Какво се променя в България от 1 януари 2024 г.За

...
Какво се променя в България от 1 януари 2024 г.За
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Какво се променя в България от 1 януари; Нов търг за електрически влакове

Какво се трансформира в България от 1 януари 2024 година
За първи път от две години насам България влиза в новата година с признат бюджет. Това обаче не е всичко значимо, което влиза в действие от 1 януари 2024 г. Новата година, да вземем за пример, стартира с рекорден растеж на минималната работна заплата – от 780 на 933 лева Скокът е поради автоматизирания механизъм, който бе признат преди година, и който за първи път обвързва минималната работна заплата със междинната брутна заплата за страната.
Най-голямата поръчка за нови влакове ще продължи с директно договаряне
Държавната поръчка за доставка на 20 едноетажни електрически влака вид „ push pull ”, която бе прекъсната през декември, ще продължи, само че под друга форма. Министерството на превоза ще се договаря директно с отстранените две компании в търга на стойност 1.2 милиарда лева. 
Най-голямата банка в Европа пуска съперник на Revolut
HSBC Holdings Plc ще дебютира с приложение за интернационалните разплащания, с което желае да се опълчи непосредствено на преобладаващата роля на финтех компании като Revolut и Wise Plc, които са събрали десетки милиони клиенти на дребно, предлагайки евтина обмяна на валута.
В последния миг: Компостиращата апаратура в Дупница беше открита
Поредна апаратура за компостиране и авансово отнасяне на битови боклуци в България, построена благодарение на европейски средства, беше открита – в местността „ Спротива “, в землището на с. Джерман. Тя ще обслужва общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Проектът е финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “
„ Кристера “ строи нов цех за преправка на олио в Северна България
Агрокомпанията „ Кристера “, част от борсовия холдинг „ Агрия Груп Холдинг ", ще строи нов цех за преправка на слънчогледово олио в Северна България. Общата стойност на плана е 75 млн. евро, като сдружението ще употребява 35 млн. евро заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Средствата от него ще бъдат вложени в построяването въз основата и в закупуването на железопътни вагони за превозване на хранителни масла.
Организация на обединените нации предвижда сдържан напредък на българската стопанска система (графики)
На фона на мрачна световна икономическа прогноза поради ескалиращите спорове, бавна международна търговия, високи лихвени проценти и увеличаващи се климатични бедствия, Организацията на обединените народи предвижда сдържан напредък на българската стопанска система в идващите две години. Това излиза наяве от Доклада „ Икономическото положение и вероятности пред света 2024 “.
Жп линия ще свърже Русе с румънското летище „ Отопени “
От март 2024 година румънският частен железопътен оператор Transferoviar Calatori ще обслужва пряк маршрут, свързващ Русе с интернационалното летище „ Отопени “ в Букурещ. Румънското издание Romania Insider оповестява, че жп линията от граничния български град ще бъде през гара Гюргево и Букурещ Север. Маршрутът става вероятен след модернизацията на линията Гюргево – Комана – Букурещ Север.
Делът на ВЕИ в България е паднал през 2022 година
Делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в брутното извънредно ползване на сила в България се е намалил с 0.35 процентни пункта на годишна база до 19.1% през 2022 година Данните на Националната статистическа работа (НСИ) демонстрират още, че делът на електрическата енергия, създадена от възобновими източници, е намаляла с 1.17 процентни пункта до 20.24%.
Желаещите да купят част от бизнеса на Atos се усилват
Airbus стартира договаряния за придобиване на звеното за киберсигурност и данни на закъсалия френски софтуерен колос Atos. Ако бъде финализирана, договорката може да оцени бизнеса на компанията на 1.8 милиарда евро. Европейската самолетостроителна компания гледа към звеното за огромни данни и сигурност на Atos, с цел да форсира цифровата си промяна и да усъвършенства своето портфолио за защита и сигурност.
Европа завоюва газовата война с Русия и тази зима
Дори при положение на студена вълна Европа не би трябвало да изчерпи запасите си от газ до пролетта. А пазарните цени на суровината са най-ниските от две години насам, по-ниски даже от тези преди офанзивата на Русия против Украйна. Така за втора поредна зима Европа печели газовата война, която Москва стартира напролет на 2022 година със прекъсването на огромна част от доставките за страните членки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР