Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките, обясняват

...
Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките, обясняват
Коментари Харесай

Какво се случва с връзката, когато жената плаща сметките?

Какво се случва с връзката, когато дамата заплаща сметките, изясняват психолози. Жена, която се интересува от поддържането и развиването на връзката, може да си разреши да бъде дама, без да показва своята самостоятелност с последни сили и да поема мъжки отговорности.

Как се случва?

Съпрузите работят, построяват кариера, само че в един миг тя „ дърпа напред “: стартира да печели доста повече и той губи водещата си позиция вкъщи. Тази обстановка е постоянно срещана през днешния ден. Тя е психически изследвана и за доста двойки се трансформира в същинско тестване.

От незапомнени времена мъжът, като глава на фамилията, е поел функционалностите на осигуряващия материалните богатства. Той подсигурява сигурността на фамилията, бил е негов бранител, поел е всички рискове и опасности.

И също така мъжът – като водач – е поел самодейността в свои ръце: предложил е нещо, поел е и е определил проектите на фамилията за бъдещето. Всички тези функции – на хранителя, на бранителя, на водача-инициатора – са взаимосвързани, органично се допълват и укрепват взаимно.

Човек, който образува материалната база на фамилията, създавайки „ защитна възглавница “ за него, дружно с отговорността, автоматизирано получава правото да „ управлява процеса “ и да бъде основният, най-малко в личната си къща.

Днес една сполучлива жена от ден на ден се пробва да поеме тези мъжки функционалности и да „ свири първа цигулка “ освен в бизнеса, само че и в фамилията. Тя става по-независима и заета. И въпросът става все по-остър: кой е командващият? Тук, несъмнено, доста зависи от държанието на дамата. Чувствайки финансова самостоятелност, от време на време тя се пробва от ден на ден и повече да стане водач вкъщи: да управлява и да ръководи всичко. Но дамата си остава жена и в случай че тя отнеме властта от мъжа, това въобще не значи, че има дълбока потребност от това. Когато цялата отговорност за фамилията падне върху раменете й и бремето стане прекомерно тежко, тя стартира да мечтае за убеден, мощен и грижлив сътрудник, който да отстрани тази отговорност от нея и да поеме всички проблеми.

Затова тя непрестанно се обръща към мъжа с двойни послания: в тях, от една страна, обезценява думите и делата му, лишавайки го от самодейност, а въпреки това, се оплаква от неговата бездейност и приканва към дейни, самостоятелни дейности. Но незабавно щом той прояви интензивност, тя още веднъж отрязва всяка негова самодейност, упреквайки го, че не може да заплати за това.

В отговор на обвиняванията във финансова неплатежоспособност потребността на мъжа от самоутвърждаване нараства. Той поставя всички старания да „ отиграе “ ролята си, да възвърне статуквото, само че по-често това води до спорове и даже спиране на връзките.

Известният психолог Марина Мелия в книгата си „ Успехът е персонален въпрос “ дава някои препоръки по какъв начин да се уверите, че парите не разделят, а в противен случай, могат ли да сплотят съпрузите?

 

Съвет 1: Играйте единствено своята роля

Стереотипите се разпадат, упованията се трансформират, само че към момента не си коства да се отказвате от ролята си въз основа на разликите сред половете. Те са заложени в нашата физиология, логика на психиката и не могат да бъдат отречени. Не поемайте мъжки отговорности.

Съвет 2. Не бъркайте къщата с офиса

Една бизнес жена би трябвало да внимава да не трансферира своята „ водеща роля “ в персоналната сфера, да не се пробва да построи връзки в фамилията по същия метод, както на работа. Качествата, които й оказват помощ да бъде сполучлива в деловия живот, могат да се възприемат със знак минус вкъщи. Активното предпочитание за осъществяване на концепциите може да се схваща като неучтивост и надменност, способността да се пресмята всичко като сребролюбие и желанието да се управлява обстановката – като надзор.

Съвет 3. Уважавайте статуса на колегата си

Жената би трябвало да почита обстоятелството, че мъжът пази статуквото, пробва се да остане в ролята на бранител, тревожи се за нея и демонстрира грижа. И тогава тя ще желае да опише какво е правила, къде и по какъв начин е прекарвала времето си, а не да се заяжда.

А той от своя страна, ще може да се възхищава на нейните триумфи, да се гордее с нея и да я въодушевява за нови достижения.

Разбира се, сходно държание изисква от мъжа самодостатъчност, което значи способността да вижда личните си триумфи в други области, да акцентира безспорните си преимущества – да вземем за пример способността да прави това, което дамата не може или прави с принуда, да поема отговорност, когато става дума за значими фамилни каузи и събития.

И тогава дамата ще има опция да се отпусне, да се облегне на рамото на мощен мъж, който й основава всички условия за работа и отмора, и още веднъж да види тези качества, които при започване на връзката са провокирали нейното удивление и са го отличили от другите мъже.

Съвет 4. Създайте „ капиталов климат “

Има доста способи да инвестирате в фамилията и стабилността на фамилния живот зависи освен от „ финансовите инжекции “. Всеки от съпрузите има своите мощни страни: те могат да бъдат изцяло разнообразни или идентични, само че във всеки случай, да бъдат употребявани за развиване и обогатяване.

Ако един от съпрузите оказва помощ на другия да печели повече, а другият възприема своя невеществен принос към фамилията като не по-малко важен, тогава се основава атмосфера на взаимно почитание. И тогава и двамата схващат, че благополучието на фамилията е тяхна обща заслуга, че всичко е взаимосвързано и триумфът на единия не би се състоял, без присъединяване на другия.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР