Какво се случва на българския имотен пазар и какви са

...
Какво се случва на българския имотен пазар и какви са
Коментари Харесай

27% инфлация в строителството, става все по-невъзможно да имаме собствено жилище

Какво се случва на българския заможен пазар и какви са трендовете в новото строителство?

" 27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим предходната годината със 100 лева, в този момент ни трябват 127 лева. Това повишаване се дължи напълно на повишаването на строителните материали, като главната причина за това са огромните инфлационни процеси. Надяваме се, че този инфлационен развой в строителството е привършен, това ще бъде неговият пик и повече няма да пораства ", заяви председателят на Националната асоциация на строителните бизнесмени Георги Шопов в ефира на " България заран " по.

По думите му строителният отрасъл е един от най-засегнатите.

" Квалифицирани строителни служащи все по-трудно се намират. Причините за това са две. Едната е държавната просветителна политика и обезсмислянето на техникумите. Ние би трябвало да сътворяваме фрагменти, готови за производството. Другата причина е, че огромна част от нашите експерти отиват да работят в Западна Европа, тъй като там заплащането е по-високо. Заплащането там е с 60% е по-високо ", посочи Шопов.

Той разяснява, че на територията на София за последната година парцелите са поскъпнали с 24-28%.

" Това се отнася за новото и остарялото строителство. Големият проблем е намаляването на покупателната дарба на жителите. С една междинна работна заплата в София сега можем да си купим 0,67 кв.м жилищна повърхност. Това значи, че сме обеднели с 13% във опцията да имаме лично жилище. В последните месеци огледите са се нараснали, само че цените стават към този момент толкоз високи и покупко-продажбите понижават ", добави ръководителят на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

" Под 1% са плановете, които не се завършват. Цената на постройките на " зелено " е с 20% по-ниска. Новото строителство е по-предпочитано, тъй като първо - е по-функционално, второ - е по-приятно да се живее там, и трето - средата и хората, които са ти са съседи, са млади, интелигентни и работещи ", заключи Георги Шопов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР