Какво се е променило в личните ни бюджети за година?

...
Какво се е променило в личните ни бюджети за година?
Коментари Харесай

Разходите за здраве са пораснали с 25% за година

Какво се е трансформирало в персоналните ни бюджети за година? Доста неща, показват данните, събирани от Националния статистически институт. Харчим повече - и за храна, и за алкохол, и за жилището, и за налози и осигуровки. През второто тримесечие на 2019 година общият разход на междинното българско домакинство е бил 3061 лв., или 1402 лева на човек. За съпоставяне през същото тримесечие на предната година разноските на " калпак " са били 1331 лв..  

Най-голям дял от фамилния бюджет - малко над една трета, отива за артикули за трапезата. За храна, минерална вода и безалкохолни междинният разход на човек за април-юни т.г. е бил към 440 лв. (при 418 лева година по-рано). На второ място по тежест са разноските по жилището. Средната сметка за ток, вода, газ и така нататък излиза по 172 лв. на член на семейството. Към това би трябвало се прибавят и разноските за поправки и ободряване на дома - те са към 45 лв. през втората четвърт на годината. Данъците и осигуровките също отхапват сериозна част от персоналния ни портфейл. За тях сме дали приблизително по 200 лв. за трите месеца. Което е с близо 20 лв. повече, в случай че съпоставим със  същия интервал на 2018 година За превоз, телефон, интернет, писма и пратки разноските са 165 лв.. А алкохолът и цигарите костват по 61 лева на човек.

За битка с заболяванията средностатистическият българин дава по 96 лв., демонстрират данните на Национален статистически институт за април-юли. Година по-рано сумата е била с 25% по-ниска - 77 лв.. Това значи, че при всички промени и опити за промени опазването на здравето нараства, без да усещаме усъвършенстване в качеството. 

На процедура даваме от ден на ден пари за всички съществени групи потребителски артикули и услуги, в това число обучение, просвета, развлечения. Само разноските ни за облекла и обувки са се смалили за една година, само че алегорично - от  44 на 43 лв. на човек. 

Харчим повече, тъй като печелим повече, излиза от данните на статистиката.

Работната заплата, която образува съвсем 58% от персоналните приходи, е повишена за година от 835 на 894 лв. (отново става дума за втората четвърт на годината).  Пенсията, чийто дял в общия приход е над 27%, също се е нараснала леко - от  413 лв. на 427 за април-юни 2019 година Информацията на Национален статистически институт демонстрира, че към момента българинът се препитава главно като наемник, а бизнесмените и свободните специалности са малцинство. Едва 6% от приходите, или 95 лева -  идват от " независима претовареност ". Впечатлява и друго - растежът на обществените компенсации и помощите. През второто тримесечие на 2018 година междинната сума на калпак е била 35 лв., а година по-късно към този момент е 46 лв., което прави цели 33% нарастване. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР