Какво се случва в главата на Дмитрий Медведев? Някогашният руски

...
Какво се случва в главата на Дмитрий Медведев? Някогашният руски
Коментари Харесай

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Какво се случва в главата на Дмитрий Медведев? Някогашният съветски президент беше считан за неприкрит либерал, фен на високите технологии и смарт-устройствата, другар с Барак Обама, а част от опозиционерите в Русия смятаха, че може да добие храброст и да в профил Владимир Путин.

От началото на войната в Украйна обаче Медведев се държи по този начин, като че ли е захласнат - общественият му облик е свръхагресивен и свиреп, а тогавашните му опити да усъвършенства връзките със Запада в този момент са видоизменени до равнище на груби персонални насмешки с президента на Съединени американски щати и канцлера на Германия.

Руският публицист Михаил Зигар (бивш основен редактор на ТВ " Дождь " ) има пояснение пред " Шпигел " - Медведев не е полудял, става дума за невъзмутима политическа прозорливост и обречена вяра, че може някой ден да си върне президентския пост назад от Путин.

Зигар се е срещал няколко пъти с Дмитрий Медведев, до момента в който работи за " Дождь ".

" В тези години той говореше доста красиви, въпреки и клиширани думи. Твърдеше, че " свободата е по-хубава от несвободата ", призоваваше държавните служби да спрат с издевателството против предприятията, изглеждаше надали не като революционна смяна - и то против Владимир Путин. Повечето опозиционери и самостоятелни публицисти се отнасяха с огромно съмнение по отношение на Медведев. Мнозина споделяха, че той е марионетка в ръцете на Путин, а задачата му е просто да поседи на президентския стол за 4 години, след което да го върне на Путин. Явно и Путин гледаше на него по същия метод ", разяснява той.

Други опозиционери в Русия обаче виждат късмет в Медведев и упорстват, че той би трябвало да бъде подкрепян. Те се надяват, че като президент той би могъл да уволни Путин от поста му на министър-председател и да отвори път към смяна в Русия.

За разлика от останалите държавни служби той не пречи на основаването на ТВ " Дождь ", даже се съгласява да даде изявление в студиото на малкия екран.

" Всички наши сътрудници след това нападнаха " Дождь " и ни упрекнаха, че сме се продали на режима. Самият факт, че сме комуникирали с президента, се приемаше за престъпно закононарушение в техинте очи. От друга страна службите бяха въздържани в продължение на няколко години, което ни даде опция да изградим огромна и авторитетна телевизионна мрежа ", споделя Михаил Зигар.

Той разяснява, че Медведев си е разрешавал да се държи като " партизанин, проникнал в лагера на врага " със законодателната си стратегия.

" Той внесе десетки мощно демократични закони в Думата. Прокара задължението за държавните чиновници да заявяват приходите си, което е в действие и през днешния ден. Опита се да внесе някаква човещина в системата на пандизите. Започна промяна в полицията. Системата съумя да саботира множеството от тези закони или да ги анулира след неговото отдръпване ", написа журналистът и обръща внимание на външнополитическите опити на Медведев да направи Русия " част от цивилизования свят ".

Всичко се трансформира през 2011 година

Под въздействието на своя антураж, на стопанската система, която не искаше да вижда Путин още веднъж на власт, и на малцината либерали, които се осмеляваха да го поддържат, тогавашният президент Медведев прояви храброст за една секунда, написа Зигар.

Представи си, че може да изиска втори мандат, да реформира страната и може би да освободи Путин. Тази неверна преценка не продължи дълго, а и Путин я видя.

" През август 2011 година по време на риболовен излет в Астрахан, Путин - шокиран от Арабската пролет, убийството на Кадафи и процеса против Мубарак в Египет - споделя на Медведев: " Ситуацията е комплицирана, Дима, може да провалиш страната ". Дима се съгласява. Той не се опълчва, внезапно приема, че единствено Путин може " да не провали страната ", написа съветският публицист.

Негови източници настояват, че тогава Путин е заречен на Медведев, чесмяната им ще бъде краткотрайна и ще го върне на президентския пост.

На 24 септември 2011 година Медведев оповестява на конгреса на ръководещата партия " Единна Русия ", че няма да се кандидатира за втори мандат. Вместо това Путин ще се бори за трети. В резултат на това стартират всеобщи антиправителствени митинги по улиците на огромните градове в Русия.

Консервативното крило към Путин афишира, че " либералите на Медведев " са предатели и че се готви " съветски Майдан ", спонсориран от Съединени американски щати. Репутацията му в очите на Путин е унищожена.

След отдръпването си през 2012 година Медведев е назначен за министър председател на Русия. Старае се да не се меси в нищо и демонстративно стои настрани от всички проблеми, с цел да не си навлече гнева на своя " стопанин ".

Като министър председател той като че ли става различен човек - съгласно някои клюки, той е почнал да прекалява с алкохола.

Тогава стартира преследването. Бизнесмени или държавни чиновници, които се издигнаха по време на мандата на Медведев и изглеждаха като да са му близки, изгубиха позициите си и фирмите си. През май 2018 година предприемачът Зиявудин Магомедов (наричан " портфейлът на Медведев " ), беше задържан. Магомедов и брат му, който е някогашен сенатор, от този момент са в ареста. През март 2019 година беше арестуван някогашният министър и милиардер Михаил Абизов (също още е в ареста).

През януари 2020 година Путин изненадващо уволни Медведев като министър председател и го трансферира на до тогава несъществуващата позиция на " заместник-предсетател на Съвета по сигурност ".

" Никой тогава не знаеше, че след един месец ще се появи Covid и че отдръпването му в подобен миг ще се окаже най-хубавият подарък. Всички смятаха, че това е краят на Медведев, вечно ", разяснява Зигар.

Войната в Украйна обаче изненадващо извади Дмитрий Медведев на напред във времето. Каналът в Telegram на другояче интелигентния политик ненадейно се трансформира в пример на възмутителна неучтивост.

Медведев непрекъснато написа, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е наркоман ( " мозъкът му е погубен от психотропни субстанции " ), подиграва се на Олаф Шолц като " почитател на лебервурста ", а на европейците - че умирали от боязън да не измръзнат с студените си къщи.

Медведев се подиграва с възрастта на Джо Байдън, а след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, той разгласява " приказка " по роман на Пушкин, в който дъртак и неговата жена, които изгубили мозъка си, тръгнали да ловят най-голямата златна риба в океана.

През юни той изяснява за какво е станал толкоз нападателен: " Отговарям: Мразя ги. Те са копелета и сган. Те желаят нашата гибел, гибелта на Русия. Докато съм жив, ще направя всичко, с цел да бъдат унищожени ".

Преди седмица на уеб страницата на Медведев в съветската реплика на facebook " В Контакте " се появи смахнат империалистичен манифест:

" След като освободим Киев и всички области на Малорусия от бандите националисти, Русия още веднъж ще е мощна и непобедима, по този начин както е била преди 1000 години по време на остарялата съветска дръжава ".

Медведев твърди, че Грузия в никакъв случай не е съществувала, преди да се причисли към Русия, а Казахстан е " изкуствена страна ", която е част от остарялата съветска територия, в която имало " геноцид против руснаците ".

Публикацията по-късно е изтрита, а на идващия ден пресслужбата на Медведев твърди, че акаунтът му бил хакнат и текстът нямал нищо общо с някогашния президент.

В интернет обаче се майтапят, че не акаунтът на Медведев, а самият Медведев като че ли е хакнат - и то малко след 24 февруари.

Според информация на хора от обкръжението му, той сигурно не е писал самичък тези тези текстове.

Нает е голям нов екип от съветници и създатели на речи, които да трансфорат облика на Медведев в милитаристичен и империалистичен след началото на войната.

Публикацията от " В Контакте " е резултат от работата на същия този екип.

Изграждането на новия имидж на Медведев е обвързвано не с друго, а с очакванията му, че може да се върне назад в президентството.

" Иронията на ориста е, че представителят на днешния съветски фашизъм е индивидът, който в миналото се смяташе за притежател на вярата за народна власт.

Няма подозрение, че политическото бъдеще на Медведев е завършило. Не можеше да разчита на доверието на либералите даже когато още беше президент. Не може да завоюва доверието на империалистите - те от дълго време гледат на него като на слабак и либерал. Но на първо място Медведев не може да стане правоприемник на Путин, тъй като без Путин той просто не може да същствува - марионетката се движи единствено от ръката на господаря ", написа съветският журналист
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР