Какво се прави при загубена трудова книжка? Губи ли се

...
Какво се прави при загубена трудова книжка? Губи ли се
Коментари Харесай

Как може да се възстанови изгубена трудова книжка

Какво се прави при изгубена трудова брошура? Губи ли се стажът, който е бил записан в нея?
 К.М., София

Според Кодекса на труда (КТ)  " трудовата брошура е формален удостоверителен документ за вписаните в нея условия, свързани с трудовата активност на служащия или служителя ". Тя несъмнено не е обвързвана само с доказване на трудовия стаж, а и е значима за всеки идващ шеф с информацията, която има в себе си.

По закон служащият или служителят при постъпване на работа е задължен да показа този документ. Единствено в случай че той постъпва за първи път на работа, то тогава работодателят е задължен в период от 5 дни да го достави с трудова брошура. Постъпването за първи път на работа се удостоверява от служащия или служителя с писмена декларация. Трудовата брошура по предписание би трябвало да се съхранява от служащия или служителя, който е задължен да я показва на работодателя при поискване, както и за регистриране на нови условия в нея. При преустановяване на трудовото правно отношение точно в този документ работодателят е задължен да впише данните, свързани с прекратяването, и да я съобщи неотложно на служащия или служителя.

В общи линии това са главните правила, свързани с трудовата брошура, когато тя е налична. И тук стигаме до проблема, при който тя е изгубена или пък човек просто не може да я откри. КТ планува специфични, особени правила в такива случаи.  " Когато трудовата брошура бъде изгубена по виновност на работодателя, по искане на служащия или служителя се издава нова трудова брошура от съответната ревизия по труда ", споделя още кодексът. В този случай работодателят би трябвало да показа на инспекцията по труда нужните данни от предходните работодатели. Това е и първата догадка - в случай че виновността е на работодателя. При втората догадка - когато трудовата брошура бъде изгубена от служащия или служителя, отново инспекцията по труда му издава нова трудова брошура. Това обаче към този момент става въз основа на показани от служащия или служителя достоверни данни. Така или другояче при всички положения е значимо да се съберат всички предходни данни, тъй като те биха могли да бъдат важен детайл от евентуално проявление и доказване на трудов стаж.

Процедурата по възобновяване на изгубената брошура върви по специфична Наредба за трудовата брошура и трудовия стаж, която е призната с разпореждане на Министерския съвет през 1993 година Последното изменение в нея е от 2018 г. и то е точно във връзка с изгубената трудова брошура. В наредбата е записано, че когато трудовата брошура бъде изгубена или унищожена, съответната дирекция " Инспекция по труда " издава нова въз основа на документално заявление декларация на служащия или служителя, в която се показва, че трудовата брошура е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил. Ако тя е изгубена или унищожена от служащия, то в новата трудова брошура съответната дирекция " Инспекция по труда " по местоживеене на лицето вписва данни за трудовия стаж въз основа на показаните от него удостоверения по образец или други истински документи, съдържащи тези данни. Ако това е станало по виновност на работодателя, съответната дирекция " Инспекция по труда " по местоседалището му го задължава в период не по-дълъг от един месец да показа нужното уверение за издаването на нова трудова брошура по пример. Този шеф би трябвало да изиска от предходните работодатели на съответния служащ удостоверения по пример, а те би трябвало да ги дадат в 7-дневен период от поискването им.
Иначе съгласно наредбата цената на издадената за първи път трудова брошура е за сметка на работодателя. При изгубване тя е за сметка според от виновността - надлежно на служащия или служителя или на работодателя.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР