ", счита Райна Минчева, шеф на организация за недвижими парцели. Тенденцията се вижда в четирите най-големи градове в страната.

„ Ваканционните парцели си вървят на същите равнища, както си бяха от края на предходна година, началото на тази. По същия метод стоят нещата и при цените на недвижимите парцели ", разясни Минчева.

Застоя в цените на ваканционните парцели в Бургас отдават на обстоятелството, че макар, че огромна част от чужденците-собственици няма да посетят страната ни това лято, не считат да ги продават. Ако въпреки всичко има някакъв спад в цените на останалите парцели, брокерите в Бургас го дефинират като нищожен - в границите на 5%. В София също дефинират пазара като спокоен - без скокове, нито спадове, или най-малко не в цените.

По данни на най-голямата компания за недвижими парцели у нас, най-търсени в огромните градове са двустайните жилища. Първи в топ 5 на желаните квартали в София, се подрежда „ Манастирски ливади ". В най-скъпия сред тези пет квартала - „ Витоша ", спадът в цените на двустайните е 16%. Но не в съпоставяне от преди изключителното състояние, а в съпоставяне със същия интервал предходната година. В най-евтиния - „ Люлин ", спадът е 11%. Ще продължи ли наклонността в опазване на цените обаче, е мъчно да се предвижда, споделят специалистите. Защото до момента в който случаите на инфектирани порастват, хората инстинктивно ще бъдат напрегнат дали инвестицията в парцел е вярна или не.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР